Mielipiteet

Tiina Isotaluksen, Toni Hämäläisen ja Eeva-Liisa Kiiskilän mielipidekirjoitus: Uudet kokkolalaiset tarvitsevat kodin, koulun ja päiväkodin — Sitoudutaan rakentamaan lapsiystävällistä kaupunkia

Kokkola on uuden tilanteen edessä, sillä alueellemme on arvioitu syntyvän noin 1600 uutta työpaikkaa lähivuosina. Mm. vety- ja akkuteollisuuden työvoimasta kilpaillaan jo, ja suunnitelmat etenevät toiminnaksi. Asetelma on mahdollisuuksia täynnä. Mutta olemmeko tarttuneet tähän mahdollisuuteen sen vaatimalla rivakkuudella? Koti, koulu ja varhaiskasvatus sekä asuntopolitiikka ovat tekijöitä, joita ilman ei ole kestävää talouselämän nostetta.

Uusia kouluja on rakennettu Kokkolaan. Tällä hetkellä rakennustöitä aloitellaan Piispanmäen koululla. Kokkolassa ikäluokat pienenevät ja lähivuosina oppilasmäärä laskee. Tämän varaan on laskettu kasvutarpeen lisäys suhteessa koulu- ja varhaiskasvatuksen paikkoihin; laskusuuntaiset ikäluokat tuovat tilaa uusille tulijoille. Mutta riittääkö tämä?

Erityisesti kantakaupungin alueella tila on pahasti kortilla ja tilakysymysten suhteen alueellisia eroja on paljon. Uudet kokkolalaiset tarvitsevat kodin, mihin asettua ja lähikoulun tai -päiväkodin, jonne saapuvien perheiden lapset otetaan tervetulleina vastaan. Ilman näitä tekijöitä voivat yritykset unohtaa tulevaisuuden menestystarinansa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mihin rakentuvat tarvittavat uudet kodit, toimiiko joukkoliikenne ja onko varhaiskasvatuksen ja koulupaikkojen tarvetta ennakoitu, jotta turvallinen oppiminen mahdollistuu jokaiselle lapselle? Kokkolan tuleva kasvupyrähdys vaatii paljon konkreettisia toimia toteutuakseen.

Kasvatuksen saralla meillä on osaavaa ja sitoutunutta henkilökuntaa, mutta sitä tarvitaan lisää. Kpedu, Centria ja Yliopistokeskus ovat avainasemassa osaavan työvoiman saatavuuden näkökulmasta.

Tällä hetkellä Kokkola panostaa keskimääräistä vähemmän rahaa per lapsi, kuin valtakunnallinen keskiarvo on. On aika sitoutua entistä vahvemmin rakentamaan lapsiystävällistä kaupunkia ja toivottaan jokainen lapsi avosylin tervetulleeksi oppimaan.

Tietoa kirjoittajista: Tiina Isotalus on eduskuntavaaliehdokas (sd.), Tomi Hämäläinen väitöskirjatutkija, Eeva-Liisa Kiiskilä opettaja, rauhankasvattaja.

Haluatko jatkaa keskustelua? Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä