lauantai 10.4.2021 | 14:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vatsatautia aiheuttava alkueläintartunta leviää Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla – Tauti voi olla riskiryhmille hengenvaarallinen

Seppo Kangas
Ti 15.1.2019 klo 10:41 | päivitetty ti 10:53

Ylivieska

Vatsatautioireita aiheuttava kryptosporidioosi on levinnyt myös Kalajokilaakson alueelle, tiedottaa peruspalvelukuntayhtymä Kallio. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella diagnosoituja tapauksia on ollut 49 ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella 29.

Kryptosporidioosi on Cryptosporidium parvum -alkueläimen aiheuttama tartuntatauti. Naudoilla esiintyvä alkueläin aiheuttaa tautia myös ihmisillä. Tartunta aiheuttaa ripulia yleisimmin 1–3 viikon ikäisillä vasikoilla, mutta tartunta voi olla naudalla myös oireeton.

– Vuoden 2018 aikana Pohjois-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueella on todettu epätavallisen paljon kryptosporidioositapauksia ihmisillä, kertoo Kallion valvontaeläinlääkäri Päivi Pyykönen.

Kryptosporidioositapaukset alkoivat lisääntyä voimakkaasti Vaasan ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien alueella jo vuoden 2017 aikana ja sama ilmiö on siirtynyt länsirannikolta pohjoisemmaksi. THL:n mukaan tartuntojen määrä on tällä hetkellä Vaasan sekä Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien alueilla kymmenkertainen 2010-luvun alkuun verrattuna. THL tekee paraikaa selvitystä tartuntojen lähteestä.

Ihminen voi saada tartunnan kryptosporidioosia sairastavalta ihmiseltä tai eläimeltä ulosteen välityksellä. Tauti on hyvin tartuttava. Tartunnan voi saada myös eläinten tai ihmisten ulosteella saastuneiden elintarvikkeiden, uimaveden tai juomaveden välityksellä.

Kryptosporidioosin oireita ihmisellä ovat raju vesiripuli, johon voi liittyä kuumetta, päänsärkyä, lihaskipuja, vatsakramppeja ja pahoinvointia. Tauti voi parantua itsestään muutamassa päivässä mutta toisilla oireet voivat kestää viikkoja. Etenkin vastustuskyvyltään heikentyneille ihmisille tartunta voi olla hengenvaarallinen.

Pohjois-Pohjanmaalla tartunnan saaneiden joukossa on paljon nautaeläinten kanssa tekemisissä olevia henkilöitä, kuten maatilayrittäjiä, lomittajia ja muiden sellaisten ammattiryhmien edustajia, jotka työnsä puolesta käyvät navetoissa tai ovat tekemisissä nautojen kanssa. Kryptosporidioosi on yleistynyt lypsykarjoissa, emolehmäkarjoissa ja vasikkakasvattamoissa eri puolilla maata.

– Jos henkilö joutuu hakeutumaan lääkäriin ripuli- ja vatsatautioireiden vuoksi ja on viime aikoina ollut tekemisissä vasikoiden kanssa, asiasta on syytä mainita lääkärille, Kalliosta neuvotaan.

Eläinperäisten elintarvikkeiden, kuten maitotaloustuotteiden ja naudanlihan välttämiseen ei ole aihetta. Tiloilla on syytä huolehtia tarkasti tautisuojauksesta.

– Tilatason tautisuojaus tarkoittaa kaikkia niitä toimenpiteitä, joilla ehkäistään eläintautien leviämistä kotieläintilalle ja sieltä eteenpäin. Tautisuojauksen perusperiaatteiden läpikäyminen on olennainen osa kotieläintilan eläinterveydenhuoltoa, Päivi Pyykönen toteaa.

Eläinten siirrot aiheuttavat suuren riskin eläintautien siirtymiselle tilalta toiselle. Myös henkilöliikenne, eläinkuljetukset, rehut, eläinten hoidossa käytetyt välineet ja tarvikkeet, tuhoeläimet tai vaikkapa yhteiset työkoneet voivat aiheuttaa riskin eläintaudin tarttumiselle, elleivät suojaustoimenpiteet ole riittäviä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »