Mielipiteet

Sonja Pääsukenen mielipidekirjoitus: Centrian opiskelijoiden vaalipaneelissa annettiin opiskelijoille kylmää kyytiä

Viime viikolla Centria-ammattikorkeakoululla järjestettiin vaalipaneeli, johon osallistui ehdokkaita laidasta laitaan. Teemat koskivat enimmäkseen opiskelijoiden arkea. Mitä paneelista jäi käteen opiskelijalle?

YTHS:n perusrahoitusta lähtisivät nostamaan kaikki paitsi Liberaalipuolue. Heidän ohjelmassaan kuulemma leikataan YTHS-rahoitus kokonaan pois. Heidän vaihtoehtonsa olisi se, että opiskelijat siirtyisivät samoihin palveluihin kuin kaikki muutkin ja rinnakkainen järjestelmä purettaisiin. YTHS:n toimimattomuus puhuttaa opiskelijoita jatkuvasti, ja on ilo, että myös poliitikot haluavat tehdä asialle jotain.

Kysyttäessä, tulisiko Suomessa ottaa kolmas sukupuoli käyttöön virallisesti, ehdokkaat jakautuivat kahtia. Kolmannen sukupuolen virallistamisen kannalla olivat Vasemmistoliitto, Liberaalipuolue, RKP, Vihreät ja SDP. Vastustajia olivat Keskusta, Perussuomalaiset, Kristillisdemokraatit, Vapauden liitto ja Kokoomus.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Opiskelijoiden nostamiseen pois köyhyysrajalta ehdotellaan erilaisia perustulomalleja, opintolainan anteeksiantamista perheellisille tai syrjäseuduille muuttaville, tulorajojen nostoa ja tasokorotusta sekä indeksikorotusta opintorahaan. Työnteosta pitäisi tehdä opintojen ohella kannattavampaa ja siihen pitäisi kokoomuksen sekä perussuomalaisten edustajan mukaan kannustaa yhteiskunnan puolesta. Vapauden liiton edustaja painotti yksilön vastuuta.

Kysyttäessä, millä keinoilla väestön 50 % korkeakouluttautuminen varmistettaisiin, eivät kaikki puolueet edes uskoneet sen olevan realistinen tai tarpeellinen tavoite.

Kaikille ehdokkaille jaettiin opiskelijaprofiilit, joihin oli laskettu aitojen paikallisten opiskelijoiden kuukausittaiset tulot ja menot. Näiden perusteella oli laskettu jokaiselle ehdokkaalle viikkobudjetti, ja ehdokkaat pääsivät käymään kuvitteellisessa kaupassa, jossa oli oikeita paikallisten ruokakauppojen hintoja. Viikkobudjetit olivat kaikkea 1 e ja 200 e väliltä. Sen lisäksi ehdokkaille jaettiin kaksi arkea haittaavaa tai helpottavaa menoa, kuten parkkisakot, YTHS-maksu, arvasta rahan voittaminen ja niin edelleen.

SDP:n ehdokas lähtisi kasvattamaan opiskelijabudjettiaan neuvottelemalla vuokraa alaspäin. Kokoomuksen ehdokas ihmetteli apteekkiin menevää summaa, joka oli 80 e. Siihen oli laskettu ADHD- ja migreenilääkkeet. Hän olisi luopunut autosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskustan ehdokkaan mielestä kilolla perunaa pärjää viikon ja vanhemmat maksavat junaliput kotipaikkakunnalle. Perussuomalaisten ehdokas jättäisi kouluruokia väliin. Vihreiden ehdokas sai opiskelijaprofiilin, jossa opiskelijalla on lapsi. Hän sai ostettua ruuat molemmille, mutta totesi, että toppahaalareista saisi ostettua vain puolet.

RKP:n ehdokas totesi, että budjetti meni nollille ja sellaisena se opiskelijana käykin. Liberaalien ehdokas söisi pelkkää keittoa, kuten myös Vapauden liiton ehdokas. Vasemmistoliiton ehdokas luopuisi autosta. Kristillisdemokraattien edustaja kertoi, että olisi opiskelijana aikanaan ollut aivan kauheaa, jos olisi joutunut ottamaan lainaa.

Monilta osin siis kylmää kyytiä opiskelijoille.

Onneksi ehdokkaat tunnistivat opiskelijoiden taloudellisen ahdingon ja tiedostivat, että korkeakoulujen rahoitus täytyy turvata. Toivottavasti he muistavat opiskelijoiden asiat myös eduskunnassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirjoittaja on Centria-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta COPSA:n hallituksen puheenjohtaja.

Opiskelijakunta COPSA:n instagramtilillä lähetetty vaalipaneeli on katsottavissa täältä:

https://www.instagram.com/p/Cpz6KMpKMAg/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä