Paikallisuutiset
SAK:n työtaistelut hallitusta vastaan alkavat - Pohjanmaan osallistuminen vielä auki
Tiistaina aloitetaan ja toimista kerrotaan tarkemmin aina neljä päivää ennen.
SAK ja sen jäsenliitot aloittavat ensi viikolla poliittiset työtaistelutoimet vastalauseena hallituksen kaavailemia työelämäheikennyksiä ja sosiaaliturvaleikkauksia vastaan. SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Katja Syvärinen kertoi, että SAK on ilmoittanut asiasta pääministeri Petteri Orpolle (kok.) ja valtiovarainministeri Riikka Purralle (ps.).
Ensimmäinen toimintapäivä on ensi tiistai, ja SAK kertoo huomenna perjantaina tarkemmin toimien muodosta ja kohdistumisesta. Toiminta jatkuu kolmen viikon ajan ja kiertää eri puolilla maata. Syvärisen mukaan luvassa voi olla muun muassa ulosmarsseja ja muita protesteja ja mielenilmauksia. Työtaistelutoimet on rajattu tavalla, joka mahdollistaa hätätyön, eivätkä ne vaaranna omaisuutta tai henkeä ja terveyttä.
– Kohteista tullaan kertomaan yhteisesti ja yksityiskohtaisemmin aina neljä päivää ennen toteuttamista, Syvärinen sanoi.
SAK:n hallitus päätti elokuussa aloittaa järjestöllisen toimintavalmiuden kohottamisen eli painostustoimien valmistelun palkansaajien etujen vartioimiseksi.
SAK:laisten liittojen puheenjohtajat kertoivat tiedotustilaisuudessa hallituksen suunnitelmien herättäneen jäsenistössä epäuskoa ja raivoa. Elinkustannusten nousun myötä duunarikotitalouksien puskurit on jo syöty, mikä pahentaa tilannetta.
JHL:n Kokkolan osaston puheenjohtaja Roy Pietilä näkee, että ammattiliitoilla ei ollut muita vaihtoehtoja nykytilanteessa. Hallituksen päätökset iskevät kipeästi työväestöön.
– Hallituksen suunnitelmat eivät miellytä. Meidän on osoitettava vastarintaa, toteaa Pietilä.
Kysyttäessä, vaikuttavatko liittojen toimet Kokkolassa, Pietilä vastaa:
– Se on mahdollista tulevaisuudessa. Emme ole vielä tehneet päätöksiä, mutta tiedotamme tilanteen kehittymisestä. Aktiivimme ovat olleet valppaina siitä asti kun oikeistohallitus tuli valtaan, sanoo Pietilä.
PAM:n Ylivieskan osaston puheenjohtaja Päivi Rantaeskola yhtyy Pietilän näkemyksiin.
– Hallitus väittää uudistustensa edistävän kokoaikatyötä, mutta esimerkiksi kaupan alalla kokoaikapaikkoja on niukasti, huomauttaa Rantaeskola.
Hän kertoo, että PAM on valmis järjestöllisiin toimiin, mutta ei ole varmuutta niiden laajenemisesta Ylivieskan toimialueelle.
Teollisuusliiton Pohjanmaan aluepäällikkö Erno Välimäki kertoo, että liitto ilmoittaa alueellisista toimenpiteistään neljä vuorokautta ennen niiden toteutumista.
– En halua spekuloida asiasta enempää ennen tuota ilmoitusta, toteaa Välimäki.
Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto nosti esille hallituksen aikeet heikentää työtaisteluoikeutta perustavanlaatuisella tavalla. Kaavaillut 10 000 euron lakkosakot ja henkilökohtaiset 200 euron lakkosakot työntekijöille ovat hallituksen yritys luoda työmarkkinoille pelkoa ja epävarmuutta.
Lisäksi työttömyysturvaan ja yt-lakiin tehtävät heikennykset osuvat etenkin suhdanneherkän teollisuuden työntekijöihin.
– Nykyään työpaikoilla on kaksi kuukautta aikaa varautua lomautuksen alkuun. Jatkossa palkanmaksu katkeaisikin viikossa, Aalto kuvasi.
Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtajan Annika Rönni-Sällisen mukaan työttömyysturvan porrastukset ovat kova isku osa-aikaista työtä tekeville. Heille tulee olemaan vaikeaa täyttää työssäoloehtoa ja päästä ansiosidonnaisen piiriin.
– Osa-aikaisia työntekijöitä on enemmän kuin koskaan. Esimerkiksi myyjien ja tarjoilijoiden avoimista työpaikoista puolet on osa-aikaisia. He eivät tule tuloillaan toimeen ja tarvitsevat soviteltua työttömyyspäivärahaa sekä asumistukea, Rönni-Sällinen sanoi.
Kehotuksista mennä kokoaikaiseen työhön ei ole apua tilanteessa, jossa sellaisia työpaikkoja ei ole tarjolla.
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoi, että sovitteluun tuleva esto tehdä vientialojen sopimuksen tason ylittäviä tarjouksia merkitsee sitä, että naisvaltaiset alat betonoidaan matalapalkka-aloiksi.
AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko totesi, että hallituksen työelämäheikennyksistä kaikkein suurin silmänkääntötemppu on paikallinen sopiminen. Sillä romutetaan Kokon mukaan työehtosopimusten yleissitovuus.