Ulkomaat

Taistelu äärimmäisiä sääilmiöitä vastaan jatkuu Välimeren maissa – Kroatiassa maastopalot räjäyttivät maamiinoja

Maastopalot ovat tehneet pahaa jälkeä Välimeren maissa. Kuva Rodokselta 22. heinäkuuta 2023. Kuva: Eurokinissi

Välimeren maita piinaava äärimmäinen kuumuus saa jatkuvasti aikaan uusia vaaratilanteita.

Esimerkiksi Etelä-Kroatiassa maanantaina syttyneet maastopalot ovat aiheuttaneet maamiinojen räjähdyksiä alueella, uutistoimisto AFP kertoo. Räjähdyksissä ei ole tiettävästi sattunut henkilövahinkoja.

Maastopalot alkoivat levitä Etelä-Kroatiassa maanantaina reilun kymmenen kilometrin päässä turistien suosimasta Dubrovnikin historiallisesta satamakaupungista. Kaupungin lähialueilla on edelleen maahan kätkettyjä miinoja 1990-luvulla käytyjen Jugoslavian hajoamissotien jäljiltä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maastopaloja sammutettiin edelleen keskiviikkona yli sadan pelastajan voimin Dubrovnikin lähistöllä. Myös sammutuskoneita on lähetetty apuun.

Kreikassa laajalle levinneitä maastopaloja on sammutettu yli 10 päivää putkeen. Keskiviikkona maan pelastuspalveluministeriö varoitti erittäin suuresta maastopalojen vaarasta yhteensä kuudella hallinnollisella alueella. Kaikkiaan alueita on maassa 13.

Maastopalot ovat riehuneet erityisen tuhoisasti turistien suosimilla Rodoksen, Korfun ja Euboian saarilla. Tuhansia ihmisiä on jouduttu evakuoimaan palojen tieltä sammutustöiden jatkuessa.

Esimerkiksi Kreikan toiseksi suurimmalla saarella Euboialla paloja sammuttaa vähintään sadan pelastajan joukko. Tiistaina saarella kuoli kaksi lentäjää, kun sammutuskone tippui maahan kesken pelastustöiden. Saarelta löytyi myös kolmas maastopaloissa kuollut ihminen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lämpötilojen odotetaan nousevan Kreikassa keskiviikkona 43–45 asteeseen maan keski- ja eteläosissa. Kesän lämpöaallot eivät sinänsä ole maassa uusi ilmiö, mutta tällä hetkellä Kreikkaa koettelee yksi viime vuosien pisimmistä kuumuusjaksoista.

Välimeren toisella puolella Algeriassa Pohjois-Afrikassa ainakin 34 ihmistä on kuollut asuinalueilla riehuneissa maastopaloissa. Joukoittain alueella asuvia ihmisiä on jouduttu evakuoimaan.

Italian eteläosissa on niin ikään sammutettu kuluvan viikon aikana laajoja maastopaloja. Sisilian saarella sijaitseva Palermon lentokenttä piti tiistaina sulkea useiksi tunneiksi, koska palot olivat levinneet liian lähelle kenttää.

Uutiskanava CNN:n mukaan Etelä-Italian maastopaloissa kuoli tiistaina neljä vanhusta. Heistä ainakin yksi, 88-vuotias terveysongelmista kärsinyt nainen, kuoli Palermon lähistöllä, koska lääkärit eivät päässeet hänen luokseen maastopalojen takia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

CNN:n mukaan lämpötila kipusi 47,4 asteeseen osissa Sisiliaa maanantaina. Euroopan lämpöennätys vuodelta 2021 on 48,8 astetta.

Italian pohjoisosissa on puolestaan kärsitty kovista myrskyistä. Rajuilmassa kuoli tiistaina 16-vuotias tyttö ja aikuinen nainen heidän jäätyään retkellä kaatuneiden puiden alle.

Ilmastotutkijoiden mukaan Pohjois-Amerikkaa ja Eurooppaa heinäkuussa piinanneet helleaallot eivät olisi mahdollisia ilman ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta. World Weather Attribution -tutkijaryhmä varoittaa, että pahempaa on tulossa, jos ilmastopäästöjä ei vähennetä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä