tiistai 14.7.2020 | 12:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tapani Postilan kolumni: Älyä sormessa – Sormetkaan eivät ole enää entisellään

Pe 8.11.2019 klo 06:30

Keskisormi pystyssä ja sojottamassa suoraan sinulle. Ei jää epäselväksi, sormen käyttäjän mieli on tummunut vihaksi tuulilasin takana. Olet väärässä paikassa väärään aikaan tai tehnyt sormeilijan mielestä vihastuttavan teon. Isoa ketutusta tulee sormen mukana silmille. Oma sormi on väkisinkin nousta vastaiskuun. Jatkaako viestintää keskisormen kaiman näyttämisellä vai ollako ihan kuin ei olisikaan?

Negatiivispainotteinen käsimerkki on ainakin rattiraivon hekumassa arkipäivää, mutta kelpaa monille keskisormi yleiseen käyttöön näköjään myös muissa vihastumisen hetkien viestinnässä. ”Keskarin” jatkoksi sormen pyörittely ohimolla kertoo, että sormimerkin kohteen älykkyydestä on käsimerkkeilijällä pahoja epäilyksiä.

Käsimerkit ovat yhtä vanhoja kuin ihmisen olo tällä eloisalla pallolla. Sormet pelittivät, kun suusta ei ollut paljon muuhun kuin mumisemiseen ja kivikautinen kalautin oli kovaa valuuttaa.

”Hei jätkät, tuolla on saalista”. Tieto kulki sormesta kaverille kuin salamana. Sormi jämäkästi saaliin suuntaan ja menoksi. Tyhjänpyynnin jälkeen etusormen heristäminen kaverin silmämunien edessä kertoi varmasti, että ”munasit tämän homman, saat vaihtaa kohta metsästysseuruetta”.

Peukalo pystyyn on kansainvälisen sormiviestinnän kulmakivi. Peukalolla vilautettu ”Hyvin menee”, kelpaa aina. Peukku tunnetaan ympäri maailmaa. Sosiaalisessa mediassa myös peukutetaan ahkerasti.

Iso-Britannian toisen maailmasodan aikaisen pääministeri Winston Churchillin käyttämä voitonmerkki jäi elämään voiton jälkeenkin. Etusormen ja keskisormen avulla tehty V-kirjain kämmenpuoli katsojaa kohti julistaa voittoa tänäänkin kaikkialla – jopa häviäjien näyttämänä. Toisin päin kämmen käännettynä merkitys muuttuu, ja sitä kannattaa välttää, jos ei välttämättä halua aiheuttaa pahennusta.

Sormetkaan eivät ole enää entisellään. Käden päässä oleviin ulokkeisiin voi sijoittaa älyä ja mittailla omia tekemisiään. Nykyisin sormeen voi sujauttaa vaikkapa älysormuksen. Kieltämättä vanhaa tuohisormusta monipuolisempi, ja tuota kollegankin himoitsemaa älysormusta pystyy viilaamaan vielä käytännöllisempään suuntaan.

Älylaitteeseen voisi liittää sormimerkkien ohjaussovelluksen. Sormeen sujautettavan sormuksen sovellus kertoisi, koska olisi sopivaa heittää tsemppi-viesti sormella. Sormea älyllistävä sormus tietäisi myös, koska olisi hyvä painaa jarrua ja pitää se keskisormi alhaalla.

Ilman lisättyä älyä, niin sanottua luomu-sormea käyttävän on tulevaisuudessakin itse tehtävä päätös, kuinka keskisormeaan käyttää.

Käden päässä oleviin ulokkeisiin voi sijoittaa älyä ja mittailla omia tekemisiään.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »