maanantai 13.7.2020 | 08:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Anni Saari: Kesäteatteri vaatii kunnon varusteet – sisua ja huumorintajua tarvitaan

Su 2.6.2019 klo 06:30 | päivitetty su 10:24

Vaihtoehto 1 (epätodennäköinen): aurinkolasit, auringonpistokselta suojaava päähine, suojakerrointa 50 oleva aurinkovoide, vesipullo.

Vaihtoehto 2 (todennäköisempi): Pitkät kalsarit, villasukat, vedenpitävät jalkineet, tuulta pitävä takki, villapaita, hanskat, kaulahuivi, pipo.

Esityspaikasta riippuen tarpeen voi olla myös istuinalusta ja sääskimyrkky.

Kesäteatterin katsominen Suomen oloissa vaatii varustautumista. Se vaatii myös sisua ja huumorintajua.

Niitä suomalaisilla ilmeisesti on, sillä kesäteatterikatsomot ovat tähän saakka vuosi toisensa jälkeen täyttyneet.

Kesäteatteriin ei välttämättä mennä niinkään näytelmän sisällön takia kuin sosiaalisen tapahtuman. Väliajalla juodaan kahvia ja jutellaan tuttujen kanssa. Usein leppoisan ja hyväntuulisen tunnelman aistii heti paikalle tullessa.

Näytelmän pitää toimia tällaisessa ympäristössä. Lisäksi on otettava huomioon esiintyjien mieltymykset ja esiintymispaikan rajoitukset. Ei ihme, että toimiviksi todettuja komedioita ja farsseja esitetään vuosi toisensa jälkeen.

Tavallista kesäteatterikatsojaa ei todennäköisesti haittaa, jos sama näytelmä esitettiin edellisenä vuonna naapurikunnassa. Toimittajana tarjontaa katsoessa on sen sijaan välillä tullut mieleen, että eikö mitään uudempaa löytynyt. Varsinkin kun vanhojen näytelmien huumori on nykynäkökulmasta usein eltaantunutta.

Onneksi Keski-Pohjanmaalla voi tänä kesänä nähdä monia tuoreita näytelmiä. Esimerkiksi Kälviällä Iloisen kesäteatterin esitys Rollaattorikapina on kirjoitettu kolme vuotta sitten. Lohtajalla esitetään saman kirjailijan Kahden naisen putkiremppa -näytelmää, joka sai ensi iltansa viime vuonna. Myös Kalajoella esitettävä Ehtoolehdon sankarit on viime vuodelta.

Niemelän kylän Kuin tuhka tuuleen on sekin peräisin 2000-luvulta, samoin Arto Ojakankaan Missi ja Mesikämmen, jota esitetään jälleen Eskolassa.

Häkkilän teksti on käytännössä uusi, vaikka pohjalla klassikko onkin. Ykspihlajassa työryhmä tekee ilmeisesti myös jotain aivan uutta.

Tekstin uutuus ei luonnollisesti sinänsä ole laadun tae. Sen esittäminen kiinnostavasti on esittäjien vastuulla.

Kesäteatteriin ei välttämättä mennä niinkään näytelmän sisällön takia kuin sosiaalisen tapahtuman.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »