Mielipiteet

Uintikeskus VesiVeijarin lastenaltaan lämpötilan on 28 astetta. Kirjoittajan kokemuksen mukaan se on liian vähän pienille lapsille. Kuva: Sini Sulkakoski

Sari Korrin mielipidekirjoitus: Tarkeneeko Vesiveijarissa vai eikö?

Avasin Facebookissa Puskaradio Kokkola -ryhmässä keskustelun Vesiveijarin lasten altaan lämpötilasta. Tarkoituksena oli herättää keskustelua asiasta ja siinä onnistuinkin, mikä oli hyvä juttu.

Käyn jonkin verran mummun ominaisuudessa lapsenlapsia uittamassa ja koen Vesiveijarin lasten altaan turhan viileäksi alle 4-vuotiaille lapsille. Vertailukohtana ovat Kannuksen, Pietarsaaren ja Vaasan uimahallit, joissa myös tulee käytyä. Näissä kaikissa kolmessa on lämpimämmät lasten altaat kuin meillä. Kokkolassa altaan lämpötilaksi ilmoitetaan 28 astetta, Vaasassa 30, Kannuksessa ja Pietarsaaressa 30-32. Asteenkin nousu näemmä tuntuu jo selkeästi.

Pieni lapsi ei vedessä välttämättä liiku kovinkaan paljon varsinkaan alkujännityksen takia – meillä ei ole pystytty Kokkolan lasten altaassa olemaan alle 4 vuoden iässä. Kun lapsi tutustuu enemmän veteen ja alkaa touhuamaan, niin altaassa tarkenee kyllä. Meillä tämä on tapahtunut noin 5-vuotiaana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Palvelupäällikkö kertoi alkusaunomisesta – emme käy koskaan saunassa ennen uintia juuri lämpötilan tasaamisen takia.

Oman mausteensa Kokkolassa varmaan tuo hallin iso ja korkea tila – sisäilma tuntuu viileältä märässä uima-asussa. Muistelen, että lasiseinäkkeet laitettiin aikoinaan lasten altaankin kohdalle siitä syystä, että silloisen sisäänkäynnin takia lasten altaan kohta oli vetoinen.

En muistanut lasten altaan olevan samassa kierrossa muiden altaiden kanssa, vaikka olen sen joskus kuullut. On selvää, ettei lämpötilaa voi kustannussyistä nostaa. Lasten altaan laittaminen omaan kiertoon on sekin kallis työ, ja mikä sen ajankohta sitten olisi.

Kun aikanaan lämpötiloja nostettiin altaissa (todennäköisesti 28 asteeseen), niin varsinkin iso allas tuntui kilpauimareille turhankin lämpimältä. Ajattelisin, että viime talven energiakriisin tuoksinassa on jouduttu hieman allaslämpötilaa laskemaan. Tämä on oma kuvitelma.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pidän halliamme hienona ja palveluiltaan ehdottomasti Suomen parhaimmistoon kuuluvana lapsiperheiden näkökulmasta. Monitoimiallas pullistelee väestä, kun siellä ovat perheen pienimmät ja jumpparit. Alle 4-vuotiaiden kanssa siellä on haastavaa olla, kun lasta täytyy koko ajan kannatella käsissä. Jostainhan se kertoo lämpötilasta, että lapsiperheet täyttävät kyseisen altaan.

Kesäaikaan halliin mahtuu hienosti, kun vakiovuorolaisia ei ole – allastarjontaa riittää. Syksyllä vakiovuorojen alettua haasteena on ruuhkaiset ilta-ajat, joista palvelupäällikkökin mainitsi. Jumpparit täyttävät monitoimialtaan ja hyppyaltaan usein samanaikaisesti. Tämä tapahtuu valitettavan usein myös lapsiperheiden parhaimpaan uintiaikaan. Vaihtoehdoiksi jää kapea reunarata isossa altaassa ja lasten allas, joissa veden lämpötila on 28 astetta molemmissa.

Omalta kohdaltani lasten altaan viileä lämpötila rajoittaa Vesiveijarin käyttöä. Vakiovuorojen aikaan täytyy kartoittaa sopivaa aika, jolloin pääsy lämpimään altaaseen on mahdollista. Vesiveijarin sijasta suunnaksi valikoituu useimmiten Kannus tai Pietarsaari. On tietysti hyvä tukea myös muita alueen uimahalleja.

Oma huoleni on nyt saanut julkisuutta ja hyvä niin. Toivottavasti tulevaisuudessa tapahtuva Vesiveijarin peruskorjaus tuo asiaan parannusta. Hyviä uintikelejä tälle kesälle niin Vesiveijariin kuin ulkovesiinkin!

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä