torstai 20.6.2019 | 17:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: SAK:n esitys nuoren työntekijän painajainen

Auli Piiparinen, pj Keskustaopiskelijat Keskipohjanmaa+
To 8.11.2018 klo 20:05

Työntekijäjärjestö SAK väläyttää Suomelle lakisääteistä irtisanomisjärjestystä eduskuntavaalitavoitteenaan. Kriteerinä irtisanomiseen haluttaisiin kirjata työsuhteen kesto. Tämä toimenpide kohdistuisi herkästi työkokemusta vielä vaille oleviin nuoriin. Keskustaopiskelijoille tämä ei käy.

On selvää, että SAK:n vaalikone on lähtenyt laukalle tänä syksynä. Tällä kertaa jalkoihin on jäämässä nuoret. Nuoren iän perusteella epävarmemmiksi muuttuvat työmarkkinat ei ole vaihtoehto.

Sekä 25–35-vuotiaiden nuorten että 55–64-vuotiaiden työllisyysaste laahaa väliin jääviä ikäluokkia alhaisempana. Nuoren ikäluokan tulevaisuudella uhkapelaaminen vanhemman väestön kustannuksella ei ole vaihtoehto. Kokonaan koulutuksen ja työn ulkopuolella olevien nuorten määrä on kasvanut 2010-luvulla. Epävarmuuden lisääminen työmarkkinoilla ei tarjoa elämään ja itsenäistymiseen tarvittavaa vakautta.

Esityksen lisäksi kummeksun SAK:n linjattomuutta. Viime keväänä se vastusti hallituksen esitystä nuorten aseman heikentämistä työmarkkinoilla, nyt on itse esittämässä nimenomaan nuoria potkivaa irtisanomisjärjestystä. Mikä on SAK:n todellinen tahtotila? Nyt näyttää siltä, että käännetään takkia niin että napit lentelevät.

Myös Keskustaopiskelijat vastustivat keväällä hallituksen kehysriihessä antamaa linjausta mahdollistaa alle 30-vuotiaan, yli 3 kuukautta työttömänä olleen, palkkaamista määräaikaiseen työsuhteeseen ilman perusteltua syytä. Kesän aikana esitys vedettiin pois. SAK:n todellinen linja näyttää taas ajavan häikäilemättömästi vanhemman jäsenistönsä etua nuorten kustannuksella ajassa, jossa nuorten syrjäytyminen on yksi aikamme suurimpia uhkia.

SAK kertoo nettisivujen kuvauksessaan rakentavansa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Iän perusteella syrjivät työmarkkinat eivät tätä ole.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »