tiistai 7.7.2020 | 09:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: "Soiten talous ei korjaannu lohtajalaisten palvelujen tuotannon siirtämisellä Kokkolaan tai Lepolan lakkauttamisella"

Ma 21.10.2019 klo 19:45

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Huolestuneina ja pettyneinä olemme seuranneet Soiten ja Kokkolan kaupungin taloudelliseen tilanteeseen liittyvää tiedotusta. Meille on tullut sellainen käsitys, että sosiaali- ja terveystoimen johdolla laaditaan suunnitelmia mm. Lohtajan terveysaseman palvelujen lopettamisesta ja palvelukeskus Lepolan luovuttamista yksityiselle yrittäjälle tai lopettamista. Hammashoitomme on jo siirretty Kälviälle, teoriassa.

Lohtajan terveysaseman palvelujen piirissä on noin 2 700 lohtajalaista Kokkolan kaupungin asukasta. Lohtajan asukkaat tarvitsevat kaikki ne lähipalvelut, joita terveysasemat tarjoavat.

Kokkolan kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta järjesti 30.10.2013 Lohtajalla tiedotus- ja keskustelutilaisuuden, jossa käytiin hyvin tarkasti läpi lohtajalaisten tarvitsemia sosiaali- ja terveyspalveluita ja niiden tulevaisuutta. Tässä tilaisuudessa sosiaali- ja terveystoimen johdon taholta vakuutettiin, että Lohtajalla säilyy terveysasema kaikkine palveluineen.

Lohtajan alueella asuvat kaupunkilaiset tarvitsevat edelleen samanlaisia palveluja kuin ennen kuntaliitosta. Terveyspalvelut, joita terveysasemille tuotetaan, ovat tyypillisiä lähipalveluja.

Mikäli alueella ei ole lääkäripalveluita, on siitä seurauksena hyvin suurella todennäköisyydellä apteekkipalvelujen lakkaaminen. Lohtajalla apteekki on Himangan apteekin sivuapteekki. Apteekkipalvelujen poistuminen paikkakunnalta on asukkaiden kannalta erittäin valitettava asia.

Lohtajalaisten asukkaiden terveydenhuolto tarvitsee vähintään nykyisen määrän lääkäreitä, terveydenhoitajia ja vastaanoton työntekijöitä riippumatta siitä, missä vastaanottopalvelut fyysisesti sijaitsevat. Henkilöstökustannuksissa ei siten tule säästöjä. Myös toimintatilat tarvitaan myös näitä työntekijöitä varten, joten niissäkään ei tule säästöjä.

Siirrettäessä lohtajalaisten terveydenhuoltopalvelujen tuottaminen esim. Kokkolan pääterveysasemalle aiheutuu lohtajalaisille asiakkaille kustannuksia matkakustannusten muodossa. Tämä tarkoittaa sitä, että yhteenlaskettuna (Soite/kaupunki ja asiakkaat) kokonaiskustannukset kasvavat. Lohtajalta Kokkolan terveyskeskukseen on matkaa 35 km. Julkisen liikenteen palvelut ovat varsin kehnot, kesällä lähes olemattomat. Kaikilla ei ole mahdollisuutta omaan autoon.

Meidän käsityksemme mukaan Lohtajan terveysaseman rakennusten kunto on hyvä. Sitä on viime aikoina vielä parannettu.

Lepolan palvelukeskusta ollaan myös lakkauttamassa. Yhtenä perusteena väitetään olevan, ettei se täytä AVI:n vaatimuksia.

Olemme toista mieltä. Lepolan palvelukeskus on peruskorjattu, varustettu hyvin hisseillä ym. Se on siis rakenteellisesti kunnossa. Lisäksi on huomattava, että siellä olevat asukkaat ovat siellä omassa kodissaan. Heidän sijoittamisensa toiseen palveluasumisyksikköön aiheuttaa samanlaisia kustannuksia kuin Lepolassakin aiheutuu.

Yksityistämistä perustellaan sillä, että se tulee halvemmaksi kuin kunnallinen tuotanto. Tämä lausunto on edesvastuuton, koska sillä saatetaan Soiten omat työntekijät ”huonoiksi työntekijöiksi”.

Soiten talous on vähän huonossa hapessa. Osa kuluista syntyy suurista rakennusmääristä. Esimerkiksi 10 miljoonan euron rakentaminen aiheuttaa noin 500 000 euron poistokulun vuodessa. Se on pois toimintaan tarvittavista rahoista.

Soiten talous ei korjaannu lohtajalaisten palvelujen tuotannon siirtämisellä Kokkolaan tai Lepolan lakkauttamisella. Säästöt ovat murusia. Lohtajalaisten terveyspalvelujen ja asumispalvelujen tuottaminen maksaa joka tapauksessa jossakin.

Jos vuokrakustannukset ovat mielestänne liian suuret, voisi Kokkolan kaupunki kiinteistöjen omistajana miettiä, onko pakko saada viimeisen tapin takaa tuottoa yhteisistä tiloista, joita terveys- ja sosiaalipalvelut käyttävät. Pystyyhän Kokkola alentamaan veroprosenttiakin.

Soiten kustannuksien perussyy lienee varsin suurella varmuudella Mariankadulla. Jo kauan sitten on todettu, että kustannusten perkaaminen tulee aloittaa keskuspisteestä, henkilöstörakenteesta ja menettelytavoista. Palvelutuotantoa voidaan tehdä hyvin ilman ylivoimaisia kustannuksia ja suuria johtajamääriä. Hyvää johtajuutta tarvitaan, mutta se ei edellytä suurta määrää esimiehiä. Panostukset tulee laittaa palveluihin.

Siis: Lohtaja tarvitsee oman terveysaseman vähintään nykyisillä palveluilla. Lepola kuuluu tänne, se tuottaa edullisia palveluita, vaikka laskelmilla saadaan näyttämään mitä halutaan.

Hannu Herlevi, perusturvalautakunnan pj Lohtajan kunnan aikana

Matti Uusi-Rauva, kunnanjohtaja Lohtajan kunnan aikana

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »