Mielipiteet

Pääkirjoitus: SDP suurin, kokoomuksen kannatus laskussa - mitä se tarkoittaa hallitukselle?

Orpon hallituksen nimitys 20.6.2023Kuvien käyttöehdot - Villkor för att använda bilderna - Use and rights© Fanni Uusitalo, valtioneuvoston kansliaKuvassa Petteri Orpon hallitus. Kuva: Fanni Uusitalo

Oppositiopuolue SDP nousi Ylen puoluekannatusmittauksessa selvästi suurimmaksi puolueeksi, kun taas kokoomuksen kannatus laski jopa 2,3 prosenttiyksikköä. Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, SDP:tä äänestäisi 22,8 prosenttia vastaajista, kokoomusta 19,8 ja perussuomalaisia 19,2.

Samalla hallituspuolueiden yhteinen kannatus laski 46,9 prosenttiin. Jopa RKP menetti hieman kannatustaan, vaikka sen äänestäjät ovat perinteisesti olleet uskollisia puolueelle.

Åbo Akademin tutkimuksen mukaan lähes joka kolmas vasemmistoliittoa ja vihreitä aiemmin äänestäneistä antoi tukensa viime kevään eduskuntavaaleissa SDP:lle. He näyttävät jääneen SDP:n riveihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kannatusmittauksen tulokset ovat poikkeuksellisia. Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö, valtiotieteiden tohtori Jussi Westinen kertoo Ylen haastattelussa, että vaalien jälkeen voittajapuolueiden kannatus pysyy korkealla, sillä monet hyppäävät "voittajavankkureiden kyytiin".

Kokoomuksen kannatuksen dramaattinen lasku tuskin selittyy muulla kuin rasismikohulla. Sen sijaan perussuomalaisten kannatus ei romahtanut rasismisyytösten seurauksena.

Perussuomalaisten tukijat eivät näytä reagoineen ministereihinsä liittyviin natsi- tai rasismiepäilyihin., mikä ei ole yllättävää, koska puolueen kannattajia yhdistävä tekijä on maahanmuuttajavastaisuus. Kyselyn perusteella kokoomus kärsi erityisesti nuorten ja naiskannattajien menetyksestä.

Yksittäisen kannatusmittauksen perusteella on vaikea tehdä varmoja päätelmiä hallituksen tulevaisuudesta. Kannatus voi aaltoilla, mutta jos kyselyt jatkuvasti viestivät samansuuntaista, se voi vaikuttaa hallituksen sisäiseen ilmapiiriin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hallitus ei ole päässyt kunnolla aloittamaan työtään kesälomien vuoksi, mutta kun syysistuntokausi alkaa, kovimmat väännöt ovat edessä. Hallitusohjelmaan liittyvien ikävien päätösten läpivienti voi lisätä opposition mahdollisuuksia kasvattaa suosiotaan.

Oppositio voi silti tehdä myös virheitä. Jos oppositio heittäytyy kaikissa julkisen talouden tervehdyttämiseen ja väestön ikärakenteen vinoutumiseen liittyvissä asioissa vain jarrumieheksi, se voi löytyä edestä. Jos nykyinen oppositio on silloin vallassa, on kiusallista tehdä mielipiteissä heti täyskäännöksiä.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.

Kokoomuksen kannatuksen dramaattinen lasku tuskin selittyy muulla kuin rasismikohulla.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä