Paikallisuutiset

Kokkolan asuntomessualueen ja Meripuiston kainaloon Pikiruukkiin on nousemassa kolmen 12-kerroksisen tornitalon kokonaisuus – ensimmäisen rakentaminen alkaa ensi syksynä, jos vain kysyntää on riittävästi

Viisitoista vuotta on pitkähkö aika. Niin kauan on kokkolalainen NSA Yhtiöt Oy suunnitellut puolustusvoimien käytöstä poistuneen Pikiruukin alueen hyödyntämistä asuntorakentamiseen.

Kaavamuutokset ja maa-alueiden vaihdot ovat vieneet vuosia. Välissä Suomeen iski koko läntisen maailman tavoin finanssikriisi, jonka jäljiltä bruttokansantuote niiasi vuonna 2009 syvemmälle kuin 1930-luvun lamavuosina.

Tämä luonnollisesti heijastui myös asuntojen rakentamiseen ja niiden kysyntään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tiistaina NSA:n toimitusjohtajaJan Storbacka saattoi kertoa, että kaikki on valmista Kokkolan korkeimmalle kohoavan tornitalon rakentamiseen Pikiruukin historialliselle alueelle. Kivenheiton päässä on Kokkolan vuoden 2011 asuntomessujen alue sekä kaupunkilaisten kesäiseksi olohuoneeksi muodostunut Meripuisto.

Olemme seuranneet naapuri-kaupunkeja, Seinäjokea ja Vaasaa, heille tällaiset ovat olleet normi-tuotantoa jo vuosia. Toimitusjohtaja Jan Storbacka

– Tarkoitus on, että ensimmäisen talon, Pikiruukin Loisteen, rakentaminen alkaa ensi syksynä. Rakentaminen vie aikaa puolisentoista vuotta eli valmista pitäisi olla alkukeväästä 2021, Storbacka selvitti perheyrityksen suunnitelmia.

Oliko teillä nimenomaan tavoitteenakin rakentaa Kokkolan korkeimmat asuintalot?

– Ei se nyt varsinainen tavoite ollut. Olemme seuranneet naapurikaupunkeja, Seinäjokea ja Vaasaa, heille tällaiset ovat olleet normituotantoa jo vuosia. Onhan Kokkolaankin aikaisemmin suunniteltu 12- tai 16-kerroksisia taloja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

NSA:n näkemyksen mukaan Pikiruukin merellinen miljöö sopii erinomaisesti korkeille taloille.

– Kyllähän tämä paikka, jos joku on sellainen. Mereltäkin päin on hyvä näkyä, mistä kaupunki alkaa. Tietenkin näköalatkin (asunnoista) vaikuttivat asiaan, Storbacka kertoi.

Rakentamisessa on luonnollisesti aina riskinsä. Yksi esimerkki tästä on Kokkolan äärimmäisessä keskustassa olevan Atomon kortteli, jonka kerrostalosuunnitelmat eivät ole edenneet alkuperäisten kaavailujen mukaan.

Pikiruukin tornitalokokonaisuus on sekin luonnollisesti riippuvainen kysynnästä. Rakentajille näytetään vihreää valoa, kun 57 asunnosta on varattu noin puolet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Juhannukseen mennessä varauksia pitäisi olla noin 25 asunnosta. Kiinnostusta ja kysyntää on ollut, vaikka markkinoinnin aloitamme vasta nyt, Storbacka kertoi.

Jos kaikki sujuisi NSA:n kannalta kuin Strömsössä konsanaan, ensimmäisen talon valmistuessa toinen olisi jo työn alla. Kohta kolmaskin.

– Riippuu tietysti Kokkolan kehityksestä ja ennen kaikkea kysynnästä. Mieluiten nämä kolme taloa rakennettaisiin jouhevasti peräkkäin tai limittäin.

Rakentaminen on tunnetusti hyvin suhdanneherkkää liiketoimintaa, jossa yleisellä markkinapsykologialla on iso merkitys. Rakentajien ja kiinteistövälittäjien vinkkelistä liiankin iso.

Pelkästä henkitieteestä ei silti ole kyse. Viime vuoden kylmät faktat kertovat, että uusien asuntojen myynti suorastaan romahti Kokkolassa, peräti 64 prosentilla. Taustana toki olivat erittäin kovat rakentamisen vuodet, joiden jäljiltä kuoppa kysynnässä oli tavallaan luonnollinen.

Kysymysmerkkejä tarjoaa tulevaisuuskin.Suomen Hypoteekkiyhdistyksen (HYP) maaliskuun asuntomarkkinakatsauksessa kasvua nähdään vain kolmiossa Helsinki–Tampere–Turku.

”Suurkaupungistuminen alkaa näkyä asuntomarkkinoilla – erot alueiden välillä repeävät. Asuntojen hinnat kääntyvät laskuun, vain kasvukeskukset pysyvät plussalla. Asuntokaupoilla ostajan markkinat ja tinkivaraa riittää”, ovat Hypon katsauksen keskeiset, voi sanoa tylyt johtopäätökset.

Totta kai toinen asia, toteutuuko Hypon ei niin auvoinen näkemys. Kaukana valtakunnan kasvukeskuksista olevassa Kokkolassa uskoa – ehkä seassa ripaus toivoakin – riittää.

– Tietysti voi yrittäjänä lukea tällaista raporttia ja ajatella, että ei tästä tule mitään, lopetetaan koko toiminta. Tai sitten mennään vastavirtaan ja pyritään kehittämään tätä kaupunkia. Kaupunki luo edellytyksiä, että yritykset tarjoavat lisää työpaikkoja. Meidän tehtävämme on sitten vastata asuntojen kysyntään. Me myös uskomme, että kysyntää on, Storbacka vakuuttaa.

Pikiruukin kohdalla tämän asia on selvä viimeistään juhannustulilla.

FAKTA

Kolme tornitaloa suunnitelmissa

NSA Yhtiöt Oy suunnittelee kolmen 12-kerroksisen asuintalon rakentamista Pikiruukkiin, entisen varikkoalueen sydämeen

Ensimmäisen rakentaminen on tarkoitus aloittaa ensi syksynä

Jos suunnitelmaa toteutuu, Pikiruukin Loiste on valmis alkukeväästä 2021

Siinä on 57 erikokoista, 34–133,5 neliön asuntoa

Asunto Björndahl Oy toimii välittäjänä

Entisestä tykkihallista saneeratussa autohallissa on 29 katettua paikkaa

Näiden lisäksi yhteisellä pysäköintialueella on 30 auton lämmityspaikkaa

Pikiruukin Loisteen on suunnitellut NSA:n ”hoviarkkitehti”, oululainen Juha Paldanius

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä