Mielipiteet

Sirkka Juusela-Pekkarisen mielipidekirjoitus: Hallitusohjelman mukainen soten korjaussarja kuuluu hyvinvointialueen tehtäviin

Eduskuntavaaleissa suomalaiset äänestivät muutoksen puolesta. Kokoomus sai viestinsä perille ja Suomen hallitusta johtaakin nyt kokoomuslainen pääministeri Petteri Orpo. Hänen hallituksensa ohjelman pääsanoma on ”Vahva ja välittävä Suomi”.

Sosiaali- ja terveydenhuollon suhteen tavoitteena on toimiva ja kestävä hyvinvointiyhteiskunta. Palveluiden kehittämisessä tartutaan laaja-alaisesti hyvinvointia heikentäviin tekijöihin nuorten mielenterveysongelmista aina vanhuspalveluiden epäkohtiin.

Toimiva ja kestävä hyvinvointiyhteiskunta tarvitsee hallitusohjelman mukaan korjausta seuraaviin kohteisiin: sote-palveluiden saatavuus, henkilöstön riittävyys ja saatavuus, palveluiden vaikuttavuuden lisääminen, sote-palveluiden uudistaminen, digitaaliset palvelut ja tietojohtaminen, sote-palveluiden järjestäminen sekä kestävä, kannustava rahoitus ja hyvinvointialueiden ohjaus. Korjaussarjasta huolehtiminen kuuluu hyvinvointialueille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hallitusohjelmassa mainitut kiirehdittävät toimet ovat sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuuden parantaminen, palveluiden vaikuttavuuden lisääminen, sote-palveluiden uudistaminen, digitaaliset palvelut ja tietojohtaminen, sote-palveluiden järjestäminen ja kestävä ja kannustava rahoitus sekä hyvinvointialueiden ohjaus.

Yksityissektoria tarvitaan esimerkiksi purkamaan pitkäksi venyneitä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon jonoja.

Kokoomuslaisena sote-ammattilaisena ja poliitikkona yhdyn lämpimästi hallitusohjelman kirjaukseen, jossa kiinnitetään erityistä huomiota perusterveydenhuollon palveluiden saatavuuteen, ikääntyneiden kotona pärjäämiseen ja mielenterveysavun ja palveluiden saatavuuteen sekä kaikista heikoimmassa asemassa olevista huolehtimiseen. Hyvinvointialueet saavat hallitukselta vahvan tuen perusterveydenhuollon toiminnan kehittämiseen.

Hallitusohjelman mukaan yksityissektori tulee ottaa sote-työhön mukaan. Yksityissektoria tarvitaan esimerkiksi purkamaan pitkäksi venyneitä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon jonoja. Kela-korvaus tulee säilyttää ja mallia kehittää, jotta ihmisillä olisi vara käydä myös yksityislääkärillä.

Itse kävin yksityislääkärin vastaanotolla viikko sitten Kokkolassa: ajan ja avun sain nopeasti. Käynti maksoi 142,60 euroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kela-korvausten kautta kanavoitu raha on hyvä siinä mielessä, että se kohdistuu suoraan palveluihin eikä esimerkiksi byrokratiaan. Edellinen hallitus poisti kokonaan mm. yksityisen fysioterapian korvaukset, mitä ei voi pitää väestön toimintakyvyn näkökulmasta viisaana valintana.

Hallitus tulee myös ohjaamaan hyvinvointialueita tekemään päätöksiä mahdollisuudesta käyttää ostopalvelua tai palveluseteliä eri sote-alan palveluntuottajille.

Sitran mukaan Suomi tarvitsee ketteriä sosiaali- ja terveyspalveluita moninaisille asiakkaille. Palveluiden tulee olla asiakaslähtöisiä, ihmisten terveyttä ja hyvinvointia ylläpitäviä sekä taloudellisesti kestäviä.

Asiakaslähtöisyys, monikanavainen ja kustannustehokas palvelutarjonta, tiedolla johtaminen sekä osaavan henkilöstön johtaminen asettavat palvelutarjonnasta vastaavan johdon uudenlaisten haasteiden eteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tekniikka, verkkopalvelut ja sähköinen asiointi tuovat uusia keinoja sote-palveluiden tuotantoon. Tietoa haetaan genomikartoituksilla, verkkolääkäreiltä ja virtuaalipalveluista. Matalan kynnyksen asiointipisteet voivat täydentää luontevasti perusterveydenhuolta.

Kirjoittaja on sairaanhoitaja, TtK, KM, Kannuksen Kokoomuksen puheenjohtaja ja Pohjanmaan Kokoomuksen piirihallituksen varajäsen.

Haluatko jatkaa keskustelua aiheesta? Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä