Kotimaa

Elinkeinoministeri Ville Rydmanin (ps.) rasistista kieltä sisältävistä viesteistä nousi kohu, kun Helsingin Sanomat uutisoi niistä torstaina. Kuva: Silja Viitala

Valtio-opin professori: Rydmanin tapaus korostaa tarvetta eduskunnan kokoontumiseen kesken kesätauon

Elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) kirjoituksista noussut keskustelu korostaa tarvetta eduskunnan kokoontumiseen kesken kesätauon, sanoo Tampereen yliopiston valtio-opin professori Tapio Raunio.

Helsingin Sanomat uutisoi torstaina Rydmanin seurustelukumppanilleen lähettämistä rasistista kieltä sisältävistä viesteistä. Rydman oli lähettänyt viestejä vuonna 2016 ollessaan kokoomuksen kansanedustaja, perustuslakivaliokunnan ja hallintovaliokunnan jäsen.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus on joutunut alkutaipaleellaan setvimään toistuvia perussuomalaisiin ministereihin liittyviä rasismikohuja. Eduskunta ei ole kuitenkaan päässyt keskustelemaan aiheesta kesäkuun lopun jälkeen. Eduskunta jäi tuolloin istuntotauolle, joka jatkuu syyskuun alkuun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Raunion mukaan rasismikohut ja niiden aiheuttama hallituksen rivien rakoilu on mittasuhteiltaan siinä määrin iso asia, että eduskunnan pitäisi ehdottomasti kokoontua keskustelemaan siitä.

– Nyt hallitus pelaa tässä aikaa ja toivoo, että kohu olisi hiljentynyt syyskuun alkuun mennessä. Demokratian kannalta tällainen ei ole selkärankaista toimintaa, Raunio sanoo STT:lle.

On hyvin ongelmallista, että eduskunta ei tällaisessa tilanteessa kokoonnu keskustelemaan näistä asioista.” – Tapio Raunio

Raunio peräänkuuluttaa vuoropuhelua viimeviikkoina esiin nousseista rasistisista kirjoituksista. Hänen mukaansa on demokratian kannalta ongelmallista, että kohujen myrskynsilmässä olevat ministerit vain viestivät asiasta yksisuuntaisesti sosiaalisessa mediassa tai blogikirjoituksissaan.

– Keskeisin politiikan vuoropuhelun näyttämö Suomessa on eduskunnan täysistunto. On hyvin ongelmallista, että eduskunta ei tällaisessa tilanteessa kokoonnu keskustelemaan näistä asioista. Tästä näkökulmasta kansanedustajien kesäloma on kohtuuttoman pitkä, Raunio sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Oppositiopuolueet pyysivät kaksi viikkoa sitten puhemies Jussi Halla-ahoa (ps.) keskeyttämään istuntotauon ja kutsumaan eduskunnan koolle käsittelemään muun muassa hallituksen luottamusta sekä toimintakykyä. Pyyntö liittyi perussuomalaisten puheenjohtajan, valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) vanhoihin nettikirjoituksiin ja niiden herättämään julkiseen keskusteluun. Halla-aho ei istuntotaukoa keskeyttänyt.

Toimivan hallitusyhteistyön perusta on luottamus eli luottamus pääministeriin ja luottamus koalitiokumppaneiden kesken.” – Otto Andersson

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Andersson kuvaili perjantaina hallituksen tilannetta RKP:n näkökulmasta hyvin vakavaksi. Hänen mukaansa on täysin selvää, että Rydmanin julkitulleet viestit eivät tilannetta paranna.

Myös Raunio arvioi hallituksen sisäisen tilan kehnoksi.

– Toimivan hallitusyhteistyön perusta on luottamus eli luottamus pääministeriin ja luottamus koalitiokumppaneiden kesken. Kyllähän tämä luottamus tuntuu olevan nyt aivan pohjalukemissa. Ja jokainen tällainen kohu vain huonontaa tilannetta, Raunio arvioi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä