torstai 11.8.2022 | 21:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Lapin luonto kuvittaa passia – Ulkoasua muutetaan 4–6 vuoden välein, jotta käyttöön saadaan uusia turvatekijöitä

Ma 15.10.2018 klo 10:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Suomen passin ja henkilökortin ulkoasut muuttuivat vajaa kaksi vuotta sitten. Passin sivuilla on kuvattu Lapin luontoa talvi- ja kesäasussaan. Sivujen alareunaan kuvattu joutsen lentää, kun sivuja plärää. Kauniita yksityiskohtia on runsaasti.

Miksi passin ulkoasua muutettiin?

– Ulkoasu muuttui vuoden 2017 alussa. Kyse oli normaalista hankinnasta, jota ei varsinaisesti ajoitettu Suomi 100 -juhlavuoteen, mutta osallistuimme kuitenkin osaltamme tällä tavoin. Passin ulkonäkö muuttuu 4 – 6 vuoden välein, jotta saamme käyttöön uusia turvatekijöitä, kertoo lupahallintopäällikkö Hanna Piipponen Poliisihallituksesta.

Mitä muuttui ja mitä pysyi entisellään?

– Edellisessä passikirjassa oli juokseva hirvi, joka sai hyvää palautetta. Nyt sivuilla lentää joutsen. Laulujoutsen, Eino Leinon runo ja rantamaisema löytyy myös aiemmista malleista, muuten kuvitus muuttui täysin. Värikuvitusta oli myös aiemmassa mallissa.

Mikä on tärkeintä passissa?

– Pointti on se, että passi on korkean turvatason tuote. Turvatekijöitä on lukuisia. Muun muassa kaikkia aukeamat ovat erilaisia. Sivujen ja kuvien poistaminen ja vaihtaminen on tehty mahdollisimman vaikeaksi. Kasvokuva on usealla sivulla ja myös pienessä ikkunassa. Uutta painotekniikkaa ja värejä.

Tehtiinkö kuvitus matkailijan koti-ikävää lievittämään?

– Ei varmaan. Keräsimme ideoita kuvitukseen yhteistyökumppaneiltamme ja Matkamessuilla käyneiltä kansalaisilta. Saimme paljon vastauksia, joista nousi selkeästi esille samat ideat Lapin luonnosta. Palaute on ollut hyvää.

Onko vastaavaa muiden maiden passeissa?

– Passeissa voi olla runsastakin kuvitusta. EU-maiden passit on kattavasti esitelty Prado -tietokannassa. Ruotsilla on ollut eri kaupunkeja karttoineen kuvattuna passin sivuille ja Yhdysvalloilla monumentteja ja merkittäviä rakennuksia. Suomen passin painatustekniikka on meitä varten räätälöity, joten identtistä painojälkeä ei ole muissa.

Paljonko passeja myönnetään?

– Vuosittain myönnetään 730 – 740 000 passia. Ennätys on ollut reilut 800 000 passia. Voimassa olevia Suomen passeja on keskimäärin 3,6 miljoonaa kappaletta.

Kaija Vähäsöyrinki, teksti

Markku Jokela, kuva

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »