Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus: Tekoäly kiehtoo ja pelottaa – Uuden edessä ei kannata panikoida

Kuva: Craiyon

Olemme ottaneet tuntumaa tekoälyyn algoritmien kautta. Välillä koemme, että isoveli valvoo aivan kaikkialla, sillä algoritmit tuntuvat päivittäisessä elämässä monin eri tavoin. Verkkokaupat, suoratoistopalvelut, vaalikoneet, hakukoneet, sosiaalinen media ja jopa deittisovellukset toimivat algoritmeilla tehden jatkuvaa täsmäiskua arkeemme.

Me koemme olevamme tavallisia ihmisiä, joiden elämä ei kiinnosta ketään. Osa toimii tästä syystä sosiaalisessa mediassakin kuin mieltä vailla jakaen kaiken mahdollisen informaation itsestään, mutta tekomieli eli tekoäly algoritmeineen on kaikkialla.

Tekoäly leviää yhä laajemmalle. Koko ajan on kehitteillä uusia ominaisuuksia sovelluksille. Samaan aikaan kehittyy myös datankeruu. Nämä kaikki vaikuttavat meihin. Kannattaa siis miettiä, mitä kaikkea verkkoon kertoo, vai kertooko mitään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tekoäly on nyt kaikkien huulilla. Se on rynninyt tavallisen ihmisen aamiaispöytään ja kahvilakeskusteluihin. Koska maailma muuttuu kiihtyvällä tahdilla, ainakin vanhemmilla ihmisillä on tunne kuin huvipuiston laitteessa, jonka vauhdissa nousee huoli siitä, ovatko turvalaitteet kunnossa.

Moni on leikkinyt tekoälyn kanssa ilmaissovellusten myötä. Inhimillistä vaiko tyhmyyttä, mutta tekoälyä yritetään jallittaa tai saada se kiinni valehtelusta. Salaliittoteoreetikot ovat myös vakuuttuneita tekoälyn tunne-elämästä.

Maaliskuun lopulla julkaistiin maailmanlaajuinen uutinen, jossa professori Yoshua Bengio, yksi tekoälyn tärkeimmistä kehittäjistä sekä tuhatkunta muuta alan tietäjää, esittivät suuren huolensa tietotekniikan uusimmasta keksinnöstä.

Tutkijat ja tekoälyä kehittäneet julkaisivat avoimen kirjeen, jonka ydinsanomana oli pelko tekoälyn aiheuttamista vakavista riskeistä yhteiskunnalle ja ihmiskunnalle. Pahin uhkakuva oli, että voimme menettää sivilisaatiomme hallinnan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun pohdinnan alla ovat olleet sellaiset kysymykset kuin, että miten opiskelijat huijaavat ovelasti opettajia tekoälyn käytössä, tällainen uhkakuva säikäyttää perusteellisesti.

Tieto lisää tuskaa, mutta onko sen lietsottava paniikkia? Tekoäly mahdollistaa kehityksen, josta me kaikki hyödymme. Uuteen on aina suhtauduttu pelokkaasti ja varauksella. Toistaiseksi pelko on ollut turhaa. Silti teknologian kehitys on kiihtynyt sellaiseen vauhtiin, että meidän on myös aihetta suhtautua siihen epäluuloisesti. Ainakin ihmiskunnan on pyrittävä ottamaan käyttöönsä tekoäly niin, että voi sitä myös hallita.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä