Urheilu

Wilma Murto iloitsti pronssistaan Budapestin illassa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Wilma Murto täytti Budapestin mitaliodotukset – Yhdysvaltain Katie Moon ja Australian Nina Kennedy jakoivat mestaruuden

Wilma Murto jatkoi Budapestin MM-kisoissa arvokisojen mitalisarjaansa. Hän taisteli pronssin Münchenin Euroopan mestaruuden ja Istanbulin EM-hallikisojen mestaruuden jatkoksi. Murto ylitti Budapestissä 480, joka sivuaa hänen tämän kauden parasta tulostaan.

Murto ylitti kilpailussa korkeudet 450, 465, 475 ja 480 ensimmäisellään ja johti siinä vaiheessa kilpailua. Seuraava korkeus 485 oli Murrolle liikaa, eikä hän ollut kovin lähellä ylitystä.

– Sellainen olo oli kropassa, että enemmän kuin 480 oli hypättävissä, Murto avasi Ylen tv-haastattelussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhdysvaltalainen voittajasuosikki Katie Moon ja Australian Nina Kennedy jakoivat mestaruuden tuloksella 490. Moon voitti mestaruuden myös Tokion 2021 olympialaisissa ja Eugenen 2022 MM-kisoissa. Kennedy saavutti viime vuonna MM-pronssin.

Slovenian Tina Sutej ylitti Murron tapaan 480, mutta hän jäi huonommalla pelillä kilpailussa neljänneksi. Rasitteena oli pudotus 475:ssä.

– Olen todella tyytyväinen, että ne, mitkä menivät yli, niin menivät ensimmäisellä, koska se on kilpailun kannalta tärkeää, Murto sanoi Ylelle.

Murto kehittyi mitalitasolle viime kesänä ja tänä vuonna hän on kehittynyt hyppyvarmuudessa edelleen. Hänen ennätys on silti edelleen 485 Münchenin EM-finaalista.

– Tämä oli sopivan katkeransuloista. Ihan tyytyväinen, että pääsee mitalin kanssa kotiin.

Tulokseen 480 Murto ylsi kolmatta kertaa.

Murron, 25, uran kehitysportaat arvokisojen mitalistiksi ovat selkeät.

Odotukset hypähtivät korkeuksiin Zweibrückenin hallikisoissa tammikuun viimeisenä päivänä 2016. Vasta 17-vuotias Murto kohensi ennätystään huikeat 16 senttiä nuorten maailmanennätykseen 471, joka on edelleen voimassa.

Kukaan ei arvannut, että Murto pääsisi monenlaisten vaikeuksien jälkeen nousu-uralle vasta viisi vuotta myöhemmin ja palattuaan takaisin Jarno Koivusen valmennukseen.

Murto jatkoi olympiakesän 2021 jälkeen uraansa valtavasti vahvempana, kun hän oli selvinnyt vaikeissa oloissa viidenneksi Tokion olympialaisissa.

Yhtä tärkeää oli parantaa vihdoin omaa ennätystä. Murto voitti elokuussa Tampereella Suomen mestaruuden SE-tuloksella 472.

– Enää minusta ei ehkä puhuta nuorisolupauksena, Murto alleviivasi tuoreeltaan Tampereen SE-hypyn merkityksen.

Murron uraan tuli vielä takapakki, kun hän kolhaisi jalkaansa seiväskuoppaan talven 2022 hallikisoissa. Jalkaterä murtui. Tuli kiire Eugenen MM-kisoihin ja Münchenin EM-kisoihin.

– Valmentajan kanssa laskimme, että ehdin kuntoon ennen elokuussa järjestettäviä Münchenin EM-kisoja. MM-kisoista ajattelimme, että lähden mukaan, jos pääsen, Murto kertoi sijoituttuaan Eugenen MM-kisoissa rohkaisevasti kuudenneksi tuloksella 460.

Eugenen tulos ei vielä vastannut Murron kykyjä. Häneltä jäi 470 ylittämättä vain pienen erheen takia. Hän otti jäykemmän seipään ja siirsi telineitä viisi senttiä lähemmäs kuoppaa. Telineitä olisi pitänyt siirtää reilummin.

Murto nousi kolmannella yrityksellään niin korkealle, että olisi saattanut ylittää jopa 480, mutta hän putosi riman päälle.

– Se oli Wilman uran siihen asti korkein hyppy, Koivunen todisti Eugenessa.

Sen jälkeen kaksikko tiesi, että taivas on Murrolle auki lähes viiteen metriin EM-kisoissa.

Münchenissä nähtiinkin itseluottamusta uhkaavan hyppääjän kilpailu, joka päättyi kolmeen Suomen ennätykseen 475, 480 ja 485. Wilma Murto juhli Euroopan mestaruutta.

– Se tuli ulos, mikä on ollut tulossa pitkän aikaa. Meni kuin pitikin, Murto kommentoi tulosta ja mestaruutta.

Murto otti Münchenin mestaruuden jatkoksi viime talvena EM-hallikisojen mestaruuden Istanbulissa tuloksella 480.

Murto ja Koivunen rakentavat Murron hyppyä järjestelmällisesti. Murto esimerkiksi tekee muistiinpanot jokaisesta harjoituskauden ja kilpailukauden hypystä.

– Sen datan perusteella saamme parannettua kilpailuissa tehtävien päätösten oikeellisuuden todennäköisyyttä, Koivunen korosti ennen Budapestin MM-kilpailua.

Kaksikon yhteistyö perustuu myös laatuun.

– Ajatuksemme on, että arvokisoissa onnistumisen todennäköisyys paranee, mitä paremmin onnistuu harjoittelussa ja kauden muissa kilpailuissa, Koivunen jatkoi.

Kolmantena tekijänä on Murron kokemus.

– Hyppääjä on kuskin paikalla ja minä olen pelkääjän paikalla, Koivunen kuvasi kaksikon yhteistyötä.

– Tehtäväni on tukea urheilijalla olevaa tunnetta havainnoillani sekä käytössäni olevilla faktoilla.

Budapestissä Murto tunsi, että kilpailuun on erilaista valmistautua yhtenä suosikeista. Edellisissä MM-tason kilpailuissa pohdiskeltiin hänen mahdollisuuksiaan loppukilpailuun.

Samalla Murto on päässyt tilanteeseen, johon hän on pitkään pyrkinyt.

– Tästä olen haaveillut. On ilo lähteä suorittamaan, jos ajatellaan, että viidellä on mahdollisuus voittaa ja kuulun siihen ryhmään, Murto paljasti ennen Budapestin karsintakilpailua.

Arvokisasaavutusten lisäksi Murto pyrkii kohti viittä metriä. Hän muistutti uran pitkän ajan tavoitteesta Euroopan mestarina Münchenissä.

– Olen nyt 13 senttiä lähempänä sitä maalia, Murto totesi saatuaan ennätyksensä 485:een.