Kokkola-lehti

”Pyörän kanssa on perillä niin paljon nopeammin” - Maria Paanasen viisihenkinen perhe siirtyi pyöräilyarkeen elokuun alussa

- Pyöräkärryyn menee 32 kiloa tavarapainoa, ja olen käynyt sillä ruokakaupassa jo aiemminkin ladaten kyytiin viikon ruokatarpeet, Maria Paananen kertoo. Kuva: Sini Sulkakoski

– Olen pyöräillyt aina todella paljon. Kun nuorena olisi ollut aika ajaa ajokortti, kieltäydyin siitä ja isoäitini osti minulle maastopyörän. 26-vuotiaaksi ajoin pelkästään pyörällä, mutta sitten työ pakotti hankkimaan ajokortin, kertoo Maria Paananen.

Paanasen perhe luopui auton käytöstä heinäkuun lopussa siirtyen täysin polkupyörien varaan. Perhe muutti pari vuotta sitten lähelle keskustaa, jonka myötä auton tarve väheni entisestään. Lopulta ajatus autottomasta elämästä alkoi kypsymään.

– Jos olen rehellinen, niin lyhyen matkan takia tuntui todella pöljältä ensin startata auto, odotella liikennevaloissa ja sitten vielä tuhlata aikaa parkkipaikkaa etsien. Pyörän kanssa on perillä niin paljon nopeammin. Viime vuosina käytimme leasing-autoa ja sopimuskauden lähestyttyä loppuaan totesin perheellemme, että elokuun ensimmäisenä päivänä meidän perheellä ei sitten ole enää autoa käytössä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Paanasen perheen aikuisilla on erilliset pyörät kesä- ja talvikauteen, perheen lapset kulkevat ympäri vuoden maastopyörillä. Perheellä on tällä hetkellä käytössä yksi vetokärry, jonka lisäksi perheen aikuisten pyörissä on pyörälaukut joiden yhteistilavuus on noin 45 litraa.

– Pyöräkärryyn menee 32 kiloa tavarapainoa, ja olen käynyt sillä ruokakaupassa jo aiemminkin ladaten kyytiin viikon ruokatarpeet.

Paananen toteaa, että pyöräilyn myötä arjen suunnittelutyötä joutuu tekemään jonkin verran enemmän entiseen nähden.

– Perheemme on käyttänyt jo pitkään viikkokalenteria, jossa on kaikkien menemiset ja tulemiset. Nyt suunnittelemme menojemme oheen esimerkiksi kaupassakäynnit vähän tarkemmin. Toki myös esimerkiksi säätä joutuu nyt tarkkailemaan hieman enemmän siihen varustautuen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Paanasten elämänvalinta on herättänyt osalle lähipiirissä myös ihmetystä. Yleisimmät kysymykset liittyvät juurikin arjen logistiikkaan.

– Pyöräily on ollut perheemme arkea jo niin pitkään, että tämä kaikki on meille jo niin luontaista. Toki en kiellä sitä, etteikö huonojen kelien aikana tämä valinta tulisi kysymään perheeltämme asennetta.

Paananen toivoo, että Kokkolan tulevaisuuden kaupunkisuunnittelussa pyöräilijät otettaisiin entistä paremmin huomioon.

– Meillä on täällä hyviä pyöräreittejä ja pyöräteitä pitkin pääsee pitkälle. Ihan keskusta-ajon suhteen toivoisin pyöräily-ystävällisempää suunnittelua siten, että kevyenliikenteen ja autotien lisäksi näiden ohessa kulkisi oma väylä pyörille. On hienoa, että tällaisia ratkaisuja löytyy jo ydinkeskustasta. Toiveissani olisi saada myös lisää pyörätolppia, jotka mahdollistavat runkolukituksen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pyöräilyarkea on ajatus jatkaa pitkälle tulevaisuuteen.

– Mutta järki kädessä tietysti edetään, jos autoa oikeasti tarvitaan niin sitten tulemme käyttämään joko vuokra-autoa, taksia tai lainaamme autoa vanhemmiltani. Jos vaikka joku perheestämme ei kykene pyörällä ajamaan ja elämiseen tulee rajoituksia, niin tietäen tahtoen emme ala tilanteita hankaloittamaan enempää.

Autottomaan aikakauteen siirtymiseen painoivat myös hiilijalanjälkeen liittyvät asiat.

– Eli se, mitä jätämme jälkeen jälkipolvillemme, koska maailma elää jo nyt jatkuvasti yli luonnonvarojen. Jos perheemme voi nipistää tästä kohdasta omasta hiilijalanjäljestä, niin teemme sen mielellämme.

”Pyöräily on ollut perheemme arkea jo niin pitkään, että tämä kaikki on meille jo niin luontaista.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä