Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus: Rakkaushuijaus on karu rikosmuoto ja verkossa niitä tapahtuu koko ajan

Kokkolan Auervaaran käräjille istutaan Vaasassa toukokuussa pitkässä oikeudenkäynnissä. Mies ehti huijata vuosien aikana yli miljoona euroa tapaamiltaan naisilta.

Finanssiala ry on kerännyt pankeilta tiedon suomalaisten menettämistä rahoista dokumentti- ja rakkaushuijauksiin. Tapauksia on valtavasti, sillä vuonna 2022 huijauksissa rahaa menetettiin 9 miljoonaa euroa. Valtaosa maailmalle, vaikka kotimaisiakin huijareita todistetusti on.

Rakkaushuijarille otollisimpia uhreja ovat valmiiksi kriisin keskellä painiskelevat. Keski-ikä, ero tai muu menetys saavat avautumaan ventovieraalle ja uskomaan valheet. Vaikka Kokkolan tapauksessa syytetty on mies ja uhrit naisia, ei ole tavatonta että miehetkin tulevat huijatuiksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rakkaushuijauksissa uhri menettää rahaa, mutta tilanteen paljastuttua myös luottamuksen ihmisiin.

Erilaisten verkon huijausten uhriksi on joutunut yksi jos toinenkin, ja katalia yrityksiä kohtaa viikoittain. Esimerkiksi tällä viikolla toimituksen sähköpostiin kilahti “suojattu” sähköposti, jonka otsikko kertoi viestin sisältävän tähän levikkialueeseen kuulumattoman kunnanjohtarekrytoinnin nimet. Klikkaus olisi kiinnostanut, mutta linkkirivi paljasti tietojenkalastelun.

Tutulta tullut Facebook-viesti, jossa pyydetään puhelinnumeroa, paljastuu nopeasti botin tekemäksi, ja kun Whatsapissa huudetaan oudostakin numerosta äitiä hätiin, hyppää sydän kurkkuun.

Somessa yksityisviestillä lähestyvät tuntemattomat komeat lääkärit tai eläköityneet upseerit ovat huijauksia. Ja kun viikkojen viestittelyn päätteeksi John tarvitseekin hiukan rahaa, sitä ei pidä antaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rakkaushuijausten sukulainen on nigerialaiskirje, josta kotimaan kuuluisa esimerkki oli Sunny Car Centerin tapaus. Siinä liikemies uskoi saavansa hankkeelleen rahoituksen Sambian entisen presidentin leskeltä, ja afrikkalaista sijoitusta odotellessa hanketta rahoittivat muutkin.

Huijauksien ja erityisesti rakkaushuijauksien kohteet tuntevat häpeää, ja siksi Kokkolan tapauksen osalta on nostettava hattua asianomistajille.

Huijauksien ja erityisesti rakkaushuijauksien kohteet tuntevat häpeää, ja siksi Kokkolan tapauksen osalta on nostettava hattua asianomistajille. Ei ole helppo asia lähteä käräjöimään, ja asia tulee saamaan osakseen julkisuutta. Uhrien suojeleminen on kuitenkin rikosuutisissa median tehtävä, mutta varsinkin yhteiskunnallisesti merkittävistä rikoksista kertominen on tärkeää.

Julkisuudessa on hyvä puhua erilaisista huijauksista siksikin, että tietoisuus lisääntyisi ja vastaaviin tapauksiin langettaisiin harvemmin. Jos rakkaushuijareista, nigerialaiskirjeiden lähettäjistä ja muista harmaan puolen kulkijoista ei uutisoitaisi, eivät kansalaiset osaisi niitä niin välttää.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä