Paikallisuutiset

Säännöt tiedetään, mutta ei riittävän hyvin – meripelastusseuran puheenjohtaja Anders Fredriksson suosittelee veneilijöille veneilykursseja

Meripelastajien puheenjohtaja Anders Fredriksson.
Meripelastajien puheenjohtaja Anders Fredriksson. Kuva: Markku Jokela

KOKKOLA

Veneilyturvallisuus nousi keskusteluun viime viikonloppuna, kun veneilijä kuoli veneturmassa Kokkolan edustalla.

Kaksi moottorivenettä törmäsi toisiinsa kohtalokkain seurauksin Magasinholmenin edustalla. Kokkolan Meripelastajat ry avusti merivartiostoa pelastusoperaatiossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Seuran puheenjohtajaAnders Fredriksson ei voinut itse osallistua seuran muiden jäsenten joukossa pelastusoperaatioon, joten hän kommentoi veneturvallisuusasioita ainoastaan yleisellä tasolla.

– Veneellä liikuttaessa on aina tarkkailtava ympäristöä ja vedet on tunnettava. Vastaan voi tulla muutakin kuin veneitä. Esimerkiksi tukki voi aiheuttaa pohjaan reiän, sanoo Fredriksson.

Meripelastajien puheenjohtaja Anders Fredriksson.
Meripelastajien puheenjohtaja Anders Fredriksson. Kuva: Markku Jokela

Kahden moottoriveneen lähestyessä toisiaan vastakkaisilta suunnilta on molempien väistettävä oikealle. Väylällä on yleensäkin hyvä liikkua oikeaa reunaa pitkin.

– Väistämissäännöt tunnetaan, mutta ei kuitenkaan riittävän hyvin, sanoo Fredriksson.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun moottoriveneiden kulkusuunnat risteävät, vasemmalta tuleva on väistämisvelvollinen. Vesillä toimitaan siis samoin kuin tieliikenteessä.

– On järkevää toimia samoin kuin tieliikenteessä, koska tieliikennesäännöt ovat yleisessä tiedossa.

Vasemmalta tulevan on syytä väistää oikealta tuleva vene perän puolelta, mikäli se on mahdollista. Veneiden lisääntymisen vuoksi yhteisistä pelisäännöistä kannattaa pitää kiinni

– Vesillä liikkuu entistä suurempia veneitä. Kokematon veneilijä ja suuri vene on yhdistelmä, joka voi muodostaa riskin paitsi kaikille vesillä liikkujille, myös itselleen, sanoo Fredriksson.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Fredriksson suosittelee veneilijöille veneilykursseja, joissa opastetaan veneen käsittelyä ja veneilyyn liittyviä taitoja, sekä opetellaan navigointia ja veneväylien sääntöjä.

Väyläviraston ylläpitämiä rannikkoväyliä on yhteensä hieman yli 8 300 km ja sisävesiväyliä hieman alle 8 000 km. Näiden lisäksi on olemassa epävirallisia väyliä, joissa voi piillä yllätyksiä.

– Hiljattain sain tietää, että eräällä epävirallisella väylällä on kivi kymmenen senttiä pinnan alla ilman karimerkkiä. Kun huomautin asiasta paikallisille mökkiläisille, niin minulle sanottiin, ettei sinne mitään merkkiä tarvita, koska kaikkihan sen kiven tietävät.

Kokkolan Meripelastajien vapaaehtoiset auttavat merihätään joutuneita tänäkin kesänä.

Meripelastajat vastaanottavat tehtäviä Turussa sijaitsevalta Meripelastuskeskukselta ja saavat lisäksi avunpyyntöjä omaan päivystysnumeroonsa. Työtä tehdään täysin vapaaehtoisvoimin.

Toimintaan saa liittyä mukaan kuka tahansa. Kaikki jäsenet aloittavat harjoittelijoina ja käyvät läpi Meripelastusseuran koulutusohjelman, jonka sisällä he suorittavat erilaisia taitotasoja.

– Aktiiveja on parikymmentä, ja toimintaan mahtuu enemmänkin väkeä, sillä väkeä tarvitaan aina, sanoo Fredriksson.

Tänä kesänä Kokkolan vesillä on ollut vilkasta, kertoo Fredriksson.

– Juhannuksena oli kolme meripelastustehtävää. Ne olivat moottori- ja potkurivikoja. Viime viikonloppuna meillä oli onnettomuuden ohella tapaus, jossa vene oli ajanut kiville.

Tavallisimpia avunpyyntöjen syitä ovat esimerkiksi konerikot, kiville ajaminen ja köyden sotkeutuminen veneen potkuriin.

Tausta

Kokkolan veneturma

Kaksi moottorivenettä törmäsi toisiinsa Magasinholmenin edustalla viime lauantaina.

Yksi kyydissä ollut loukkaantui ja menehtyi myöhemmin elvytysyrityksistä huolimatta.

Onnettomuudessa oli osallisena yhteensä kolme aikuista, joista kaksi selvisi ilman merkittäviä vammoja.

Pienemmän veneen kuljettaja joutui veden varaan törmäyksen johdosta ja vaipui elottomaksi.

Veden varaan joutunutta henkilöä piti pinnalla onnettomuudesta ilmoittanut veneilijä.