Kokkola-lehti

Kuinka huolissaan lintuifluenssasta pitää olla? - Kokkolan kaupungin hygieenikkoeläinlääkäri Annukka Nikula vastasi kysymyksiin

Ullavanjärven lokkikuolemien syyksi on varmistunut lintuinfluenssa. Muualla Kokkolan alueella ei ole tavattu ainakaan vielä lintujen joukkokuolemia.

Lokkien joukkokuolema UIlavanjärvellä on varmistunut lintuinfluenssan aiheuttamaksi. Tämä kuva on arkistokuvaa Ullavanjärven naurulokkiyhdyskunnasta. Kuva: Jukka Lehojärvi

Mitä kaikkea tavallisen kaupunilaisen pitää ottaa huomioon, kun hän kohtaa kuolleen linnun ja pitääkö olla erityisen huolissaan? Kokkolan kaupungin hygieenikkoeläinlääkäri Annukka Nikula vastaa.

Kuinka huolissaan tavallisen kaupunkilaisen pitää nyt olla?

– Tavallisen ihmisen ei tarvitse olla kovin huolissaan. Lintuinfluenssa voi tarttua ihmiseen, mutta se ei tartu erityisen helposti. Jos kuolleeseen lintuun koskee ilman hengityssuojaimia, on tietenkin olemassa vaara, että lintuifluenssa tarttuu, jos lintu on siihen kuollut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mitä pitää tehdä jos näkee kuolleen linnun?

– Jos lintu on luonnossa, ei kannata koskea.

– Omalla pihalla tai vaikka mökkirannassa oleva kuolut lintu kannattaa haudata hyvin. Haudatessa pitää käyttää hengityssuojamia, eikä lintuun saa koskea käsin. Lintu pitää haudata hyvin, etteivät muut eläimet pääse siihen käsiksi.

– Etenkin kissat ovat riskiryhmässä. Kissat saalistavat lintuja ja lintuinfluenssaan sairastunut lokki on todella sairas. Se vain kyyhöttää paikallaan ja siksi helppo saalis kissalle. Koirat ovat puolestaan kiinnostuneita kuolleista linnuista, siksi kuolleet yksilöt kannattaa haudata. Kissat ovat saaneet vakavampia oireita kuin koirat, ja kissoja on kuollut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Milloin pitää ilmoittaa ja mihin, jos löytää kuolleita lintuja?

– Jos kuolleita lintuja on enemmän kuin viisi, pitää ilmoittaa päivystävälle eläinlääkärille tai tähän hygieniaeläinlääkärin numeroon (040 489 2240). Joukkokuolemasta puhutaan vasta, kun kuolleita lintuja on enemmän kuin viisi. Joukkokuolemia on toistaiseksi ollut vain Ullavanjärvellä, Kaustisella ja Halsualla. Alue ei ole vielä ainakaan laajentunut.

Mitä muuta voi pihapiirissä tehdä?

– Jos tietää, että pihassa lokkeja pyörii, niin kannattaa pyyhkiä pihakalusteiden pinnat. Sitä varten löytyy desinfioivia aineita. Aineen pitää olla sellaista, että se tehoaa viruksiin. Pyyhkiessä pitää käyttää hengityssuojaimia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kuolleisiin lintuihin ei saa koskea käsin, ja ulosteet kannattaa siivota myös, vaikka lintuinfluenssavirus ei kovin kauaa pysy elossa eläimen ulkopuolella. Aina FFP2 tai FFP3 hengityssuojain kasvoilla ja kertakäyttökäsineet käsissä, kun käsittelee kuolutta eläintä tai sen ulosteta.

– Lapset ja kotieläimet täytyy pitää erossa kuolleista eläimistä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä