Kokkola-lehti

Vanhan vesitornin ympäristö muuttuu Kokkolan Mäntykankaalla – Kaavamuutoksella mahdollistettaisiin pienkerrostalon rakentaminen, puiston ja vesitornin uudistaminen sekä asuntorakentamista kahteen historialliseen rakennukseen

Kokkolan vanhan vesitornin ympäristö Torikadulla muuttuu.

Kokkolassa käsitellään parhaillaan asemakaavan muutosta, joka mahdollistaisi kaksikerroksisen talon rakentamisen puistomaiselle tontille Katariinan kalmiston ja Torikadun kainaloon.

Kaavamuutos sallisi myös vanhan vesitornin uudistamisen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vesitorniin saisi sijoittaa kulttuuri- ja rakennusperintöarvot huomioivia palvelutiloja, liike- ja toimistotiloja, asumista, museo- ja kulttuuritoimintoja sekä matkailua palvelevia tiloja.

– Yritämme mahdollistaa sen, että jos joku keksii hyvän idean, niin vesitornin kehittäminen olisi mahdollista. Toivotaan, että jotain tapahtuu, sanoo kaupunkisuunnittelupäällikköJouni Laitinen.

Kaikessa rakentamisessa on tarkoitus huomioida kulttuurihistoriallisesti arvokas kaupunkikuva sekä vesitorninaukion uudet käyttömahdollisuudet. Uusi katusuunnitelma asetetaan myöhemmin nähtäville.

– Kyseessä on kaavamuutoksesta erillinen prosessi. Tarkoituksena on ohjata liikennettä uudella tavalla ja tehdä jotain ankealle katuympäristölle. Materiaalieroja ja pysäköintitilaa suunnitellaan, Laitinen jatkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suunnittelualueen likimääräinen rajaus.
Suunnittelualueen likimääräinen rajaus. Kuva: Clas-Olav Slotte
Havainnekuva kaavaratkaisun mahdollistamasta uudisrakentamisesta vanhan vesitornin viereisellä, nykyisellään tyhjillään olevalla tontilla.
Havainnekuva kaavaratkaisun mahdollistamasta uudisrakentamisesta vanhan vesitornin viereisellä, nykyisellään tyhjillään olevalla tontilla. Kuva: Clas-Olav Slotte

Vanhan vesitornin ympäristössä on muuttumassa pari muutakin asiaa. Kokkolan kaupunginteatterin vieressä olevaan entisen Sandkvistin väriliikkeeseen mahdollistetaan asuinrakentaminen.

Rakennus edustaa funktionalismin tyylisuuntaa.

– Rakennuksessa voisi olla asuin- ja liiketoimintaa. Samalla suojelumerkintä tutkitaan. Julkisivuja ei saa muuttaa. Lisäksi sekä RTV-talon että Sandkvistin talon tonteille mahdollistettaisiin piharakennusten tai autotallien tai pienten varastorakennusten rakentaminen, sanoo Laitinen.

Viimeinen muutos ympäristössä olisi kaupunginteatterin ja RTV-talon välinen viheralue.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lähtökohtana on alueen käyttö viheralueena sekä mahdollisuus sijoittaa sinne puutarhakaupunki-ideologian mukaisia palveluja. Se mahdollistaisi kahvilatoimintaa ulkoterasseineen.

– Ajattelussa on nykyistä aktiivisempi puisto. Paviljonki tai muu yhteiskäyttötila korostaisi hienoa paikkaa. Nykyisellään kukaan ei tiedä siitä, eikä kukaan hoida sitä, sanoo Laitinen.

Puistoalue RTV-talon ja kaupunginteatterin välissä on tarkoitus valjastaa nykyistä aktiivisempaan käyttöön. Lähtökohtana on alueen käyttö viheralueena.
Puistoalue RTV-talon ja kaupunginteatterin välissä on tarkoitus valjastaa nykyistä aktiivisempaan käyttöön. Lähtökohtana on alueen käyttö viheralueena. Kuva: Clas-Olav Slotte

Kokonaisuudessaan suunnittelualue on osa valtakunnallisesti merkittävää Mäntykankaan puutaloaluetta. Luonnonympäristöltään se on arvokasta mäntypuuvaltaista harjualuetta.

Puutarhakaupunki-ideologian mukaan vuonna 1909 asemakaavoitettu, vapaasti maastonmuotoja mukaileva alue on yhtenäinen esimerkki 1900–1920-lukujen kaupunkipientalorakentamisesta.

Alueella asuvia ihmisiä on tiedotettu suunnitelmista.

– Korttelikokous naapurustolle pidettiin noin kuukausi sitten. Kaikki taisivat olla paikallakin. Mitään dramaattisia muutoksia alueelle ei ole luvassa, sanoo Laitinen.

Lue lisää:

RTV-talolle uudet paikalliset omistajat – Kokkolan vanhan vesitornin vieressä sijaitsevan rakennuksen käyttöä aiotaan jatkaa perinteitä kunnioittaen

Mäntykangas on Kokkolan arkkitehtuurihelmi

Fakta

Näin edetään

Asemakaavaluonnos asetetaan nähtäville valmisteluvaiheen kuulemista varten. Kaupunkirakennelautakunta hyväksyy muutosehdotuksen julkisesti nähtäville ja lähettää sen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Kaupunginhallitus käsittelee nähtävilläoloaikana saapuneet lausunnot ja muistutukset. Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle kaavaehdotuksen hyväksymistä. Asemakaavan hyväksyy kaupunginvaltuusto.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä