maanantai 6.2.2023 | 06:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Valtiosihteerien ja muiden kansliapäälliköiden palkoissa tuhansien eurojen erot – Palkkahaitari venyy alle kymppitonnista yli 13 000 euroon

Riikka Sipilä Joonas Kuikka
To 20.12.2018 klo 20:00 | päivitetty to 20:49

Nykyisistä kahdestatoista kansliapäälliköstä tai valtiosihteeristä suurin osa saa 11 717 euron kuukausipalkkaa. Vain kolmen kansliapäällikön tai valtiosihteerin palkka nousee tätä korkeammaksi. Tämä käy ilmi Valtion työmarkkinalaitoksen Lännen Medialle toimittamista tiedoista.

Suurinta kuukausipalkkaa nauttii Pekingin suurlähettilään virasta nykyiseen tehtäväänsä siirtynyt TEM:n kansliapäällikkö Jari Gustafsson, jonka kuukausipalkka on 13 087 euroa.

Lännen Media vertaili kansliapäälliköiden ja valtiosihteereiden kuukausipalkkoja oikeusministeriön kansliapäällikön Pekka Timosen palkkaväännöstä tällä viikolla nousseen poliittisen kohun takia.

Oikeusministeriö esitti Timoselle kymmenen prosentin palkankorotusta sillä perusteella, että palkan olisi syytä olla muiden ministeriöiden kansliapäälliköiden palkkojen tasolla. Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) veti kuitenkin esityksensä palkannostosta pois.

Oikeusministeriön kansliapäällikön palkannosto vaatisi poliittisen hyväksynnän, eikä kaavaillulle korotukselle löytynyt riittävästi tukea. Häkkäsen mukaan kansliapäälliköiden palkat on syytä katsoa kokonaisuutena valtiovarainministeriön johdolla, sillä ne ovat eriytyneet toisistaan.

Lännen Median haastattelema Timonen totesi itse, että kyseessä ei ole palkankorotus, vaan kyse on siitä, että palkasta ei sovittu hänen aloittaessaan kansliapäällikön tehtävässä kesäkuussa.

– Palkkaustani koskeva esitys on poliittisessa käsittelyssä. Minulle maksetaan edeltäjäni palkkauksen mukaista palkkaa, kunnes tämä asia on ratkaistu.

TEM:n kansliapäällikön palkkauksen lisäksi yleisestä linjasta poikkeavat valtioneuvoston kanslian ja valtiovarainministeriön valtiosihteerien palkkaus.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) valtiosihteerin Paula Lehtomäen kuukausipalkka on 12 548 euroa ja valtiovarainministeriön valtiosihteerin Martti Hetemäen 12 998 euroa.

Ministeriöiden kansliapäälliköiden palkat perustuvat valtiovarainministeriön ylijohtajan Juha Sarkion mukaan lähtökohtaisesti tehtävien vaativuusluokkajärjestelmään.

Lisäksi taustalla on se, että Sipilän hallituksen aloittaessa osa johtavista virkamiehistä on saattanut vapaaehtoisesti laskea palkkaansa osallistuakseen hyväosaisten talkoisiin.

Sen jäljiltä työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikön palkka on tällä hetkellä kansliapäälliköistä suurin, vaikka hänen vaativuusluokkansa ei ole korkein.

– Meillä on kolme ministeriötä, joissa yhtenä vaativuustekijänä on muita laajempi valtakunnallinen ohjausvastuu, Sarkio sanoo.

Siksi valtioneuvoston, valtiovarainministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäälliköiden palkat ovat muita korkeammat.

Valtioneuvoston kansliassa työskentelee Lehtomäen lisäksi kolme muutakin valtiosihteeriä, jokaisella hallitusryhmällä oma: Jari Partanen (keskusta), Samuli Virtanen (siniset) ja Anna-Kaisa Ikonen (kokoomus). Heidän kuukausipalkkansa jää kuukausipalkkoja vertailtaessa palkkahaitarin toiseen päähän, 9 655 euroon.

Valtiovarainministeriön ylijohtaja Sarkion mukaan vuodenvaihteen jälkeen tarkastellaan uudelleen kaikkien kansliapäälliköiden työn vaativuutta ja palkkatasoa kokonaisuutena.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »