Paikallisuutiset

Yllättävän moni kansainvälisestikin tunnettu design-tuote on Sievissä sorvattu: "Aarikka on ollut iso juttu meille"

Sorvi-Pojat haluaa olla alansa paras osaaja Suomessa. Tämä tarkoittaa sitä, että tuotteiden pitää olla viimeisen päälle.

– Aarikka on ollut iso juttu meille, sanoo sieviläisen Sorvi-Poikien toimitusjohtajaAntti Konttila.

Sorvi-Pojat on puunsorvauksen sarjatuotantoon erikoistunut perheyhtiö, jossa valmistuu vuodessa noin 300 000 puista huonekalunjalkaa. Melko varmasti kodistasi löytyy sohva tai sänky, jonka ruuvattavat jalat on sorvattu Sievissä.

Myös pehmeämuotoiset , kansainvälisesti tunnetut Aarikan design-tuotteet on helppo tunnistaa. Ruustinna-kynttilänjalkoja sorvataan Sievissä päivittäin, ja ne lähtevät Sievistä puuvalmiina maalattavaksi. Myös Prinssi, Linna, Keisarinna ja Tsaaritar ovat Sievissä sorvattu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tänä vuonna yritys investoi uuteen maalauslinjaan, joten jatkossa myös Ruustinnat pintakäsitellään Sievissä. Aarikan tavaramerkki, suojatulla menetelmällä valmistetut puuhelmet kiinnitetään tuotteeseen Aarikan tehtaassa.

Sorvi-Pojat saivat Aarikan asiakkaakseen puolitoista vuotta sitten, kun piensisustustuotteista ja koruista tunnettu Aarikka halusi löytää kumppanin kotimaasta.

Aarikan Ruustinna-kynttilänjalkaa sorvattiin aiemmin Virossa. Nyt niitä sorvataan Sievissä päivittäin.
Aarikan Ruustinna-kynttilänjalkaa sorvattiin aiemmin Virossa. Nyt niitä sorvataan Sievissä päivittäin. Kuva: Markku Jokela

Sievissä on sorvattu puusta alusta saakka. Antti ja Tiina Konttila ostivat vuonna 2021 perheyrityksen Antin enolta Jukka Tölliltä. Yritys on yli 50-vuotias, ja Konttiloiden lisäksi se työllistää kuusi työntekijää.

Päätuotteen huonekalunjalkojen valmistus on suunniteltu tehokkaasti, ja kokeneet työntekijät tuntevat laitteet. Suuri osa laitteista on CNC-pohjaisia, mutta käsin tehtävää viimeistelytyötä on jonkin verran.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tuotteiden pitää olla viimeisen päälle. Ei se ole itsestäänselvyys meillekään. Jokainen tuote pitää opetella, sillä puu on aika vesseli materiaali, Konttila sanoo.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Puutavara tulee Sorvi-Pojille kuivattuna. Tuppeensahatun koivun ja särmätyn männyn lisäksi he käyttävät myös arvokkaampia jalopuita kuten amerikkalaista valkotammea.

– Tämä on niin hyvää kuin rahalla voi saada, Konttila esittelee 4,2 metrin mittaista pyöreäksi sorvattua puuta, jota rakennusfirmat käyttävät esimerkiksi käsijohteisiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämä on niin hyvää kuin rahalla voi saada, Antti Konttila esittelee amerikkalaisesta valkotammesta sorvattua käsijohdetta.
– Tämä on niin hyvää kuin rahalla voi saada, Antti Konttila esittelee amerikkalaisesta valkotammesta sorvattua käsijohdetta. Kuva: Markku Jokela

Tällä hetkellä sisustusmuoti taas suosii sorvattuja tuotteita. Aarikan lisäksi Sorvi-Pojilla on asiakkaina muitakin tunnettuja design-tuotteiden valmistajia tai suunnittelijoita.

– Se, että tuote on Suomessa valmistettu, vaikuttaa design-asiakkaiden ratkaisuihin, Konttila sanoo.

Aarikan ohella myös huonekaluvalmistaja Nikari sekä liikuntavälineitä valmistava Esla on Sorvi-Poikien asiakas.

Suurelle yleisölle ei niin tuttu merkki on Quu Design, jonka valaisimet sopivat skandinaavisten kotien sisustukseen. Quu Designin valaisimet on suunnitellut sisustusarkkitehti Heli Mäkiranta.

Sisustamisesta kiinnostuneet ovat varmastikin Instagramissa huomanneet pyöreämuotoisen soman yölampun juontaja-yrittäjä Janni Hussin yöpöydällä. Formula-kuljettaja Valtteri Bottasin kodissa on Quun riippuvalaisimia, joissa on samankokoisia Iittalassa käsinpuhallettuja lasipalloja ja Sievissä sorvattuja puupalloja.

Hanna Anonen on vuoden 2021 nuori muotoilija, joka tunnetaan Mifuko-maljakoista. Myös hänen design-tuotteitaan sorvataan Sievissä.

Työntekijät siirtyvät päivän mittaan koneelta toiselle. Juho Tölli seuraa, kun kone kiinnittää ruuvit huonekalunjalkoihin.
Työntekijät siirtyvät päivän mittaan koneelta toiselle. Juho Tölli seuraa, kun kone kiinnittää ruuvit huonekalunjalkoihin. Kuva: Markku Jokela

Parikymmentä vuotta sitten Suomessa oli useita alihankintafirmoja. Töitä riitti hyvin niin kauan kuin ruotsalainen huonekalujätti Ikea käytti alihankkijoita.

Huonekalujen jalkojen valmistaminen sarjatyönä on hyvä kivijalka yritykselle, mutta sen pitää olla ketterä ja kekseliäs pärjätäkseen myös jatkossa.

Design-tuotteet ovat hyvä referenssi sieviläiselle yritykselle

– Onhan se arvokasta, kun asiakkaina on kansainvälisiä brändejä. Kyllä meidät huomattiin, kun Aarikka rupesi tilaamaan meiltä.

Sorvi-Pojat valmistaa sarjatuotantona sänkyjen, sohvien, tuolien ja pöytien jalkoja. Sohvanjaloissa suosiossa on koivu, joka on petsattu tammen väriseksi..
Sorvi-Pojat valmistaa sarjatuotantona sänkyjen, sohvien, tuolien ja pöytien jalkoja. Sohvanjaloissa suosiossa on koivu, joka on petsattu tammen väriseksi.. Kuva: Markku Jokela

Yrittäjä ei kuitenkaan unelmoi kuuluisuudesta ja rikkauksista.

– Olen aika jalat maassa -tyyppi mutta kyllä me kasvaa haluamme. Haluamme olla paras oman alamme osaaja Suomessa. Haluamme osata sorvata parhaiten ja se on tosi kiinnostava homma, Konttila sanoo.

Hän tuntee yrityksen laitteet ja hän on noin puolet työajasta tuotannon puolella. Vaimo Tiina puolestaan työskentelee hallinnon ja pakkaamon puolella mutta hän on nyt äitiyslomalla. Perhe asuu Nivalassa.

Konttila on koulutukseltaan puuseppä ja rakennusinsinööri, ja aiempi työkokemus on työpäällikön töistä rakennusliikkeessä. Rakennuspuolen kokemus, puusepän tausta sekä hyvät eväät Jukka-enolta yrittämiseen antavat varmuutta omaan tekemiseen. Tämä oli Konttiloiden kanssa yhtä aikaa töissä vuoden verran kunnes eläköityi.

Työsuhteet ovat olleet Sorvi-Pojilla varsin pitkiä.

– Kun me tulimme taloon, edellinen työntekijä oli palkattu kaksikymmentä vuotta aikaisemmin. Hommansa osaavat työntekijät ovat kaiken A ja O, Konttila sanoo.

Pentti Hilliaho höylää ja katkoo puutavaran tarvittaviin mittoihin. Hän on ollut yriktyksessä töissä ainakin kaksikymmentä vuotta.
Pentti Hilliaho höylää ja katkoo puutavaran tarvittaviin mittoihin. Hän on ollut yriktyksessä töissä ainakin kaksikymmentä vuotta. Kuva: Markku Jokela

Yritys investoi jatkuvasti konekantaan, ja uuden maalauslinjan hankkiminen on sille iso investointi. Sen pitäisi tuoda lisää töitä pariksi kymmeneksi vuodeksi eteenpäin.

Maalauslinjan uusiminen tuplaa maalauskapasiteetin. Samalla se antaa uusia mahdollisuuksia muun muassa designtuotteiden pintakäsittelyyn.

– Vaikka puuta on sorvattu jo yli sata vuotta, maailma ei ole vielä valmis. Me haluamme olla mukana siinä, kun mietitään monia käytännön ratkaisuja, jotta mahdollisimman moni asia pystyttäisiin tekemään puusta, Konttila sanoo.

Rakennustuotteina valmistetaan pilareita, käsijohteita ja kaidetolppia. Mitat ovat usein pidempiä kuin mitä rautakaupasta saa.
Rakennustuotteina valmistetaan pilareita, käsijohteita ja kaidetolppia. Mitat ovat usein pidempiä kuin mitä rautakaupasta saa. Kuva: Markku Jokela

Sorvaamisesta puhuttaessa ajatellaan helposti, että sorvaamalla tehdään vain pyöreitä esineitä. Tämä ei pidä paikkaansa.

Sorvit ovat CNC-pohjaisia työstökoneita, joiden kärkien välissä voidaan sorvata erilaisia muotoja, myös vinoja tai kierteisiä muotoja. Tai porata reikiä, niitäkin myös vinoon.

Sorvi-Pojat sorvaa myös yksityisille muutakin, jos määrät ovat järkeviä.

– Meiltä uskaltaa kysyä. Esimerkiksi ison huvilan ulkoterassin kaidepinnat ovat meille ihan hyvä kohde.

– Koko historiansa ajan Sorvi-Pojat on aina sorvannut puuta. Se ei ole protopaja vaan haluamme kehittää tehokkaat tuotantotavat asiakkaalle ja tehdä sorvattuja osia asiakkaalle, Konttila sanoo.

Huonekalunjalat tekevät kaksi kierrosta, jolloin koivu saa tammen sävyn ja lakan päälleen.
Huonekalunjalat tekevät kaksi kierrosta, jolloin koivu saa tammen sävyn ja lakan päälleen. Kuva: Markku Jokela

Alihankkijan pitää olla ketterä ja kekseliäs pärjätäkseen ja saadakseen asiakkaita. Rakennustuotteista yritys valmistaa sarjatuotantona pilareita, käsijohteita ja kaidetolppia.

Piensarjoina yritys valmistaa vanhojen mallien mukaisia osia.

– Niitä tilaavat esimerkiksi restaurointikohteita tai hirsitaloja rakentavat rakennusliikkeet.

Pisimmät pylväät, joista Sievissä pystytään sorvaamaan, ovat 12 metriä pitkiä ja 70 senttiä paksuja.

Huonekalujalat pakataan asiakkaalle. Toimitusjohtaja Antti Konttila kertoo, että toimitusaika on viikon verran.
Huonekalujalat pakataan asiakkaalle. Toimitusjohtaja Antti Konttila kertoo, että toimitusaika on viikon verran. Kuva: Markku Jokela

Pieni kokokaan ei ole ongelma, vaan sorvaamalla pystytään valmistamaan uskomattoman pieniä esineitä.

Konttilan hyppysissä on parin sentin mittainen puutappi.

– Tämä on ruumisarkun kahvaan tarkoitettu puunaula, sillä sen pitää olla maatuvaa materiaalia, Konttila sanoo.

Yrityksen kahvihuoneessa on esillä tuotteita, joita Sorvi-Pojat ovat sorvanneet. Aivan historian alusta saakka olevia tuotteita ei ole enää tallessa. Sorvi-Pojat nimittäin aloittanut toimintansa sorvaamalla kymmeniätuhansi puukenkien pohjia Sievin Jalkineelle.

– Puukengän pohjia ei valitettavasti ole. On niitä yritetty etsiä, mutta ne ovat varmaan kadonneet muutossa, Konttila sanoo.

Niin kuin muissakin tuotantolaitoksissa, energian korkea hinta on tuottanut paljon huolta. Joulukuu ja tammikuu olivat hiljaista aikaa, mutta nyt näkymät ovat valoisat.

– Nyt puun hinta alkaa olla järkevällä tasolla ja energian hintakin. Kyllä ihmiset heräävät, kun jotain positiivista tapahtuu.

Kevään merkkejäkin on jo ilmassa. Sorvi-Pojille tuli tällä viikolla vuoden ensimmäinen tilaus muotopilareista.

– Aina kun aurinko alkaa paistaa, näin alkaa tapahtua, Konttila tietää.

Fakta

Sorvi-Pojat Oy

Perustettu vuonna 1970.

Toimii Sievissä.

Puunsorvauksen sarjatuotantoon erikoistunut perheyhtiö.

Omistajat: toimitusjohtaja Antti Konttila ja vaimo Tiina.

Edelliset omistajat Jukka ja Lea Tölli.

Työllistää omistajien lisäksi kuusi työntekijää.

Liikevaihto vuonna 2022 noin 1,2 miljoonaa euroa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä