Paikallisuutiset
Takatalvi on todellinen – Sää on ollut tänään niin hurja, että Ilmatieteen laitoksen meteorologi antoi luvan käyttää sanaa ”poikkeuksellinen”
Kerrankin virallinen lupa käyttää sanaa poikkeuksellinen!
Luvan antaa Ilmatieteen laitoksen meteorologiPetteri Pyykkö puhuessaan Keski-Pohjanmaan säästä. Takatalvi tuli ryminällä kuin värittyneimmissä vappumuistoissa lapsuusvuosilta.
– Jos tilastoihin on uskominen, tällä kellonlyömällä lämpötila ei ole ollut koskaan näin matalalla. Sää on poikkeuksellinen. Tällaisia päiviä on todella vähän, sanoi Pyykkö perjantaina puoli kymmeneltä aamulla.
Haastatteluhetkellä Kokkolan keskustassa satoi lunta, lämpötila oli 0,7 astetta pakkasella.
– Pohjoisessa ja idässä sellaista sattuu toisinaan, mutta Länsi-Suomeen harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa. Kokkolasta en löydä vastaavaa samalta päivältä.
Pyykön tilastot toukokuun alun säästä ulottuvat vuoteen 1980.
Takatalvi oli lähes nyt koetun veroinen toukokuussa vuonna 1981.
– 3. toukokuuta satoi lunta ja lämpötila oli pakkasella. Lumisateessa mitattuna nyt saatettiin mennä sen ohi, keskilämpötilassa sen sijaan ei, Pyykkö arvioi.
Keski-Pohjanmaalla ravintoloiden terasseja avattiin jo pääsiäiseksi. Perjantainen lumituisku oli lohduton näky talvisäilöstä nostettujen kalusteiden pinnoilla.
– Kainuun seudulla lunta satoi vielä huomattavasti paljon enemmän. Sää kuitenkin lämpenee viikonlopun aikana, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologiEerik Saarikalle.
Terassien lisäksi lumipeite verhosi keskipohjalaiset pellot.
Takatalven vaikutukset kasvukaudelle jäänevät vähäisiksi, arvioi Pro Agria Keski-Pohjanmaan kasvintuotannon erityisasiantuntijaSirkku Koskela.
Yksi syy on se, että varsinkaan rannikolla kasvukausi ei ollut ehtinyt pitkälle.
– Säilörehuksi tehtävän nurmen kasvu on vasta aluillaan. Nyt kasvu hidastui, mutta vaurioita ei pitäisi tulla. Hidastuminen tarkoittaa alle viikon viivästystä normaaliin kehitysrytmiin.
Takatalvi ei päässyt kurittamaan myöskään kevätviljaa.
– Vasta yksittäisiä kaurakylvöksiä on tehty, mutta versot eivät ole vielä nousseet maan pinnalle.
Omenapuiden ja marjapensaiden silmut ovat vasta aukeamassa.
– Lämpöaaltoa ei ollut vielä tullut. Nuput eivät ole näkyvissä, joten oletus on se, että pakkanen ei aiheuttanut puille ja pensaille lainkaan vaurioita. Toholammilla tilanne voi olla hieman erilainen, sillä kesä oli ehtinyt sisämaassa pidemmälle, sanoo Koskela.
Hänen mukaansa perjantaina koetun kaltaiset takatalvet ovat harvinaisia.
– Tämä oli ihan oikea takatalvi, kasvukausi oli alkanut ja sitten tulee pakkasta. Sellainen ei ole jokavuotista. Ihminen ei voi tilanteelle mitään. Vaikka kasvu hidastuu, luonto korjaa itseään.
Lintujen elämään lyhyt kylmä jakso ei liiemmin vaikuta. Tilanne muuttuu, mikäli lunta sataa paljon.
– Hyönteissyöjät, kuten pääskyset ja västäräkit, eivät löydä ravintoa lumen alta. Varsinaisista kesälinnuista täällä on vasta ensimmäisiä tunnustelijoita. Ne muuttavat takaisin etelään, jos sää jatkuu talvisena. Nyt on kuitenkin tulossa lämpimämpää. Suurempaa hätää ei ole, sanoo Birdlife Keski-Pohjanmaan puheenjohtaja, kokkolalainenJuhani Hannila.
Rastaat ovat herkimpiä niin sanottuja pakomuuttajia. Myös töyhtöhyypät ja kiurut saattavat ottaa takatalven yllättäessä takapakkia.
– Monilla linnuilla pesintä on jo käynnissä. Esimerkkinä isot petolinnut, kuten pöllöt. Petolinnuilla takatalvi ei juuri vaikeuta ravinnonsaantia, sanoo Hannila.
Kylmät säät ovat varallisimpia kesäkuun alkupuolella.
– Kesäkuun alusta juhannukseen on kriittisintä aikaa. Jos hyönteiset eivät lennä, linnut eivät saa ravintoa. Viimeiset kolme kesää ovat olleet hankalia. Kylmä jakso on osunut kesäkuulle. Toukokuun kylmien jälkeen pesinnät ehtii aloittaa uudestaan. Se on lintujen elämässä normaalia, Hannila sanoo.
Yhden päivän talvipiikki
Keskipohjanmaa-lehden levikkialueella ajokeli oli huono tai erittäin huono perjantaina. Ennusteiden mukaan ajokeli palautuu normaaliksi lauantaiaamuun mennessä.
Perjantain pakkasten ennustettiin vaihtuvan muutaman asteen lämpöön lauantaina. Pohjoistuulen ennustettiin antavan tilaa pienelle länsituulelle.