Ruoka

Vain viisi minuuttia, kolme raaka-ainetta ja mustikkajäätelö pakastimeen – tässä kesän parhaat marjaherkut piirakoista pirtelöön

Siniset supermarjat odottavat metsämättäillä poimijaansa. Nyt on aika paistaa lempipiirakka, ikisuosikki tai jännästi uusi.

Iso osa mustikasta ja muista luonnonmarjoista jää edelleen keräämättä metsiin. Niiden kerääminen on jokaisenoikeus, keräsitpä itsellesi tai myyntiin.

Marjojen poiminta on itsessään toimintaa, jossa saa sopivasti liikuntaa ja mielelle metsän rauhaa. Parasta on kuitenkin sato: vastapyöräytetty piirakka ja pakkaseen säilötyt, pitkin talvea ilahduttavat mustikat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mustikkapiirakalle löytyy monenlaista bravuurireseptiä. Yksi suosituimmista on varmasti perinteinen pullapohjaan leivottu, ristikkokuvioinnilla koristeltu mustikkapiirakka. Mehevien mustikoiden ansiosta tämä piirakka säilyy pullanpehmeänä pitkään.

Uunipellin kokoinen pullataikina piirakkapohjaa varten sekoitetaan kevyesti käsin vaivaamalla.

Paahdettu mustikkapiirakka on rapean makea. Maun salaisuutena on voin ja sokerin paahtaminen.

Mikä mukavinta, hiukan erilainen valmistustapa ei lisää vaivannäköä. Päinvastoin, tiskiäkin tulee vähemmän, kun ainekset yhdistetään suoraan piirakkavuoassa.

Helposti ilman keittiövempaimia, ainekset vain yhteen sekoittamalla, syntyvät myös mehevät ja suuret mustikkamuffinit. Nopeana leivottavana ne ehtii hyvin tehdä vaikka aamiaispöytään. Jos et ole perinteisen kaurapuuron ystävä, löytyvät näistä muffineista myös kaurahiutaleet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jäätelön teko onnistuu ilman jäätelökoneitakin. Mustikka antaa jäätelölle paitsi hurmaavan värin, myös ihanasti makua.

Tuunaa jätskistä kauniit annokset nättiin maljaan tai omat herkkutuutit kaupan valmiisiin vohveleihin.

Kaikki ohjeet voidaan toteuttaa sekä tuoreista että pakastetuista mustikoista. Lisää pakastetut marjat leivonnaisiin aina jäisinä.

Helppo mustikkajäätelö

2,5 dl kuohukermaa

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

1,5 dl kondensoitua maitotiivistettä

4 dl mustikoita

(1 tl vaniljauutetta)

Vatkaa kuohukerma vahvaksi vaahdoksi (mutta ei voiksi). Sekoita mukaan kondensoitu maito.

Voit käyttää jäätelöön tuoreita tai pakastettuja mustikoita. Survo ne osittain tai kokonaan sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Sekoita survos kermaseoksen joukkoon.

Laita seos pakastimeen sopivassa rasiassa vähintään neljäksi tunniksi tai mielellään yön yli. Anna pehmetä 5 minuuttia ennen tarjoilua.

Mustikkapiirakka pullapohjalla

3 dl kädenlämpöiseksi lämmitettyä maitoa

1 pussi kuivahiivaa

1,5 dl sokeria

1 kananmuna

1 tl suolaa

2 tl jauhettua kardemummaa

8–9 dl vehnäjauhoja

100 g pehmeää voita

Pinnalle:

1,5 l tuoreita tai pakastemustikoita

2 dl sokeria

1 rkl perunajauhoja (pakastemustikoiden kanssa 2)

voiteluun rikki vatkattu kananmuna

Sekoita lämpöisen maidon joukkoon hiiva, sokeri, suola, kananmuna ja kardemumma. Lisää vähän kerrallaan vehnäjauhoja alustaen sileäksi taikinaksi. Alusta lopuksi mukaan pehmeä voi.

Jätä taikina mahdollisimman pehmeäksi ja löysäksi, niin saat pehmeän piirakan. Anna nousta 45 minuuttia liinan alla vedottomassa paikassa.

Kumoa taikina hyvin jauhotetulle alustalle ja vaivaa taikina kokoon. Voit tässä käyttää vielä lisää jauhoja, jos taikina on liian tarttuvaista.

Ota taikinasta noin neljännes sivuun ristikkoa varten. Painele uunipellin kokoiseksi piirakaksi leivinpaperin päälle.

Pullapohjaan leivottu piirakka on monen mielestä se paras mustikkapiirakka.

Sekoita mustikoihin perunajauhot ja 1 dl sokeria. Kaada marjat pohjan päälle, jätä noin sentti reunoja vapaaksi. Pyörittele jäljellä olevasta taikinasta ohuet narut ja asettele ristikoksi piirakan päälle.

Voitele reunat ja ristikko kananmunalla. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 20–25 minuuttia 200 asteessa.

Ripottele toinen desi sokeria kuuman piirakan päälle uunista otettaessa.

Paahdettu mustikkapiirakka

150 g voita

1,5 dl (ruoko)sokeria

4 dl vehnäjauhoja

1,5 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

Täyte:

4 dl mustikoita

250 g turkkilaista jugurttia

1 kananmuna

0,75 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

Laita sokeri ja kuutioi voi 24 cm halkaisijaltaan olevaan piirakkavuokaan. Sulata 200-asteisessa uunissa ja anna ottaa hiukan väriä.

Sekoita kuiva-aineet ensin keskenään ja sitten sulaneen voin ja sokeriseoksen kanssa. Voit tehdä tämän suoraan piirakkavuoassa.

Ota 1/4 taikinasta pois. Painele pohjataikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Kuulostaako paahdettu mustikkapiirakka vaivalloiselta? Sitä se ei nimittäin ole. Kuiva-aineiden sekoitusta lukuun ottamatta koko piirakka tehdään suoraan paistovuoassa.

Sekoita täytteen aineet ja kumoa pohjan päälle. Murustele loput taikinasta piiraan päälle. Paista kypsäksi 200 asteessa, ainakin 40 minuuttia.

Aamiaismuffinit mustikasta

12 kpl

3,5 dl vehnäjauhoja

2,5 dl kaurahiutaleita

2 dl sokeria

1 rkl leivinjauhetta

1 tl kanelia

0,5 tl suolaa

3,5 dl maustamatonta jugurttia

0,75 dl öljyä

2 munaa

4 dl mustikoita

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele 12 muffinin pelti tai vuoraa kolot muffinivuoilla.

Sekoita kaikki taikinan ainekset keskenään kulhossa nuolijalla, mustikoita lukuun ottamatta.

Mustikkaiset aamiaismuffinit maistuvat tuoreeltaan niillekin, jotka jättävät kaurapuuro-annoksen sivuun. Hyviä aamiaisen perusaineita vain vähän erilaisessa paketissa.

Sekoita mustikat mukaan viimeisenä. Jos käytät pakastemustikoita, lisää ne jäisenä.

Annostele taikina koloihin. Paista 18–20 minuuttia.

Mieti mansikkaa luovasti

Tuore mansikka ihan sellaisenaan on monelle kesämakujen huipentuma. Se on upea marja myös kakkujen ja torttujen täytteenä.

Ruuanlaiton ei tarvitse olla monimutkaista – simppelit perusreseptit kantavat pitkälle, jos vain uskallat lähteä varioimaan niitä. Mansikka sopii leivonnaisten lisäksi juomiin, salaatteihin ja suolaisiin tarjottaviin, pizzasta lähtien.

Raaka vihreä tai valkoinen mansikka sopii hapokkaaksi lisukkeeksi monenlaisiin ruokiin sellaisenaan tai pikkelöitynä. Se on erinomaista vaikkapa paistetun kalan lisukkeena.

Mansikkaa voi grillata ja savustaa. Pieni savun maku sopii mansikalle, ja grillatun mansikan voi vaikka soseuttaa kastikkeeksi kanalle tai lihalle.

Mansikka kestää hienosti yllättäviäkin makupareja. Viher- tai mustapippuri on oiva kumppani mansikalle, samoin chili. Makuparit sopivat sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin.

Kun pakastat mansikoita, muista tehdä perkuujätteistä eli mansikankannoista mehua. Se onnistuu helposti keittämällä mansikankantoja veden ja sokerin kanssa.

Mansikankannoista kannattaa keittää mehua.

Käytä 2 l vettä ja 1–2 dl sokeria 5 kilon mansikkalaatikon kantoihin. Keitä 20 minuuttia ja mausta sitruunalla tai limellä.

Vaihtoehtoisesti voit laittaa kannat astiaan, jonne kaadat kiehuvaa vettä ja sokerin. Lisää mukaan 2 tl sitruunahappoa. Anna seistä viileässä yön yli.

Siivilöi ja nauti jäähdytettynä.

Mansikkabruschetta

patonkia

oliiviöljyä

mansikoita

punahomejuustoa

basilikaa

hunajaa

mustapippuria

Leivät sopivat erinomaisesti pikku naposteltavaksi vaikka pääruokaa odotellessa.

Punahomejuusto eli taleggio on ihanan voimakas juusto, jota löytyy kotimaisena versiona ainakin Herkkujuustolan valikoimista Metsuri-nimisenä. Myös Lidlin valikoimista löytyy punahomejuustoa. Halutessasi voit käyttää miedompaa brietä tai vuohenjuustoa.

Leikkaa patongista parin sentin paksuisia siivuja. Varaa ainakin kaksi palaa ruokailijaa kohden. Asettele leivät uunipellille leivinpaperin päälle ja valuta yläpinnalle hiukan öljyä.

Leikkaa juusto siivuiksi ja asettele siivut patonkien pinnalle.

Paahda 200-asteisessa uunissa, kunnes juusto sulaa kauniisti.

Asettele lämpimien leipien pinnalle tuoreita mansikansiivuja ja valuta päälle hiukan hunajaa. Viimeistele muutamalla basilikanlehdellä ja rouhaisulla mustapippuria.

Limemarinoidut mansikat

2–3:lle

250 g tuoreita mansikoita

½ limen mehu ja raastettua kuorta

tuoretta minttua

Mansikoiden marinoiminen on helppo ja nopea tapa saada vaihtelua mansikoihin. Nämä limemarinoidut mansikat sopivat tarjottavaksi yhtä hyvin aamiaiselle maustamattoman jugurtin kanssa kuin jälkiruuaksi jäätelön seurana.

Sitruuna ja lime, balsamico ja muut viinietikat sekä erilaiset alkoholit rommista likööreihin ovat mainioita mansikoiden marinointiin. Lisää yrttejä, erilaisia sokereita, chiliä ja pippureita.

Perkaa ja halkaise mansikat. Purista pinnalle limen mehu ja sekoita mukaan raastettu limen kuori.

Silppua mintunlehdet mukaan

Anna marinoitua puoli tuntia jääkaapissa. Nauti jugurtin, jäätelön tai pannacotan kanssa.

Mansikkapirtelö

2:lle

250 g mansikoita

½ l vaniljajäätelöä

3 dl maitoa tai kasvimaitoa

Pinnalle:

kermavaahtoa

raastettua suklaata tai strösseliä

Laita peratut mansikat, paloiteltu vaniljajäätelö ja maito tehosekoittimeen ja aja pirtelöksi.

Jaa pirtelö kauniisiin laseihin tai vaikka lasitölkkeihin. Annostele pinnalle kermavaahtoa ja strösseleitä. Nauti pirtelö pillillä.

Mansikkapirtelö on klassinen herkku, joka sopii niin välipalaksi kuin jälkiruuaksi. Kokeile maidon ja kermajäätelön lisäksi raaka-aineeksi myös vuohenmaito- ja kasvisjäätelöä. Lehmänmaidon voit korvata vaikka manteli- tai kauramaidolla.

Mustikoiden kerääminen on jokaisenoikeus, keräsitpä itsellesi tai myyntiin.

Mansikkaa voi grillata ja savustaa. Pieni savun maku sopii mansikalle.

Grillatun mansikan voi vaikka soseuttaa kastikkeeksi kanalle tai lihalle.

Itse tehty mustikkajäätelö on ihan parasta. Tässä jäätelöreseptissä saat unohtaa jäätelömassan keittelemiset ja jäätelökoneet.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä