Kokkola-lehti

Varokaa rosvot, täältä tulee Baldo! - Kokkolan poliisin tuorein värväys on yhdeksän viikon ikäinen belgianpaimenkoira malinois

Yhdeksän viikon ikäinen Baldo tuli Suomeen Italiasta ja nyt Andreas Granbacka kouluttaa sitä partiokoiraksi, jonka erikoislajina on huumeiden etsintä. Veli-Pekka Mäkelä on Pohjanmaan poliisin koiraryhmän johtaja. Kuva: Maria Store

– En ole tuommoista tuhinanenää ennen nähnyt, toteaa Pohjanmaan poliisin koiraryhmän johtaja, ylikonstaapeli Veli-Pekka Mäkelä seuratessaan, kun pieni Baldo-koira etsii makkaranpaloja tyhjäksi jääneen päiväkodin nurkista.

– Tuo tuhina on äärettömän hyvä piirre. Näissä pentuajan harjoituksissa ruokaa etsimällä pentu oppii nenän käyttöä.

Baldo kiertää uteliaasti huonetta ja nenä käy koko ajan sen haistellessa innokkaasti ympäristöään. Se seikkailee ennakkoluulottomasti pienen lautakasan päällä sen räminästä huolimatta. Kaikki tämä kertoo siitä, että Baldossa on potentiaalia hyväksi partiokoiraksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jos se arastelisi, olisi se töitä tehdessä rajoittava tekijä, selvittää Mäkelä.

– Baldo on aktiivinen ja tasapainoinen koira. Kun tämän timantin saa hiottua, niin rosvot ovat pulassa, toteaa Baldon ohjaaja, vanhempi konstaapeli Andreas Granbacka naureskellen.

Vielä Baldolla on kuitenkin pitkä matka edessään ennen kuin se saa poliisikoiran tittelin ja pääsee tositoimiin.

– Riipuu koirasta ja sen ominaisuuksista, missä tahdissa sen pystyy kouluttamaan, mutta yleensä tasokokeet suoritetaan noin kahden vuoden ikäisenä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tällä hetkellä Baldo on ikään kuin oppisopimukselle poliisin leivissä. Se kulkee Granbackan mukana töissä mahdollisuuksien mukaan. Uutta sille opetetaan leikin varjolla koko ajan.

– Tällä hetkellä harjoitukset painottuvat nenäpuolelle. Baldo koulutetaan partiokoiraksi ja lisäksi sen erikoisosaamista tulee olemaan huumeet, kertoo Granbacka.

Mäkelä sanoo, että ihminen on osannut hyödyntää koiran nenän kapasiteetista vasta pienen osan. Uusia aluevaltauksia tehdään koko ajan.

– Seinäjoella on ruumiskoira, jonka lisätaito on eritteiden eli sperman haku. Se on avuksi seksuaalirikosten selvittelyssä. Uusimpana projektina on sim-korttien etsintä. Niillä pelaillaan paljon rikollisten parissa ja poliisille on merkityksellistä löytää kätkettyjä kortteja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Baldo kulkee Andreas Granbackan mukana töissä mahdollisuuksien mukaan. Kuva: Maria Store

Partiokoirille peruskoulutuksessa opetettavia taitoja ovat hallittavuus, voimankäyttö, jäljestäminen, henkilöetsintä sekä esine- ja rikospaikkaetsintä.

Joskus käy niinkin, että koulutettavana oleva koira ei sovellukaan partiokoiraksi. Niin on käynyt sekä Granbackalle että Mäkelälle.

– Koira on työkalu, mutta myös perheenjäsen. On raskasta, jos koiran joutuu vaihtamaan, mutta koska poliisikoiralla on oltava tietyt ominaisuudet, on vaikea päätös tehtävä, sanoo Mäkelä.

Sekä Granbacka että Mäkelä ovat kouluttaneet ja ohjanneet useita koiria. Koulutus on aikaavievää ja raskasta, mutta palkitsevaa sitten kuin edistymistä tapahtuu.

– Pohjatyö pitää pennun kanssa tehdä laadukkaasti, se kantaa hedelmää aikuisena, selvittää Granbacka, jolle Baldo on kuudes koulutettava koira.

Ohjaajat kouluttavat koiria pääasiassa vapaa-ajallaan. Koirat asuvat heidän kotonaan ja ovat osa perhearkea.

– Tämän on oltava rakas laji, sillä muuten tätä ei jaksaisi tehdä. Saamme valtiolta korvausta siitä, että koulutamme ja hoivaamme koiria 24/7, mutta jos raha olisi motiivina, loppuisi tämä homma hyvin lyhyeen, toteaa Mäkelä.

Partiokoira herättää kaupungilla huomioita, mitä Granbacka ja Mäkelä pitävät hyvänä asiana.

– Ihmiset tulevat kyselemään, jos ei työstä niin ainakin koirasta. Se on meille konsti päästä lähemmäksi ihmisiä, mikä on tärkeää, sanoo Mäkelä.

Toisaalta partiokoira on myös rauhoittava tekijä ongelmatilanteissa.

– Moni luopuu vastarinnasta, kun koira on mukana tehtävässä. Se on kiistaton hyöty meille.

Koirat ovat aina olleet osa Granbackan ja Mäkelän siviilielämää, joten kun mahdollisuus tuli yhdistää harrastus työhön, tarttuivat molemmat siihen innolla.

– Koirat ovat sataprosenttisesti lojaaleja ja niiden kanssa on helppo olla, jos vain itse antaa sopivissa määrin rakkautta takaisin, toteaa Granbacka.

– En ole päivääkään katunut. Tämä antaa ainutlaatuista sisältöä poliisityöhön, sanoo Mäkelä.

Granbacka menetti edellisen koiran viime vuonna onnettomuudessa.

– Se oli raskasta. Onneksi sain tämän Italian poitsun piristämään päiviäni.

FAKTA

Poliisikoirat

Suomen poliisilla on noin 250 koiraa. Pohjanmaan poliisilla on kuusitoista partiokoiraa, joista viisi on Kokkolassa.

Yleisimmät poliisin käyttämät koirarodut ovat saksanpaimenkoira ja belgianpaimenkoira malinois.

Poliisikoirat jäävät eläkkeelle 10-vuotiaina ja viettävät eläkepäivänsä tavallisimmin ohjaajiensa perheissä.

Lähde: Poliisiammattikorkeakoulu

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä