Paikallisuutiset

Lintuinfluenssa on levinnyt uusille turkistarhoille - ”Ei tarvetta muuttaa annettua ohjeistusta”

Lintuinfluenssatapauksia on nyt yhteensä 14:llä eri turkistarhalla. Kuvituskuva. Kuva: Eeva Valtokari

Lintuinfluenssaa on löydetty jälleen uusilta turkiseläintarhoilta niin Keski- kuin Etelä-Pohjanmaankin alueilta. Ruokaviraston eläinten terveyden- ja lääkitsemisen yksikön johtaja Sirpa Kiviruusu kertoo, että tällä hetkellä lintuinfluenssa on löydetty yhteensä 14:stä turkiseläintarhasta. Viimeisimmät vahvistetut tartunnat, numerot 13 ja 14, on todettu Kaustisella ja Kauhavalla, joissa tautia on jo aiemminkin esiintynyt. Viimeisin uusi paikkakunta, jolla tautia on havaittu, on Kiviruusun mukaan Evijärvi, jossa lintuinfluenssatartunta vahvistettiin 19. heinäkuuta.

Ensimmäistä kertaa lintuinfluenssaa tavattiin Keskipohjanmaan levikkialueella 13. heinäkuuta kaustislaisessa turkistarhassa. Kiviruusu kertoo, että turkistarhoilla ei ole vielä tapahtunut eläinten joukkosairastumisia ja -kuolemia, kuten on tapahtunut esimerkiksi lintupopulaatiossa.

– Tärkeintä olisi tarkkailla turkiseläinten terveydentilaa, ja ilmoittaa mahdollisista tautiepäilyistä nopeasti, sekä kertoa, missä päin turkistarhaa tautia on havaittu ja onko se aiheuttanut eläinten kuolemia, Kiviruusu kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kiviruusu kertoo, että Ruokavirasto tekee tiiviisti yhteistyötä Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton sekä THL:n kanssa.

– Tällä hetkellä ei ole tarvetta muuttaa jo annettua ohjeistusta turkistarhoilla esiintyvien lintuinfluenssatapausten suhteen, Kiviruusu kertoo.

Turkiseläimissä lintuinfluenssaa on tavattu ainoastaan Keski- ja Etelä-Pohjanmaan alueilla, joskin linnuista tautia on löydetty laajemmalta alueelta. 14:n turkistarhan lisäksi Ruokaviraston tietojen mukaan muualla Suomessa luonnonvaraisista linnuista on tautia havaittu ainakin 19:stä eri paikkaa.

Lintujen joukkokuolemat tulevat vähenemään Kiviruusun mukaan loppukesän aikana lokkien kausimuuttaessa kauemmas eteläiseen Eurooppaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ruokavirasto toivoo, että ihmiset ilmoittaisivat matalalla kynnyksellä eläinlääkintäviranomaisille sekä kunnan eläinlääkäreille löytämistään kuolleista linnuista ‒ tällä onnistuttaisiin pysymään paremmin selvillä lintuinfluenssan leviämisestä. Ruokavirasto saa tällä hetkellä viikottain kuolleita lintuja näytteenottoja varten.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä