lauantai 10.12.2022 | 03:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Kesävieraat ryhtyivät toimeen Kalajoen edustalla sijaitsevan Maakallan museon pelastamiseksi – Koneen Säätiö myönsi mittavan apurahan

Pia Räihälä
Ma 10.12.2018 klo 19:00 | päivitetty ma 19:39

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kalajoki (KP)

Koneen Säätiö on myöntänyt 55 000 euron apurahan Maakallassa sijaitsevan, kalastuksesta ja karien historiasta kertovan museon uudistamiseen. Apurahaa haki Kalajoelta lähtöisin oleva Julia Autio, ja työryhmään kuuluvat lisäksi Virve Juola, Tuukka Perhoniemi sekä Kallan haminamestari Juha Vierimaa.

Maakalla sijaitsee Kalajoen edustalla noin 16 kilometrin päässä mantereesta, ja se toimii yhä kalastajien tukikohtana. Tällä hetkellä kalastukseen liittyviä vanhoja esineitä on esillä kunnostusta kaipaavassa 1700-luvun kalamajassa. Museohankkeessa on tarkoitus rakentaa Maakallaan uusi museorakennus ja informatiivinen näyttely.

Julia Aution mukaan tavoitteena on ennen kaikkea huolehtia siitä, ettei arvokasta paikallishistoriaa menetetä.

– Pitäisi luoda sellaiset olosuhteet, että näiden esineiden elinkaari olisi mahdollisimman pitkä ja että ne säilyisivät vielä tulevillekin sukupolville.

Autio kertoo, että nykyinen museorakennus on tiettävästi viimeinen alkuperäisessä kunnossa oleva kalamaja Kallassa. Se on tarkoitus kunnostaa, ja se voisi jatkossa kuulua museon kokoelmaan sellaisenaan.

Nykyisessä museossa esineistöstä ei ole tarjolla tietoja.

– Purjelaiva Ansion mukana tulevat turistit käyvät mielellään museossa, mutta jos kukaan ei kerro kokoelmasta, niin se ei avaudu heille. Haluamme luoda informatiivisen kokonaisuuden ja avata sitä tarinoiden kautta, Julia Autio kertoo.

Museohanke on onnellisten sattumien summa. Nykyään Helsingissä asuva Julia Autio unelmoi yön viettämisestä Maakallassa ja kyseli viime vuonna Facebookissa, voisiko kukaan auttaa asiassa. Rippikoulukaverin kautta Autio ja hänen helsinkiläinen ystävänsä Tuukka Perhoniemi löysivät majoituksen kolmeksi yöksi. Virve Juola puolestaan oleskeli karilla oman sukunsa mökillä.

– Siellä ollessamme tuli sellainen idea, että mitä jos voisimme laittaa museon kuntoon, Autio kertoo.

Häntä jännitti, miten yhteisö suhtautuisi asiaan, koska hänellä itsellään ei ole sukulaisuussuhteita Maakallaan.

– Mutta kallalaiset innostuivat ja olivat otettuja siitä, että meitä kiinnostaa kalastusperinteen säilyttäminen. Olen kiitollinen Kallan karineuvostolle ja Juha Vierimaalle, kun he ovat päättäneet suojella arvokkaan osan kulttuuriperintöä ja antaa meille tämän mahdollisuuden.

Kaikki tehdään yhteistyössä itsehallinnollista Maakallaa hallitsevan karineuvoston kanssa.

– Kallaanhan ei edes saa rakentaa mitään noin vain, Autio huomauttaa.

Kallassa eletään säiden armoilla, joten museohankkeen aikataulu on joustava. Toiveissa on kuitenkin saada ensi kesänä jo hyvinkin paljon aikaan.

– Ensimmäiseksi museon kokoelma täytyy inventoida ja kerätä tarinoita ja haastatteluja siitä, mitä niillä esineillä on tehty, Julia Autio kertoo.

Työryhmästä löytyy vankkaa kokemusta hankkeen läpiviemiseksi. Autio on opiskellut yliopistossa museologiaa ja taidehistoriaa ja ollut perustamassa museoa Beniniin Villa Karon taiteilijaresidenssiin, jonka Helsingin toimistossa hän työskentelee.

– Olin vuonna 2012 museoharjoittelijana Ranskassa, Bretagnessa, ja keskityin siellä juuri merenkäyntiin ja kalastukseen liittyvään esineistöön, hän lisää.

Nykyään Hämeenlinnassa asuva Virve Juola on käsityöalan opettaja ja ammattilainen. Hän on ollut mukana rakentamassa Kalajoen Meriluontokeskuksen kalastuskulttuuria käsittelevää näyttelyä ja tuntee Kallan ja sen asukkaita jo lapsuudestaan lähtien.

Tuukka Perhoniemi on helsinkiläinen tietokirjailija ja töissä Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry:llä, jolle hän on suunnitellut elämyksellisiä oppimiskokonaisuuksia.

Julia Autio kertoo, että museohankkeelle haetaan vielä muitakin apurahoja.

– Ajatuksena olisi tehdä tästä myös jonkinlainen julkaisu, ja siinä tarvitaan erityisesti Tuukan osaamista.

Tavoitteena on ennen kaikkea huolehtia siitä, ettei arvokasta paikallishistoriaa menetetä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »