maanantai 16.12.2019 | 06:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Sunnuntaina on aika antaa arvo tärkeimmälle kasvattajalle

Hannu Lehto Keskipohjanmaa
La 11.5.2019 klo 20:30

Kaiken kiireellisen elämänmenon keskellä tänään on aika pysähtyä miettimään äitiyden merkitystä ja äitien tekemää pyyteetöntä työtä perheissä. Tänään on 101:s kerta, kun Suomessa vietetään äitienpäivää. Kasvatuksen juhlapäivää vietettiin Suomessa ensimmäisen kerran heinäkuun 7. päivä 1918 Alavieskassa, mutta jo seuraavana vuonna toukokuu muuttui juhlapäivän ajankohdaksi. Virallisen liputuspäivän arvon tämä päivä sai Suomessa vasta 1947.

Tänään äitienpäivän viettämisen perussyy on sama kuin 1905, jolloin Yhdysvalloissa Anna Jarvsin synnytti äideille oman nimikkopäivän: Tavoitteena on, että koko yhteiskunnassa huomioitaisiin äitien merkitys jälkikasvun – koko kansakunnan – kasvattamisessa.

Vaikka yhteiskunta on muuttunut melkoisesti vuosikymmenten aikana, äitien merkitys elämän perusasioiden kasvattajana ei ole muuttunut miksikään. Jokainen juuri syntynyt ihminen hakee äidistään ensimmäistä turvaa, ja turvan hakeminen jatkuu vuosien ajan, muotoaan vain aina muuttaen. Isän roolia vähättelemättä, äidillä on kuitenkin kaikkein tärkein merkitys lapsen kehittyessä ja kasvaessa – niin lukuisissa iloissa kuin myös joskus suruissa.

Vaikka viime vuosikymmeninä tasa-arvo on muuttanut perinteitä, yhä lukuisissa perheissä käytännössä äiti huolehtii arjen pyörittämisestä. Äiti huolehtii 24 tuntia vuorokaudessa kodin järjestyksestä ja ruokahuollosta sekä siinä samalla kasvattaa jälkikasvua. Tänään on aika antaa arvo tälle työlle. Työlle, jota liian monet pitävät itsestäänselvyytenä.

Julkiseen keskusteluun syntyvyyden vähäisyydestä voi liittää kysymyksen äitiyden vaatimuksista: Toteavatko nuoret naiset nykyään, että äitiys ja oikeaoppinen kasvattaminen arjen pyörittämisen ohella vaativat heiltä liikaa? Vaikuttaako lapsimäärän vähyyteen se, että nuoret parit ajattelevat pääsevänsä elämässä helpommalla ilman omia lapsia? Jos laajasti näin ajatellaan, jo yhteiskunnan tulevan taloudenpidon kannaltakin olisi hyvä pohtia äitiyden, ja yleensäkin vanhemmuuden, vaatimuksia. Millä keinoin kasvattajan taakkaa voisi tulevaisuudessa helpottaa, jotta meitä suomalaisia olisi tulevaisuudessa enemmän kuin mitä on ennustettu?

Erinomaista äitienpäivää äideille, mummoille ja isomummoille.

Äitien merkitys elämän perusasioiden kasvattajana ei ole muuttunut vuosikymmeninä miksikään.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »