lauantai 4.7.2020 | 21:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Soiten päättäjät pohtivat maanantaina aamusta illansuuhun säästöjä –  puolentoista kuukauden kuluttua valtuuston pitäisi tehdä päätös 14 miljoonan euron paketista

Jukka Anias
Ma 21.10.2019 klo 19:43

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Ihan hyvin olisi Soiten auditoriossa voinut maanantai-iltapäivänä seisoa mies 1990-luvulta ja aivan toiselta mantereelta. Marraskuussa 1992 presidenttiehdokas Bill Clintonin kampanjastrategi James Carville kiteytti päämiehensä viestin muutamaan sanaan.

”It´s the economy, stupid”, oli pelkistys, joka kertoi sananmukaisesti hieman hitaammallekin amerikkalaiselle mistä oli kyse. Taloudesta, taloudesta ja vielä kerran taloudesta.

Tuolla ”vaaliohjelmalla” Clintonin perhe majaili seuraavat kahdeksan vuotta Valkoisessa talossa.

Ei Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi toki aivan näin tylysti sanojaan asetellut kertoessaan Soiten valtuutetuille talouden karuja lukuja.

Hieman carvilleläisessä poljennossa hän kuitenkin sanomansa paketoi.

– Toiminnan ja talouden yhteensovittaminen on kaiken A ja O. Kummasta pidetään viime kädessä kiinni: talouden raamista vai palvelujen säilyttämistä nykyisellään, Korkiakoski-Västin enemmänkin retorisena valtuutetuille esitetty kysymys kuului.

Toimitusjohtajan näkövinkkelistä vastaus on ilmeinen. Kun kunnat – Soiten 327 miljoonan euron suuruisen budjetin suurin maksaja Kokkola etunenässä – vaativat kulusäästöjä, virkamiesten on tehtävä työtä käskettyä.

Se tarkoittaa jo aiemmin esillä olleiden 14 miljoonan euron suuruisten säästöjen kaapimista kokoon. Munia rikkomatta ei tämäkään munakas valmistu.

Ihan kokonaan oma juttunsa, mitä tapahtuu tulevina vuosikymmeninä, kun väki Keski-Pohjanmaalla(kin) vähenee ja harmaantuu. Huoltosuhde muuttuu vuosi vuodelta aina vain huolestuttavammaksi.

Lopullisesti Soiten valtuusto päättää ensi vuoden budjetista ja samalla säästöpaketista itsenäisyyspäivän jälkeen, joulukuun yhdeksäntenä. Maanantaina valtuutetut saivat esimakua eteensä tulevista päätöksistä. Tasan neljän tunnin ajan.

Korkiakoski-Västin mukaan kyse tosin on vielä virkamiesten valmistelemasta esityksestä, joka ei tässä vaiheessa ole vielä edes toimitusjohtajan lopullinen esitys. Valmistelutyö jatkuu.

Konkretiaa sitä kaivanneet joka tapauksessa saivat. Pitkään virkamiesten ”tarkkiksella” olleet palvelukeskus Lepola Lohtajalla sekä Tunkkarin yleislääketieteen osasto Vetelissä ovat taas lakkautuslistalla. Tunkkarin lakkauttamisen nettosäästövaikutus olisi 1,7 miljoonaa euroa ja Lepolan karvan yli miljoonan.

Tavoittena on lisäksi panna toimeen jo keväällä päätetty 157:n vanhusten tehostetun palveluasumisen paikan ulkoistaminen. Vuositasolla säästövaikutus on laskettu 1,3 miljoonaksi euroksi. Ensi vuonna tuohon lukemaan ei kuitenkaan olla pääsemässä, sillä ulkoistuksien (= yksityistäminen) arvioidaan tulevan voimaan ensi huhtikuun alussa.

Eikä tässä lähellekään kaikki. Jos hieman leveämmällä pensselillä maalataan, Soite pyrkii tehostamaan, säästämään ja leikkaamaan käytännössä joka puolelta. Samaan aikaan huolehtimaan iskulauseensa mukaisesti ”keskiössä” olevasta ihmisestä. Yhtälössä on ympyrän neliöimiseen haiskahtavia haasteita.

Vaakalaudalla ovat mm. röntgenpalvelut Toholammilla, lääkäripalvelut Lestijärvellä ja neuvolatoiminta Kokkolan Koivuhaassa. Kruunupyyssä taas pyritään sote-palvelujen keskittämiseen eli palveluverkkoa karsitaan sielläkin.

Vaikka maanantain valtuuston kokous olikin ennen muuta informaatiotilaisuus valtuutetuille ja samalla evästyksien antaminen Soiten hallitukselle, puheenvuorot kertoivat säästöjen löytämisen, päättämisestä puhumattakaan, olevan viheliäisen vaikeata.

Kokonaisuudesta on vielä suhteellisen helppoa olla samaa mieltä, mutta kun leikkaus kohdistuu yksittäisen valtuutetun kotikonnuille, päättämisen matkaan tuppaa tulemaan mutkia, ellei peräti umpikuja.

Kaiken lisäksi virkamiesten kokoama paketti on maanantaina istuneen hallituksen mielestä toistaiseksi nelisen miljoonaa euroa vajaa.

Neljä miljoonaa euroa on yhtä kuin 80:n Soiten työntekijän yhteenlaskettu vuosittainen työvoimakustannus. Se taas on täsmälleen sama luku ja lisäkustannus, jonka lakiin tulossa oleva hoitajamitoituksen nosto 0,7:ään Soiten kohdalla tarkoittaisi.

Hoitajamitoituksen kasvua ei ole laskettu mukaan nyt valmistelussa olevaan säästöpakettiin.

Soiten hallituksen puheenjohtaja Veikko Laitila pitää selvänä, että ensi vuodeksi Soite ei 14 miljoonan euron säästöjä saa aikaan. Syy on yksinkertainen: kalenteri.

– Kunhan ne olisivat kokonaan voimassa, kun valmistellaan vuoden 2021 budjettia, Laitila arvioi – ja toivoo.

Soiten henkilöstön kannalta meneillään olevan viikot kuluvat epävarmuuden merkeissä. Yhteistoimintaneuvottelut käynnistyivät kaksi viikkoa sitten (8.10.). Neuvottelut kestävät vielä ainakin neljä viikkoa. Vaakalaudalla ovat enimmillään 220 ihmisen työpaikat.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »