keskiviikko 4.8.2021 | 16:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keskipohjanmaa: Hoivakotien henkilöstö äärirajoilla – tutkimuksen mukaan jopa 38 prosenttia työntekijöistä miettinyt ammatin vaihtoa

Jopa 38 prosenttia hoivakotien työntekijöistä harkinnut ammatin vaihtoa

Antti Savela
Ti 29.1.2019 klo 06:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Jyväskylän yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan jopa 38 prosenttia suomalaisten hoivakotien työntekijöistä on harkinnut ammattinsa vaihtamista.

Tutkimuksen tulos on häkellyttävä, sillä kymmenen vuotta aiemmin vastaavan tutkimuksen mukaan ammatinvaihtoa harkinneita oli neljännes henkilökunnasta.

– Tilanne on hälyttävä, sillä jo se, että joka neljäs harkitsee ammatin vaihtoa kertoo huolestuttavaa kieltään työpaikalla viihtymisestä ja työpaikan olosuhteista, yhteiskuntapolitiikan professori Teppo Kröger kertoo.

Hoivakotien työilmapiiristä tehdyn tutkimuksen teki Ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksikkö, jonka johtaja professori Kröger myös on. Useita tieteenaloja yhdistävä tutkimusyksikkö perustettiin vuosi vuotta sitten Suomen Akatemian rahoituksella.

Nyt näemme, että yritysten omavalvonta ei riitä, tarvitaan myös tarkkaa ulkopuolista kontrollia.

Krögerin mukaan pohjoismaisessa tutkimuksessa on lisäksi ilmennyt, että Suomen vanhusten ja vammaisten hoivakodeissa on muiden Pohjoismaiden henkilömitoitukseen verrattuna jopa kolmasosa vähemmän henkilökuntaa.

– Hoitajamitoitusta tutkittaessa ei ilmennyt eroja yksityisten ja julkisten hoivapalveluiden välillä. Näyttää siltä, että minimihenkilökunnasta on tullut eräällä tavalla uusi normaali. Jostain syystä kautta linjan hoitajien määrä on Suomessa vähäinen.

Krögerin mukaan yksityistämisen taustalla eivät ole niinkään ideologiset vaan kuntien talouteen liittyvät syyt.

– Ajatellaan että ulkoistamalla voidaan saavuttaa kustannussäästöjä. Tästä ei kuitenkaan ole välttämättä näyttöä. Joka tapauksessa kuntien rahapula lienee keskeisin syy laajoihin vanhus- ja vammaispalveluiden ulkoistuksiin, Kröger miettii.

Hoivakotien henkilöstö väsyy

Jopa 38 prosenttia hoivaajista harkinnut ammatin vaihtoa

Tilanne heikentynyt hälyttävästi 10 vuodessa

Taustalla kuntien säästöpaineet

Uhkana hoivaajien rekrytointiongelma

Vastuuta kunnat eivät Krögerin mukaan voi välttää, vaikka terveys- ja hoivapalveluja ulkoistavat. Lain mukaan kunnat ja niiden kuntayhtymät ovat palveluiden järjestäjinä vastuussa palvelutuottajien toiminnasta.

– Näin ollen kunnilla on ensisijainen vastuu seurata ja valvoa palvelutuottajien toimintaa ja puuttua epäkohtiin. Ilmeisesti, kun ulkoistuksia alettiin tehdä, luotettiin liikaa palvelusopimuksiin ja lupauksiin hyvästä hoidosta. Nyt näemme, että yritysten omavalvonta ei riitä, tarvitaan myös tarkkaa ulkopuolista kontrollia.

Krögerin mukaan Kristiinankaupungin tapaiset pistotarkastukset hoitolaitoksiin ja palvelukoteihin ovat paikallaan, mutta sen lisäksi hän toivoo henkilökunnalle, asiakkaille ja omaisille tosiallista mahdollisuutta ilmiantaa hoidon puutteita.

– Tällöin viranomaisen tehtävä on varmistaa, ettei ilmiantaja paljastu ja ettei häneen kohdisteta kostotoimia. Toisaalta hyvää hoitoa tarjoava vastuullinen palveluntuottaja ei koskaan sorru kostoon vaan ottaa vinkistä vaarin ja pyrkii korjaamaan epäkohtia, Kröger kertoo.

Kröger muistuttaa silti, että yksityinen hoivapalvelujen tuottaja ei välttämättä toimi yhtään sen vastuuttomammin kuin julkiset palvelukodit.

– Mutta yksityistäminen antaa siihen mahdollisuuden. Siitä yksinkertaisesta syystä, että yrityksen tehtävä on tuottaa voittoa ja ei ole välttämättä kannattavaa ylittää lain puitteissa laadittuja hoitajaminimejä. Jos niin poliittisesti päätetään, julkinen tuottaja voi taas minitason ylittää varmistaakseen hyvän ja laadukkaan hoidon, Kröger miettii.

Julkisuudessa on viime päivinä puhuttu Esperi Caren palvelukotien toiminnasta. Soiten hallitus sai maanantaina aamulla aivan tuoretta tietoa Kokkolassa toimivan Esperi Caren omistaman hoivakoti Fionan tarkastuksista.

– Nyt tilanne Fionassa on hyvä ja sinne voidaan sijoittaa vanhuksia hyvillä mielin. Vuoden aikana hoivakotiin on Soiten ja Avin virkamiehet tehneet useita tarkistuksia ja vuoden 2018 alussa koti oli jopa sijoituskiellossa.

– Tarkastukset näyttävät tehonneen ja yrittäjä on puuttunut epäkohtiin. Tilanne vaikuttaa nyt hyvältä, Soiten hallituksen puheenjohtaja Veikko Laitila kertoo ja toteaa viimeisimmän viranomaiskäynnin tapahtuneen maanantaina aamulla.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »