Paikallisuutiset

Ylivieskan kirkkohanke palaa lähtöruutuun? Vt. yliarkkitehti esittää ensi keskiviikkona kokoontuvalle Kirkkohallituksen täysistunnolle kirkkosuunnitelman hylkäämistä

Ylivieskan uuden kirkon rakentaminen on vaarassa palautua takaisin lähtöruutuun. Rakentamisen piti alkaa tänä kesänä, mutta Kirkkohallituksen ja Ylivieskan seurakunnan käsitykset seurakunnan taloudenpidosta poikkeavat huomattavasti toisistaan.

Asia on keskiviikkona kokoontuvan Kirkkohallituksen täysistunnon ratkaistavana. Tilanne on kirkonrakentajien kannalta huolestuttava, sillä päätösesitys on hylkäävä.

Esittelijänä asiassa toimii Kirkkohallituksen vt. yliarkkitehtiKristiina Koskiaho. Uuden kirkon rakentamista ei esitetä vahvistettavaksi, koska se on esittelijän mielestä "epätarkoituksenmukainen" seurakunnan kannalta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

13,4 miljoonan euron investointia Koskiaho pitää Ylivieskan seurakunnalle liian suurena riskinä.

Tapoja ratkaista kirkon rakentaminen seurakunnalle kestävällä tavalla on rajaton määrä.

Koskiaho perustelee hylkäävää päätösesitystä sillä, että taloudellinen kokonaislainariski on liian suuri seurakunnan kantokyvylle,

– Ylivieskan seurakunnalla olisi tämän hankkeen myötä Suomen suurin seurakuntataloudelle kohdistuva euromääräinen velka, Koskiaho sanoo.

Entä mitä tapahtuu, jos täysistunto ei näytä kirkkohankkeelle vihreää valoa?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Seurakunnalla on itsenäinen päätösvalta omien asioidensa suhteen. Tapoja ratkaista kirkon rakentaminen seurakunnalle kestävällä tavalla on rajaton määrä. Seurakunnan talous on tällä hetkellä vahva ja se sai hyvän vakuutuskorvauksen.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Ylivieskan uuden kirkon rakentamiseksi olisi löydyttävä nykyistä suunnitelmaa selvästi halvempi ratkaisu.

Ylivieskan kirkkoherranvirastossa on luettu tarkkaan päätösesitys. KirkkoherraEija Nivala sanoo, että esityksessä on virheellistä tietoa esimerkiksi allianssimallista, jolla kirkkohanke toteutetaan.

– Korjaamme faktat päättäjille ennen ensi viikon kokousta. Talouden kuvaus ja luvut ovat paremmin kohdallaan, mutta johtopäätökset erikoiset. Tulevaisuuden kuvaus on joka tapauksessa arviota ja ennustetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nivala ei lähde ennakoimaan täysistunnon päätöstä vaan odottaa keskiviikon kokousta. Hän ei osaa sanoa, mitä tapahtuu, jos päätös on seurakunnan kannalta kielteinen.

Ylivieskan kirkkoherra Eija Nivala on pettynyt kirkkohallitukselle tehtyyn päätösesitykseen.
Ylivieskan kirkkoherra Eija Nivala on pettynyt kirkkohallitukselle tehtyyn päätösesitykseen. Kuva: Clas-Olav Slotte

– Rakennustoimikunta kokoontuu joka tapauksessa heti ensi viikon torstaina. Tavoite meillä on tietysti edelleen selvä: Me tarvitsemme ja rakennamme kirkon.

13,4 miljoonaa euroa on tavoitekustannus, johon allianssisopimuksen osapuolet ovat sitoutuneet.

Seurakunta sai palaneesta kirkosta vakuutuskorvauksia noin 6 miljoonaa euroa, josta 5,5 miljoonaa euroa on sijoitettuna. Kirkkohallituksen myöntämä avustus on miljoona euroa, ja saman verran on tavoitteena kerätä rahaa kirkkotalkoilla, jotka ovat tähän mennessä tuottaneet 0,7 miljoonaa euroa.

Loput kustannuksista katetaan lainalla. Seurakunta on varautunut pitkiin laina- ja poistoaikoihin.

– Meillä on mahdollisuus tulevalla taloudenpidolla saada aikaan säästöjä, eikä toiminta muuttuisi olennaisesti, Nivala sanoo.

Tiedottaja Jussi Leppälän mielestä Kirkkohallituksen päätösesityksen perusteluissa on kyseenalaistettu tarkoitushakuisesti kaikki suunnitelmaan liittyvät seikat: hankkeen tarkoituksenmukaisuus, ekotehokkuusvaatimukset, taloudelliset riskit, jäsenmäärän kehittyminen, lainanhoitokyky ja poistot.

– Seurakunnan omat suunnitelmat ja laskelmat saadaan näin näyttämään puutteellisilta, vaikka ne on tehty perusteellisesti yhteistyönä monien asiantuntijoiden toimesta, Leppälä sanoo.

Perusteluissa ei ole huomioitu, että seurakunta tarvitsee kirkon lisäksi ensisijaisesti seurakuntasalin elinkaarensa päässä olevan seurakuntakoti Marian tilalle.

– Tiedottajana olen viestinyt yli kolmen vuoden ajan kirkon menetykseen liittyvää surua, hiljaa nousevaa toivoa, suunnittelujen etenemistä ja viimein hyväksyttyä rakennussuunnitelmaa. Tämä kirkkohallituksen esitys tuntuu siltä kuin seurakuntien oma palveluorganisaatio yrittäisi sytytellä uutta kirkkopaloa toivon orastaville raunioille.

Fakta

Täysistunto

Kirkkohallituksen tärkeimmät päätösasiat käsitellään täysistunnossa.

Täysistunnon jäseniä ovat arkkipiispa puheenjohtajana, kaksi piispaa, kaksi pappia ja yhdeksän maallikkojäsentä.

Pappi- ja maallikkojäsenet valitsee kirkolliskokous, piispat piispainkokous.

Kausi on nelivuotinen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä