Paikallisuutiset

"Olen yhä sama pikkupaikkakunnan tyttö", toteaa kruunupyyläinen Tik Tok -julkkis Jennifer Käld

– Elämässä on liian paljon negatiivisuutta. Siksi haluan levittää tekemieni videoiden kautta positiivisuutta ja iloa maailmaan, sanoo nuorten hittisovellus Tik Tokissa maailmanlaajuisen suursuosion saavuttanut 17-vuotias kruunupyyläinenJennifer Käld.

Sisarensa Jaminan suostuttelemana Tik Tok -mobiilisovelluksen vuonna 2017 ladanneella Käldillä on tänä päivänä sovelluksessa yli 3,9 miljoonaa seuraajaa. Tik Tok on lyhyiden videoiden jakamiseen tarkoitettu sovellus, jossa käyttäjät tekevät 15 sekunnin mittaisia videopätkiä, joissa esimerkiksi tanssivat tai laulavat.

Käldin suosion suuruuden voi havainnollistaa, jos vertaa hänen seuraajiensa määrää esimerkiksi artistien Anna Abreun 135 000 tai Antti Tuiskun 190 000 seuraajamäärään Instagramissa. Käldin suositumpiin videoihin kuuluu hänen joulukuussa julkaisemansa Takki ilmassa -video, josta on tykätty 4,7 miljoonaa kertaa ja katsottu yli 60 miljoonaa kertaa. Hän on tehnyt sovelluksessa yhteensä 3 000 videota, joista on tykätty jo yli 130 miljoonaa kertaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Teen esimerkiksi erilaisia tanssi-, lipsync- ja hauskuutusvideoita. Suosituimpia videoistani ovat sasswars-videot. Niissä nopeus vaihtelee normaalinopeuden ja hidastuksen välillä. Niiden editointi vie paljon aikaa, sillä niissä käytetään paljon kuvamanipulaatiota, Jennifer opastaa.

Lipsync-videolla liikutetaan huulia esimerkiksi taustalla soivan kappaleen tahtiin laulamatta kuitenkaan itse.

Kun astumme Jenniferin huoneeseen, huomion vie huoneen katto ja seinä, jotka ovat kauttaaltaan täynnä ympäri maailmaa saapuneita fanikirjeitä. ”You are my dream! You are my star! You are my everything!” lukee yhdessä kirjeistä. Käldin lattialla komeilee myös fanilta saatu valtavan kokoinen yksisarvispehmolelu, ja kun Jennifer avaa yöpöydän laatikon, paljastuu sieltä lisää lukuisia fanien antamia lahjoja some-idolille.

– Fanit ovat minulle kaikki kaikessa. He ovat perhettä. He tukevat minua aina ja minä tuen heitä, Käld sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jenniferin perhe onkin kasvanut kahden vuoden aikana lähes neljä miljoonaa fania käsittäväksi faniyhteisöksi. Some-julkkiksen fanikunta kutsuu itseään Jericafamiksi, joka tulee sanoista Jennifer, Erica ja family. Faneja Käldilla on muun muassa Suomessa, Ruotsissa, Englannissa, Yhdysvalloissa, Turkissa, Australiassa – ympäri maailmaa.

– Kaikki on tapahtunut niin äkkiä, etten ole ennättänyt istua alas miettimään, että nyt olen näin tunnettu henkilö ja videoitani seurataan ympäri maailman. Koen yhä olevani se sama pikkupaikkakunnan tyttö.

Jennifer kertookin, että koulussa hänellä nousee yhä pieni ujous pintaan ja esimerkiksi esiintyminen ja esillä oleminen on hänelle edelleen vaikeaa.

– En ole ihmisenä koskaan ollut sellainen, että haluan olla huomion keskipisteenä tai että ajattelisin olevani jotenkin muita parempi. Some-suosioni ei ole muuttanut sitä miksikään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kannustavien kommenttien lisäksi Jennifer kertoo saavansa videoistaan myös niin sanottuja vihakommentteja.

– Mitä enemmän seuraajia saa, sitä enemmän paikalle eksyy myös kateellisia ihmisiä, jotka yrittävät nujertaa. Esimerkiksi sellaista kommenttia on tullut, että näytät ihan sialta. Tuollaisesta en välitä ollenkaan, sillä tiedän, että se johtuu vain kateudesta ja kommentoijan omasta pahasta olosta.

Ensi alkuun voisi ajatella, että Tik Tok -palveluun videoita jakava 17-vuotias ei kuluta kovinkaan paljon aikaa päivästään 15 sekunnin mittaisen lyhytvideon tekemiseen. Väärin. Käld julkaisee päivittäin yhdestä neljään uutta videota, ja yhden 15 sekunnin videon tekemiseen aikaa voi kulua jopa kahdesta neljään tuntiin.

– Otan hyvin vakavasti sen, mitä teen. Olen perfektionisti. Kun saan päähäni vision, haluan toteuttaa sen juuri sellaisena, kuin sen mielessäni näen. Teen videon uudelleen vaikka 20 kertaa, kunnes siitä tulee juuri sellainen, kuin sen haluan olevan.

Käldin asenteesta kertoo myös se, että some-nuori kuluttaa aikaa arkipäivistään videoiden tekemiseen ainakin neljä tuntia. Viikonloppuna hän työstää uusia videoita joskus aamusta iltamyöhään.

– Youtube-videon tekemiseen aikaa voi kulua jopa kaksi päivää. Haluan haastaa itseäni jatkuvasti ja kehittyä yhä paremmaksi siinä mitä teen, hän kertoo.

Tik Tok -videoilla itsevarman ja iloisen oloisesti tanssahteleva Käld ei ole aina tuntenut oloaan varmaksi omana itsenään. Huonon itsetunnon omannut nuori ei aluksi uskaltanut pitää Tik Tok -tiliään julkisena, eikä hänen tekemänsä videot näkyneet muille käyttäjille.

– Rohkenin lopulta aloittaa videoiden tekemisen, sillä luokkani oppilaista kenellekään ei silloin ollut Tik Tok -sovellusta. Ajattelin, että videoilla uskallan olla oma itseni, kun niitä ei kukaan tuttu näe.

Hän lisää hymyillen, että nykyään hänen luokkakavereillaan on kyseinen sovellus ladattuna, jotta he pystyvät seuraamaan Jenniferin julkaisuja.

Käld kertoo huonon itsetunnon seurauksena kärsineensä jonkin aikaa myös syömishäiriöstä. Kun Käldin julkaisemat videot alkoivat pikkuhiljaa keräämään tykkäyksiä ja rohkaisevia kommentteja, alkoi samalla hänen itsetuntonsa ja rohkeutensa kasvaa.

– Huomasin, että olen hyvä tällaisena kuin olen. Nykyään en yritä olla mitään muuta kuin olen ja siksi olen myös onnellinen.

Jennifer parantui syömishäiriöstä ja kertoo nyt haluavansa olla tukena muille ongelman kanssa kamppaileville tai muuten vaikeissa elämäntilanteissa eläville.

– Moni on sanonut, että olen pelastanut heidän elämänsä ja se koskettaa syvästi.

Nuoren päättäväinen ja määrätietoinen asenne näkyy myös koulunpenkillä. Kruunupyyn lukiossa opiskeleva Käld kertoo panostavansa koulutöihin samalla tunnollisuudella kuin videoiden työstämiseen.

– Kouluttautuminen on hyvin tärkeää ja opiskelu onkin isossa roolissa elämässäni. Lukion jälkeen pyrin luultavasti yliopistoon lukemaan markkinointia.

Tulevaisuuden työ sosiaalisen median ammattilaisena ei ole poissuljettu.

– Voisin hyvin kuvitella tämän olevan tulevaisuuden urani. Tällä hetkellä en kuitenkaan koe tätä työnä, sillä tämä on aivan liian hauskaa ollakseen sitä, hän hymyilee.

Tästä Jenniferin YouTube-esittelyyn

Jennifer sosiaalisessa mediassa:

Tik Tok: Jennifererica

Instagram: JenniferKald

Youtube: Jennifer Erica

Snapchat: Jennifer.Erica

Fakta

Mikä on Tik Tok?

Lyhyiden videoiden jakamiseen tarkoitettu mobiilisovellus.

Sovelluksessa käyttäjät tekevät 15 sekunnin mittaisia videopätkiä, joissa esimerkiksi tanssivat tai laulavat.

Videoita voi muokata monipuolisesti sovelluksen editointityökaluilla ja niihin on mahdollista lisätä esimerkiksi haluamaansa musiikkia, toisin kuin esimerkiksi Snapchat-sovelluksessa.

Muut sovelluksen käyttäjät voivat reagoida sovelluksessa julkaistuihin julkisiin videoihin, esimerkiksi lähettämällä kommentin tai tykkäämällä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä