Kolumnit

Paula Erkkilän kolumni: It’s crazy, it’s party – tuu Kokkolaan!

Varmasti kaikissa Suomen kunnissa, myös Kokkolassa, on pohdittu eri komiteoissa veto- ja pitovoimaa.

Miten elämä sujuu siellä missä olet nyt? Unelmoitko uusista mahdollisuuksista, työpaikasta, hyvästä arjesta, omannäköisestä elämästä? Rannalla tuuli kutittelee jo nenää ja meri kimmeltää. Tuu Kokkolaan!

Tällainen kutsuhuuto kajahti Helsingissä lääkäriksi opiskelevan kokkolalaislähtöisen z-sukupolvisen postilaatikkoon. Haluat sitten rakentaa vihreää siirtymää tai olla yksi 4000:sta hyvinvointialueen ammattilaisesta, juuri sinut me haluamme. Ja hei, tämä tarjous ei vanhene, ensi vuonna haluamme sinut vielä kovemmin!

Mikä oli kirjepostin vastaanottajan välitön fiilis? Ihan positiivinen – ihan kiva.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Varmasti kaikissa Suomen kunnissa, myös Kokkolassa, on pohdittu eri komiteoissa veto- ja pitovoimaa. Perustan pitää olla kunnossa: työ, asuminen, palvelut, koulutus, hyvinvointi, harrastukset, viihtyisyys, saavutettavuus – kaikki nämä pitää löytyä.

Ja tämä on vasta se lähtöviiva, nollataso. Kaikki vastaavankokoiset tai varsinkin isommat kaupungit ovat vähintään samalla tasolla. Miksi siis joku – edes superkotiseuturakas – alkaisi pakata muuttolaatikoita vain tullakseen töihin Kokkolaan?

Älkää niihin paluumuuttajiin panoksianne lyökö, kuuluu metropolialueelta tänne muuttaneen viisas neuvo. Heidät te saatte kuitenkin, ilman mitään satsauksia. Jos eivät muut, niin mummot pitävät siitä huolen.

Mutta mitä me teemme? Me haluamme paluumuuttajat. Me haluamme lähiseudun. Vaasalaiset, seinäjokiset, jopa ylivieskalaiset kelpaavat – ja hei te kaikki raahelaiset, liittykää Kokkolan jengiin, täälläkin on satama ja teollisuutta. Ja sitä paitsi, se on paljon vihreämpää rajan tällä puolen!

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuutin kanssa oltiin jo veikeän polun päässä, mutta sitten yksi pahoitti mielensä, toiselta meni fiilis ja lopuiltakin pupu pöksyyn.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Kertoa tarinaa. Maalata isolla pensselillä ja vahvoilla väreillä. Tehdä yhteistyötä ainakin yli koko laajan Pohjanmaan. Ei mitään vionojamaista hillittyä harmautta, vaan käärijämäistä kansanliikettä synnyttävää pähkähullua tekemistä. Kuutin kanssa oltiin jo veikeän polun päässä, mutta sitten yksi pahoitti mielensä, toiselta meni fiilis ja lopuiltakin pupu pöksyyn. Nyt meillä on Kokkola Works. Aika nokkelaa: se niinku toimii ja sit siellä on sitä työtä. Sillä mennään, kom hit allihopa!

On täällä osattu ajatella isosti ja tehdä jopa yhteistyötä yli rajojen. Kun muutin Kokkolaan vuonna 2000, käynnissä oli Ett Skepp kommer lastat -projekti, jonka etenemistä sain seurata Lukkarisen Margitan joukkueessa. Mentiin Tukholmaan purjelaivalla lastina pohjalainen osaaminen ja ripaus hulluutta. It’s crazy, it’s party, kiljuin mielessäni. Tällaiseen paikkaan, tällaisten ihmisten keskelle haluan tulla. Ja jäin.

Kirjoittaja on Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja. Keskipohjanmaan kolumneissa hän tutkailee elinkeinoelämän ilmiöitä, työelämän trendejä ja kuumia puheenaiheita kokkolalaisella laajemman horisontin twistillä.

Haluatko jatkaa keskustelua aiheesta? Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukevalla lomakkeella.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä