Paikallisuutiset

"Täysin teoreettinen ajatus" – Kokkolassa ja Kannuksessa ollaan käytännössä varmoja, ettei koronatilanne siirrä kuntavaaleja

VaalijohtajaArto Jääskeläinen oikeusministeriön demokratia ja vaalit -yksiköstäkertoi Keskipohjanmaalle (verkkosivut 17.5. ja painettu lehti 18.5.) että kuntavaalien kuntakohtainen siirtäminen on vaalilain mukaan mahdollista.

Aloitteen pitäisi tulla kunnalta ja mahdollisen päätöksen siirron hakemisesta oikeusministeriöltä tekisi kunkin kunnan valtuusto erikseen.

Spekulaatio asiasta on Keski-Pohjanmaalla herännyt sairaanhoitopiiri Soiten siirryttyä koronaviruksen leviämisvaiheeseen. Jääskeläinen ei pidä todennäköisenä, että siirtoa lähdettäisiin missään kunnassa hakemaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokkolan kaupungin hallintojohtajaBen Weizmann pitää ajatusta kuntavaalien siirrosta Kokkolassa "täysin teoreettisena".

– En jaksa uskoa, että ennakkoäänestyksen alkaessa varsinaisesta vaalipäivästä puhumattakaan olisi meillä sellainen tilanne, että tuollaiseen jouduttaisiin.

Kokkolassakin silti tiedostetaan, että moinen äärimmäinen takaportti on olemassa. Maanantai-iltapäivänä haastateltu Weizmann painottaa, että jo päätetyt toimintamallit tarjoavat äänestäjille hyvän suojan.

– Jo ennen tätä [korona]tilanteen eskaloitumista on terveysturvallisuus meillä nostettu sille tasolle, jota THL ja oikeusministeriö ovat kunnilta ja kaupungeilta edellyttäneet. Turvavälit pidetään äänestyspaikoilla sellaisina kuin pitää, siellä tulee olemaan vahva maskisuositus, siellä on käsidesejä ja pleksejä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Äänestäjät pystyvät vaikuttamaan turvallisuuden toteutumiseen myös pienellä, mutta tärkeällä varusteella.

– He saavat kirjata ehdokkaan numeron vaalilipukkeeseen omalla kynällään.

Kyniä siis löytyy äänestyspaikaltakin, mutta oman välineen käyttö on Kokkolassa tällä tietoa paitsi sallittua niin kannatettavaa.

Voivatko kokoontumisrajoitukset vaikeuttaa tilannetta äänestyspaikoilla?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tulkinta tällä hetkellä on se, että kyseessä ei ole sellainen yleisötapahtuma, jota rajoituksissa tarkoitetaan.

Weizmann määrittää äänestämisen julkiseksi toiminnaksi, ei kokoontumiseksi.

– Ainakin ennakkoäänestyspaikoilla pyritään siihen, että mennään yhdestä ovesta sisään ja tullaan toisesta ovesta ulos niin, että äänestyspaikalla ei yli kymmentä henkilöä olisi.

Ennakkoäänestys kotimaassa käynnistyy 26. toukokuuta eli ensi viikon keskiviikkona. Varsinainen vaalipäivä on 13. kesäkuuta.

Weizmann korostaa, että äänestyspaikalla viivähdetään vain pieni hetki siinä kun esimerkiksi kaupoissa ollaan usein pitempään. Eikä äänestyspaikassa ympäristönä ole mitään, joka tekisi siitä muita sisätiloja riskialttiimman ympäristön.

Vaalijärjestelyistä Kannuksessa virkamiehenä vastaava talous- ja hallintojohtajaLeena Sämpi ei hänkään jaksa uskoa, että vaalit voisivat enää siirtyä. Kannus kuuluu Kokkolan ohella kuntiin, jotka ovat nopeasti ärtyneen koronatilanteen etulinjassa.

– Tässä ollaan nyt niin lähellä ennakkoäänestyksen alkamista, Sämpi mietti tiistaina.

– Vähän kyllä hirvittää tämä tilanne, mutta en oikein jaksa uskoa, että alkaisimme siirtosuunnitelmia tehdä. Kyllä varmasti yritetään vaalit järjestää ennakkosuunnitelmien mukaisesti ja mahdollisimman turvallisesti asiat hoitaa.

Vaalit tarkoittavat samalla sitä, että kunta avaa jälleen etuovensa kuntalaisille.

– Meillähän on kaupunginvirasto suljettuna tämän viikon. Ensi viikolla on sitten tarkoitus avata, koska ennakkoäänestys alkaa. Meillä on ennakkoäänestys pääsääntöisesti tuossa yhdessä paikassa, lisäksi Eskola-talolla yhtenä päivänä pari tuntia.

Tuttavia ei äänestyspaikalla nyt parane kuin tervehtiä.

– Huolehditaan, että kukaan ei jää jutustelemaan, vaan suorittaa ripeästi äänestyksen ja lähtee. Ja kerralla otetaan sisälle vain pari ihmistä, loput joutuvat sitten jonottamaan ulkona, jos sellainen tilanne tulee. Eli pidetään huolta, että sisätiloihin ei kerralla oteta kovin montaa ihmistä.

Kannuksessa on ainakin vielä ennakkoäänestyksen alkaessa runsaasti äänestäjiä koronakaranteenissa.

– Toivotaan, että he malttaisivat mielensä eli eivät tulisi silloin, kun karanteenissa ovat. Ennakkoäänestyshän kestää kaksi viikkoa ja sitten on tietysti vielä varsinainen vaalipäivä.

Kannuksessa on luvassa myös tempaus, joka tilanteen vakavuudesta huolimatta herättää hymyn huulille. Kaupunki nimittäin jakaa jokaiselle äänestäjälle oman pakasta otetun eli takuulla koronaturvallisen kynän.

– Meillä tämä asia on järjestetty niin, että olemme tilanneet lyijykyniä niin, että jokaiselle äänestäjälle riittää ja he saavat tosiaan pitää sen omanaan.

Leena Sämpi pohtii, että kimmoke asiaan on saattanut tulla oikeusministeriön ideapankista.

Pieni imagomarkkinointikin hyvän asia nimissä sallitaan.

– Kyniin on painettu Kannuksen logo, että vähän tällaisia mainoskyniäkin siis.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä