Pääkirjoitukset

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson lähtee neljänsiin hallitusneuvotteluihinsa, joita vetää kokoomuksen Petterir Orpo. Kuva: Heikki Saukkomaa

Pääkirjoitus: Porvarihallitus ei ollut yllätys

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nyt on tiedossa se, että porvaripuolueista muodostetaan Suomen seuraava hallitus. Ensi viikolla hallitusneuvotteluihin Säätytalolle vetäytyvät kokoomus, perussuomalaiset, Rkp ja kristillisdemokraatit.

Edellisen kerran kokoomus johti hallitusneuvotteluita vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen, jolloin pääministeriksi nousi Jyrki Katainen (2011-2014). Katainen ei ehtinyt täyttä neljää vuotta olla pääministerinä, vaan vaalikauden vei loppuun pääministerinä Alexander Stubb (2014-2015). Sitä ennen pääministerinä toimi Harri Holkeri (1987-1991) ja on mentävä Urho Castrénin aikaan 40-luvulle, että löytyy sitä edeltävä kokoomuslainen pääministeri.

Mitä todennäköisemmin hallituksen muodostajasta tulee myös seuraava pääministeri.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) ennakoi STT:lle, että juuri talouskysymykset ovat tulevien hallituskumppaneiden suurimpia haasteita ja eroavaisuuksia. Toisaalta kaikki neljä oikeistopuoluetta ovat tiukan talouskurin kannalla.

Helppoja hallitusneuvotteluja ei ole viime vuosina nähty, tämän tiesi pietarsaarelainen Anna-Maja Henriksson (rkp.), joka suuntaa nyt neljänsiin hallitusneuvotteluihinsa. Kokoomuksen tavoitteena on julkisen talouden kuuden miljardin euron sopeuttaminen. Sopeuttaa ei voi, ellei jostain luovu, joten edessä on leikkauksia menoihin ja kiristyviä veroja. Kokoomuksessa kiristettäisiin veroja, jotka vähiten haittaisivat työllisyyttä ja talouden kasvua. Esitetty on esimerkiksi terveysveroa.

Eduskuntaryhmien ryhmäkurilla on roolinsa tulevissa tiukoissa äänestyksissä, kun hallituspuolueiden tulisi seistä esitetyn takana.

Hallitusneuvotteluille on varattu aikaa ainakin reilu kuukausi. Petteri Orpo tavoittelee enemmistöhallituksen muodostamista kesäkuuhun mennessä. Enemmistöhallituksessa hallituspuolueilla on kansanedustajia yli puolet eduskunnan kokoonpanosta. Hallitusneuvotteluihin lähtevillä puolueilla on yhteensä 108 kansanedustajaa, mikä on puolueittain jaettuna kokoomus 48, perussuomalaiset 46, Rkp 9 ja kristillisdemokraatit 5. Ainoastaan kristilliset voivat kävellä hallitusneuvotteluista ulos kesken kaiken ilman enemmistöhallituksen syntymisen vaarantumista. Eduskuntaryhmien ryhmäkurilla on roolinsa tulevissa tiukoissa äänestyksissä, kun hallituspuolueiden tulisi seistä esitetyn takana. Lupauksilla on silloin hintansa.

Mikäli maaliin ei porvaripuolueiden kesken päästä, on siirryttävä sinipunan hallitusneuvotteluihin. Se tuskin on todennäköistä, sillä demarit, vasemmisto ja vihreät tarvitsisivat enemmistöhallitusta varten yhden suuremman puolueen ja suurimmaksi äänestetyn kokoomuksen kosiskelu on suunnannut kohti muita oikeistopuolueita ennen huhtikuun eduskuntavaalitulosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä