Kolumnit

Paula Erkkilän kolumni: Eurot esiin — Vai saako palkoista puhua?

Meistä moni on kasvatettu niin, ettei rahasta ole soveliasta puhua. Siksipä kai myös työpaikoilla vaietaan tienesteistä. Salaisuuksien verho on nyt avautumassa, sillä Euroopan unioni hyväksyi vastikään uuden palkkadirektiivin.

Sen myötä työnantajan on kerrottava työntekijöilleen palkan, palkkahaitarin ja palkankorotusten perusteet. Kaikkien työnantajien on jatkossa annettava tieto esimerkiksi työpaikkailmoituksessa tai ennen työhaastattelua. Jos työntekijä pyytää, on annettava tieto samaa tai samanarvoista työtä tekevien keskimääräisestä palkkatasosta.

Palkka-avoimuuden lisäämisen on katsottu olevan tarpeen perusteettomien palkkaerojen ja palkkasyrjinnän poistamiseksi. Palkkaerot samassa tai samanarvoisessa työssä ovat sallittuja, jos niille on objektiivinen työhön liittyvä hyväksyttävä peruste. Jos näin ei ole, työnantajalle voi syntyä korvausvastuu. Palkkaerot voivat tulla arvioitavaksi myös kiellettynä syrjintänä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Palkka-avoimuutta näkee tyypillisimmin startup-yrityksissä, jotka pystyvät luomaan läpinäkyvän kulttuurin heti alusta alkaen.

Ani harva työnantaja vielä viestii palkasta hakijoille. Esimerkiksi Duunitorin kymmenistä tuhansista työpaikkailmoituksista vain reilussa neljässä prosentissa on eurot esillä. Silti avoimuus voi arkipäiväistyä jo sääntelyä aiemmin. Pari viikkoa sitten uutisoitiin siitä, että työnhakija sai korvauksia, koska häntä ei kutsuttu haastatteluun liian ison palkkatoiveen takia ja oikeus määräsi työnantajan korvauksiin. Ennakkotapaus on annettu.

Kun palkkaus on tiedossa etukäteen, hakijoiksi päätyy ihmisiä, joita palkkataso miellyttää. Ei siis enää rekryprosesseja, jotka loppusuoralla ajavat eurojen vuoksi ojaan. Palkka-avoimuutta näkee tyypillisimmin startup-yrityksissä, jotka pystyvät luomaan läpinäkyvän kulttuurin heti alusta alkaen. Muille se on selkeästi paljon vaikeampaa.

Yksi syy salailulle voi olla, että työvoimapulan keskellä uusia tekijöitä on pakko ostaa tai muuten vanhoillekaan ei ole työtä. Palkkahaarukan paljastaminen toisi ristiriitaa myös työntekijöiden välille. Avoimuutta on vastustettu myös työntekijän tietosuojan perusteella — ja samaan aikaan yksityishenkilöiden tuloverotiedot ovat Suomessa kenen tahansa nähtävillä.

Palkan tulisi aina riippua myös henkilön kokemuksesta sekä yksilöllisistä kyvykkyyksistä. Yksi tekee saman työn paljon nopeammin tai paljon paremmin kuin toinen. Olemmeko valmiita tietoon, että juuri minä en ehkä olekaan niin erinomainen kuin kuvittelin? Olemme tai emme, nyt siihen pitää valmistautua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirjoittaja on Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja. Keskipohjanmaan kolumneissa hän tutkailee elinkeinoelämän ilmiöitä, työelämän trendejä ja kuumia puheenaiheita kokkolalaisella laajemman horisontin twistillä.

Halutako jatkaa keskustelua? Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

Paula Erkkilä,toimitusjohtajaPohjanmaan kauppakamariNäkökulmaKamarin ikkunasta

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä