Kokkola-lehti

Tyyssija syntyy tohinalla - Ykspihlajassa ensi kesänä avattavassa elokuvaresidenssissä järjestettiin kunnon talkoot

Talosta kannettiin ulos monta kuormallista tavaraa hyötyjäteasemalle.

Juho Kuosmanen ja Pertti Kuosmanen pakkaavat pakun täyteen tavaraa toimitettavaksi hyötyjäteasemalle. Kuva: Marja Aaltio

Heinäkuun ensimmäinen kokonainen viikko tarjosi oivat puitteet maalinrapsutustalkoille. Satamakadun varrella Yksipihlajassa sijaitsevan vanhalla kalastajien talolla käy kuhina, kun Kulttuurisatama ry:n aktiivien lisäksi talkootarjoukseen on tarttunut joukko elokuva-alan ammattilaisia. Paikalla on myös Elban kansainvälisen työleirin osanottajia.

Työ alkoi talon tyhjentämisellä. Tavaraa on ajettu monta pakettiautolastillista hyötyjäteasemalle. Talo on täynnä vanhaa rompetta, ja suurin osa siitä on niin huonokuntoista, ettei sitä kannata säilyttää.

– Tänne on kerätty vuosia kaikenlaista ja mitään ei ole heitetty pois. Talosta löytyi muun muassa iso pahvilaatikollinen miesten kauluspaitojen tyhjiä pusseja, kertoo Juho Kuosmanen, talon vuokranneen Kulttuurisatama ry:n aktiivi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vanha kalastajien talo muokkautuu elokuva-alan residenssiksi osin talkoovoimin. Elokuvaohjaaja Tia Kouvo poistaa vanhaa maalia alakerran ikkunan karmista. Kuva: Marja Aaltio

Kuosmanen on kantanut talkooviikon aikana pakun peräkonttiin niin vanhoja tynnyreitä kuin käsiin hajoavan moottoripyöräkypärän. Hän on myös hillinnyt muiden talkoolaisten säilytysintoa. Kuosmasen veli Pertti saa kuulaa tiukan ein, kun hän yrittää ehdottaa talosta löytyneen muoviputken säästämistä.

Säilytettävääkin löytyy. Keltainen teippi kertoo, että huonekalu saa jatkaa elämäänsä osana taloa. Teippiä löytyy muun muassa vanhasta kaapista, jonka oveen kalastajat ovat tehneet omia merkintöjään. Ovessa lukee ”Ismon kala 21454”. Voiko se olla kalan paino? Kai niitä 21-kiloisia Kokkolan vesiltäkin löytyy.

Kuosmanen kertoo, että tarkoitus on säilyttää mahdollisimman paljon talon elävää historiaa. Talkooväki ei ole tekemässä talosta yltiösiistiä, vaan he haluavat elämän kerrosten ja vuosien näkyvän.

– Haluamme säilyttää muistoja kalastajista ja edellisten asukkaiden tekemisistä

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Korjattavaa riittää. Katto oli kiireellisin, ja sen hoitaa ammattilainen. Talkoolaiset rapsuttavat maalia niin seinistä kuin ikkunanpielistä.

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Tiia Kouvo puhdistaa alakerran ikkunan karmia. Hän tuli paikalle, koska Jussi Rantamäki kutsui. Elokuvayhtiö Aamun toimitusjohtaja Rantamäki on myös Kulttuurisatama ry:n puheenjohtaja.

Käsikirjoittaja Kirsikka Saari kertoo ikkunoiden entisöinnin talkoilla olevan sopivaa vastapainoa kirjoittajan työlle. Kuva: Marja Aaltio

Rantamäen kutsu on kuulunut kauas. Viikon aikana paikalla on ollut parikymmentä talkoolaista. Heistä aika moni on saapunut paikalle pääkaupuniseudulta.

Käsikirjottaja Kirsikka Saari on talon ikkunan kimpussa. Hän poistaa kuivan kitin ja vanhan maalin, jotta vanhat ikkunat saadaan kuntoon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämä on hyvä vastapaino kirjoittamiselle, hän sanoo.

Ikkunoita korjaavat myös Elina Warsta ja Sanna Roukala.

– Tästä ei onneksi tarvinnutkaan ottaa kaikkea kittiä pois, koska osa on ihan hyväkuntoista, kerto Sanna Roukala.

Isossa talossa on paljon kittaamista ja tiivistämistä . Talkoojoukossa huhkiva Laura Airola kertoo, että taloa ei todennäköiseti vielä ensi talvena lämmitetä, koska talo on vielä sen verran harva. Sitä ei ehditä tänä kesänä korjata lämmityskuntoon.

Talon remontin on suunnitellut korjaamiseen erikoistunut arkkitehti Mikko Karvonen.

Elina Warsta ja Laura Airola hengähtävät hetken remonttihommien lomassa. Kuva: Marja Aaltio

Talo otettiin käyttöön jo talkooviikon päätteeksi. Siellä esitettiin Juha Hurmeen ohjaama monologi, kuunneltiin Florida Man -yhtyeen keikka, katsottin mykkäelokuva Tohtori Caligarin kabinetti ja järjestettiin keskustelutilaisuus.

– Tälle kesälle on muitakin tapahtumia tulossa, mutta varsinaisesti toiminta alkaa ensi vuoden toukokuussa, kertoo Juho Kuosmanen.

Talosta tulee elokuva-alan residenssi, jossa järjestetään koulutusta. Kalastajatorpan (kuten taloa on myös kutsuttu) residenssissä ei kirjoittajan tarvitse välttämättä saada aikaan valmista. Juho Kuosmasen ajatus on, että residenssi tarjoaisi elokuva-alan tekijöille mahdollisuuden luovaan joutenoloon ja palautumiseen.

– Etenkin korona-aikana puhuttiin paljon kulttuurialan hyvinvoinnista. On surullista sekä ihmisten kannalta että alan kannalta, miten moni haluaa tehdä jotain muuta työtä ja vaihtaa alaa, pohtii Kuosmanen.

Kalastajien talon talkooviikolla raavittiin maalia talon pinnasta urakalla. Kuva: Marja Aaltio

Työhyvinvoinnin tueksi tarvitaan hänen mielestään lepoa ja joutilaisuutta, jota Kulttuurisatama ry:n perustama residenssi haluaa tarjota.

Paku on täynnä. Pertti Kuosmanen lupaa ajaa sen hyötyjäteasemalle ja ottaa kantajiksi mukaansa seuraavan polven Kuosmaset. Työ jatkuu.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä