Paikallisuutiset

Vastasyntynyt kaapattiin Keski-Pohjanmaan keskussairaalasta – Sairaala on julkinen tila, jonka turvallisuudessa on paljon haastavia elementtejä

Kokkola

Keski-Pohjanmaan keskussairaalasta siepattiin vastasyntynyt vauva keskiviikkona 17. huhtikuuta. Poikavauva oli 1,5 vuorokauden ikäinen. Synnytysyksikön henkilökunta ilmoitti asiasta välittömästi hätäkeskukseen.

Poliisi sai hätäkeskuksen kautta ilmoituksen, että keskussairaalasta synnytysosastolta on viety ilman äidin suostumusta vastasyntynyt vauva. Epäiltyinä tekoon ovat vauvan oletettu isä ja isän sisko. Vauva löytyi hyväkuntoisena heti seuraavan päivänä sieppauksesta Haapavedeltä yksityisasunnosta. Sosiaaliviranomaisten nopean huostaanoton jälkeen poikavauva toimitettiin takaisin Kokkolaan keskussairaalaan, kertoo Pohjanmaan poliisi tiedotteessaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jutun tutkinnan aikana on ollut kiinniotettuina pari henkilöä. Rikosnimikkeinä tutkinnassa on ollut törkeä vapaudenriisto. Jutun asianosaiset ovat kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta.

Henkilökunta puuttuu ja ilmoittaa välittömästi turvallisuudesta vastaaville, jos he havaitsevat jotain epäilyttävää käytöstä. Soiten turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Pasi Paasila

– Poliisi ei kerro tässä vaiheessa enempää asian yksityiskohdista, koska esitutkinta on kesken, rikoskomisarioAnders Åfors kommentoi.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten turvallisuus- ja valmiuspäällikköPasi Paasila ei kommentoi sen enempää rikostutkinnassa olevaa vauvan sieppaustapausta.

– Sellainen on tapahtunut, mutta sen enempää en voi kertoa yksittäisestä tapauksesta, jonka rikostutkinta on kesken. Poliisi tiedottaa tapauksesta sen mukaan, minkä katsoo aiheelliseksi, Paasila toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yleisellä tasolla Paasila toki on valmis kommentoimaan.

– Soite on ollut nyt olemassa kaksi ja puoli vuotta ja sen aikana on koko ajan kehitetty turvallisuutta. Niin sanottua fyysistä turvallisuutta on parannettu kovasti. Kulunvalvontaa on lisätty ja vartiointi keskussairaalassa on päällä koko ajan 24/7. Kulkureittejä on ohjeistettu ja kameravalvontaa on tullut koko ajan lisää. Kyllä fyysistä turvallisuutta on kovastikin lisätty.

Kun ikävä tapaus tuli esille huhtikuussa, keskussairaalan turvallisuusyksikkö reagoi välittömästi.

– Heti kun tapaus tuli ilmi ja heti sen jälkeen olemme miettineet keskussairaalassa, miten voisimme entistä tehokkaammin estää, ettei vastaavaa tapahtuisi. Kävimme läpi kaikki turvallisuuteen liittyvät riskikohdat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Turvallisuuden näkökulmasta sairaalassa on paljon haastavia elementtejä. Apua tarvitsevien ja heidän läheisten on päästävä kulkemaan sairaalassa.

– Sairaala on julkinen tila ja se tuo omat haasteensa turvallisuuteen. Esimerkiksi käytävät ovat julkista tilaa ja sinne on tiettyinä aikoina vapaa pääsy.

Osastot ovat luonnollisesti tarkemman valvonnan alla kuin käytävät.

– Kaikilla osastoilla on niin sanotut kulunvalvontaovet. Vierailuaikoina ne ovat auki ja sen jälkeen ne ohjataan kiinni. Sinne ei sillä lailla pääse kukaan yllättäen tulemaan.

Vierailuajat ovat turvallisuuden kannalta aina riskejä.

– Henkilökunnan havainnointia on painotettu ja pyritty heitä myös kouluttamaan turvallisuusuhkiin. Henkilökunta puuttuu ja ilmoittaa välittömästi turvallisuudesta vastaaville, jos he havaitsevat jotain epäilyttävää käytöstä tai sopimatonta kulkemista osastoilla.

Osastojen vierailuajat vaihtelevat, mutta pääasiassa ne ovat auki kaksi kertaa tunnin ajan päivällä.

– Valitettavasti niistä jonkun verran lipsutaan. Turvallisuuden näkökulmasta olisi tärkeää, että vierailuajoista pidettäisiin kiinni.

Sairaala heijastaa ympäröivän yhteiskunnan tilaa. Erilaisten päihteiden lisääntynyt käyttö näkyy myös keskussairaalassa.

– Turvallisuuteen on koko ajan enemmän ja enemmän kiinnitetty huomiota. Riskienhallintaa on panostettu ja pyrimme puuttumaan niihin juurisyihin vaikuttamaan, ettei tällaista tapahtuisi. Mutta maailma on erilainen nykyään. Tässä alueella on tiettyjä ongelmia, joiden takia on jouduttu vahvistamaan sairaalan vartiointiakin. Tiettyjä päihdeaineita liikkuu enemmän alueella ja se näkyy täällä keskussairaalassakin. Päivystys ja ensiapu ovat etulinjassa näissä häiriökäyttäytymisissä.

Paasila kuitenkin korostaa, että keskussairaala on edelleen varsin turvallinen paikka.

– Tämä huhtikuun tapaus oli yksittäinen. Suhtaudumme siihen tietenkin vakavasti, mutta keskussairaalan asiakkaat voivat käydä edelleen varsin turvallisin mielin Kokkolassa, Paasila sanoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä