Ruoka
Vain viisi minuuttia, kolme raaka-ainetta ja mustikkajäätelö pakastimeen – tässä kesän parhaat marjaherkut piirakoista pirtelöön
Siniset supermarjat odottavat metsämättäillä poimijaansa. Nyt on aika paistaa lempipiirakka, ikisuosikki tai jännästi uusi.
Iso osa mustikasta ja muista luonnonmarjoista jää edelleen keräämättä metsiin. Niiden kerääminen on jokaisenoikeus, keräsitpä itsellesi tai myyntiin.
Marjojen poiminta on itsessään toimintaa, jossa saa sopivasti liikuntaa ja mielelle metsän rauhaa. Parasta on kuitenkin sato: vastapyöräytetty piirakka ja pakkaseen säilötyt, pitkin talvea ilahduttavat mustikat.
Mustikkapiirakalle löytyy monenlaista bravuurireseptiä. Yksi suosituimmista on varmasti perinteinen pullapohjaan leivottu, ristikkokuvioinnilla koristeltu mustikkapiirakka. Mehevien mustikoiden ansiosta tämä piirakka säilyy pullanpehmeänä pitkään.
Paahdettu mustikkapiirakka on rapean makea. Maun salaisuutena on voin ja sokerin paahtaminen.
Mikä mukavinta, hiukan erilainen valmistustapa ei lisää vaivannäköä. Päinvastoin, tiskiäkin tulee vähemmän, kun ainekset yhdistetään suoraan piirakkavuoassa.
Helposti ilman keittiövempaimia, ainekset vain yhteen sekoittamalla, syntyvät myös mehevät ja suuret mustikkamuffinit. Nopeana leivottavana ne ehtii hyvin tehdä vaikka aamiaispöytään. Jos et ole perinteisen kaurapuuron ystävä, löytyvät näistä muffineista myös kaurahiutaleet.
Jäätelön teko onnistuu ilman jäätelökoneitakin. Mustikka antaa jäätelölle paitsi hurmaavan värin, myös ihanasti makua.
Tuunaa jätskistä kauniit annokset nättiin maljaan tai omat herkkutuutit kaupan valmiisiin vohveleihin.
Kaikki ohjeet voidaan toteuttaa sekä tuoreista että pakastetuista mustikoista. Lisää pakastetut marjat leivonnaisiin aina jäisinä.
Helppo mustikkajäätelö
2,5 dl kuohukermaa
1,5 dl kondensoitua maitotiivistettä
4 dl mustikoita
(1 tl vaniljauutetta)
Vatkaa kuohukerma vahvaksi vaahdoksi (mutta ei voiksi). Sekoita mukaan kondensoitu maito.
Voit käyttää jäätelöön tuoreita tai pakastettuja mustikoita. Survo ne osittain tai kokonaan sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Sekoita survos kermaseoksen joukkoon.
Laita seos pakastimeen sopivassa rasiassa vähintään neljäksi tunniksi tai mielellään yön yli. Anna pehmetä 5 minuuttia ennen tarjoilua.
Mustikkapiirakka pullapohjalla
3 dl kädenlämpöiseksi lämmitettyä maitoa
1 pussi kuivahiivaa
1,5 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl suolaa
2 tl jauhettua kardemummaa
8–9 dl vehnäjauhoja
100 g pehmeää voita
Pinnalle:
1,5 l tuoreita tai pakastemustikoita
2 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja (pakastemustikoiden kanssa 2)
voiteluun rikki vatkattu kananmuna
Sekoita lämpöisen maidon joukkoon hiiva, sokeri, suola, kananmuna ja kardemumma. Lisää vähän kerrallaan vehnäjauhoja alustaen sileäksi taikinaksi. Alusta lopuksi mukaan pehmeä voi.
Jätä taikina mahdollisimman pehmeäksi ja löysäksi, niin saat pehmeän piirakan. Anna nousta 45 minuuttia liinan alla vedottomassa paikassa.
Kumoa taikina hyvin jauhotetulle alustalle ja vaivaa taikina kokoon. Voit tässä käyttää vielä lisää jauhoja, jos taikina on liian tarttuvaista.
Ota taikinasta noin neljännes sivuun ristikkoa varten. Painele uunipellin kokoiseksi piirakaksi leivinpaperin päälle.
Sekoita mustikoihin perunajauhot ja 1 dl sokeria. Kaada marjat pohjan päälle, jätä noin sentti reunoja vapaaksi. Pyörittele jäljellä olevasta taikinasta ohuet narut ja asettele ristikoksi piirakan päälle.
Voitele reunat ja ristikko kananmunalla. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 20–25 minuuttia 200 asteessa.
Ripottele toinen desi sokeria kuuman piirakan päälle uunista otettaessa.
Paahdettu mustikkapiirakka
150 g voita
1,5 dl (ruoko)sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Täyte:
4 dl mustikoita
250 g turkkilaista jugurttia
1 kananmuna
0,75 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Laita sokeri ja kuutioi voi 24 cm halkaisijaltaan olevaan piirakkavuokaan. Sulata 200-asteisessa uunissa ja anna ottaa hiukan väriä.
Sekoita kuiva-aineet ensin keskenään ja sitten sulaneen voin ja sokeriseoksen kanssa. Voit tehdä tämän suoraan piirakkavuoassa.
Ota 1/4 taikinasta pois. Painele pohjataikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Sekoita täytteen aineet ja kumoa pohjan päälle. Murustele loput taikinasta piiraan päälle. Paista kypsäksi 200 asteessa, ainakin 40 minuuttia.
Aamiaismuffinit mustikasta
12 kpl
3,5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl kaurahiutaleita
2 dl sokeria
1 rkl leivinjauhetta
1 tl kanelia
0,5 tl suolaa
3,5 dl maustamatonta jugurttia
0,75 dl öljyä
2 munaa
4 dl mustikoita
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele 12 muffinin pelti tai vuoraa kolot muffinivuoilla.
Sekoita kaikki taikinan ainekset keskenään kulhossa nuolijalla, mustikoita lukuun ottamatta.
Sekoita mustikat mukaan viimeisenä. Jos käytät pakastemustikoita, lisää ne jäisenä.
Annostele taikina koloihin. Paista 18–20 minuuttia.
Mieti mansikkaa luovasti
Tuore mansikka ihan sellaisenaan on monelle kesämakujen huipentuma. Se on upea marja myös kakkujen ja torttujen täytteenä.
Ruuanlaiton ei tarvitse olla monimutkaista – simppelit perusreseptit kantavat pitkälle, jos vain uskallat lähteä varioimaan niitä. Mansikka sopii leivonnaisten lisäksi juomiin, salaatteihin ja suolaisiin tarjottaviin, pizzasta lähtien.
Raaka vihreä tai valkoinen mansikka sopii hapokkaaksi lisukkeeksi monenlaisiin ruokiin sellaisenaan tai pikkelöitynä. Se on erinomaista vaikkapa paistetun kalan lisukkeena.
Mansikkaa voi grillata ja savustaa. Pieni savun maku sopii mansikalle, ja grillatun mansikan voi vaikka soseuttaa kastikkeeksi kanalle tai lihalle.
Mansikka kestää hienosti yllättäviäkin makupareja. Viher- tai mustapippuri on oiva kumppani mansikalle, samoin chili. Makuparit sopivat sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin.
Kun pakastat mansikoita, muista tehdä perkuujätteistä eli mansikankannoista mehua. Se onnistuu helposti keittämällä mansikankantoja veden ja sokerin kanssa.
Käytä 2 l vettä ja 1–2 dl sokeria 5 kilon mansikkalaatikon kantoihin. Keitä 20 minuuttia ja mausta sitruunalla tai limellä.
Vaihtoehtoisesti voit laittaa kannat astiaan, jonne kaadat kiehuvaa vettä ja sokerin. Lisää mukaan 2 tl sitruunahappoa. Anna seistä viileässä yön yli.
Siivilöi ja nauti jäähdytettynä.
Mansikkabruschetta
patonkia
oliiviöljyä
mansikoita
punahomejuustoa
basilikaa
hunajaa
mustapippuria
Leivät sopivat erinomaisesti pikku naposteltavaksi vaikka pääruokaa odotellessa.
Leikkaa patongista parin sentin paksuisia siivuja. Varaa ainakin kaksi palaa ruokailijaa kohden. Asettele leivät uunipellille leivinpaperin päälle ja valuta yläpinnalle hiukan öljyä.
Leikkaa juusto siivuiksi ja asettele siivut patonkien pinnalle.
Paahda 200-asteisessa uunissa, kunnes juusto sulaa kauniisti.
Asettele lämpimien leipien pinnalle tuoreita mansikansiivuja ja valuta päälle hiukan hunajaa. Viimeistele muutamalla basilikanlehdellä ja rouhaisulla mustapippuria.
Limemarinoidut mansikat
2–3:lle
250 g tuoreita mansikoita
½ limen mehu ja raastettua kuorta
tuoretta minttua
Mansikoiden marinoiminen on helppo ja nopea tapa saada vaihtelua mansikoihin. Nämä limemarinoidut mansikat sopivat tarjottavaksi yhtä hyvin aamiaiselle maustamattoman jugurtin kanssa kuin jälkiruuaksi jäätelön seurana.
Perkaa ja halkaise mansikat. Purista pinnalle limen mehu ja sekoita mukaan raastettu limen kuori.
Silppua mintunlehdet mukaan
Anna marinoitua puoli tuntia jääkaapissa. Nauti jugurtin, jäätelön tai pannacotan kanssa.
Mansikkapirtelö
2:lle
250 g mansikoita
½ l vaniljajäätelöä
3 dl maitoa tai kasvimaitoa
Pinnalle:
kermavaahtoa
raastettua suklaata tai strösseliä
Laita peratut mansikat, paloiteltu vaniljajäätelö ja maito tehosekoittimeen ja aja pirtelöksi.
Jaa pirtelö kauniisiin laseihin tai vaikka lasitölkkeihin. Annostele pinnalle kermavaahtoa ja strösseleitä. Nauti pirtelö pillillä.
Mustikoiden kerääminen on jokaisenoikeus, keräsitpä itsellesi tai myyntiin.
Mansikkaa voi grillata ja savustaa. Pieni savun maku sopii mansikalle.
Grillatun mansikan voi vaikka soseuttaa kastikkeeksi kanalle tai lihalle.