maanantai 13.7.2020 | 07:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Tapaninpäivän ajelu vei Kokkolan vammaispalvelun asiakkaita halki jouluisten maisemien ja torttukahveille Rödsöön – Limusiinin takapenkillä raikasi Lovexin, Lauri Tähkän ja Antti Tuiskun musiikki

Jouni Nikula
To 26.12.2019 klo 16:40 | päivitetty to 16:44

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kokkola

No niin, hyvät matkalaiset!

Kokkolan urheiluautoilijat ry:n puheenjohtaja Anssi Räikkönen lausuu juhlalliset tervetuliaissanat Rödsön Poro-Pirtillä. Noin kymmenen auton letka on juuri lipunut lumisen maalaismaiseman halki Haraksentielle. Seuraavaksi Kokkolan vammaispalvelun asiakkaille tarjoillaan torttukahvit.

Monen suu on hymyssä.

Perinteinen tapaninpäivän ajelu järjestettiin torstaina iltapäivällä kuudetta kertaa.

Kokkolalaiset Aleksi Holma ja Taija Tornikoski pääsivät Johanna Saarelan kuljettaman limusiinin kyytiin. Kerta pitkässä loistoautossa oli molemmille ensimmäinen.

– Kyyti oli hyvää, sanoo Holma.

Jouluisissa maisemissa tunnelmaa nostatti musiikki, joka oli Holman ja Tornikosken toivomaa.

– Lovexia, Lauri Tähkää ja Antti Tuiskua, kaksikko luettelee.

Aleksi Holma ja Taija Tornikoski.
Jouni Nikula

Menneiden vuosikymmenten postikorttijouluissa tapaninpäivän viettoon kuului tapaninajelu. Hevosen vetämään rekeen hypättiin perheen kanssa vietetyn rauhallisen joulupäivän jälkeen.

Tapaninpäivänä kyläiltiin sukulaisilla ja naapureilla.

Hevonen vaihtui autoon. Nykyään moni lähtee tien päälle katselemaan jouluisia maisemia. Samalla saadaan rytmiä ja liikettä rauhallisen joulun keskelle.

Kokkolan urheiluautoilijoiden järjestämään tapaninpäivän ajeluun Anssi Räikkönen kertoo saaneensa inspiraatiota Kuopiosta.

– Kuopion urheiluautoilijoilla oli pitkät perinteet vammaispalvelulle järjestytetyssä tapaninpäivän ajelussa. Toin tavan Kokkolaan, jossa se sai lämpimän vastaanoton. Vapaaehtoisia ei tarvinnut erityisemmin houkutella mukaan, Räikkönen sanoo.

Torstaina Kokkolan urheiluautoilijoista mukana oli kymmenisen kuskia eli seuran jäsentä.

Räikkönen oli liikkeellä omalla henkilöautollaan.

– Nappasin kyytiläisiä uimahallin läheltä Mattilakodista; kaksi asukasta ja ohjaajan.

Kokkolan urheiluautoilijoiden Johanna Saarela ja Anssi Räikkönen.
Jouni Nikula

Tapaninajelu on huipentunut viime vuosina muun muassa hevostallille, talonpoikaismuseoon ja traktorimuseoon. Nyt reitti Rödsön poroja ja vuohia ihastelemaan kulki Lahnakosken kautta Kälviän Klapurintielle ja sieltä Peitsontielle. Lopulta koukattiin kohti Poro-Pirttiä.

– Kyllä maisemia ihasteltiin ja laulu raikasi, kun kelikin sattui olemaan tällainen. Mitä vammaispalvelun henkilökunnalta olen kuullut, jotkut odottavat ajelua enemmän kuin joulupukkia, sanoo Räikkönen.

Ajelulle osallistui kolmisenkymmentä vammaispalvelun asiakasta. Kokkolalainen Johanna Saarela lähti vapaaehtoiseksi auton rattiin ensimmäistä kertaa.

– Nyt oli sopiva rako. Kuulun Ykspihlajan jenkkiautokerhoon, jota kautta sain limusiinin käyttööni. Kyytiin lähti vain kolme ihmistä, loput eivät uskaltaneet. Isoon autoon on ehkä hieman jännittävää mennä.

Saarela pitää tapaninpäivän ajelua kivana lisänä omiin jouluperinteisiinsä.

– Mielellään tällaisessa on mukana. Saa ihmisille kokemuksia ja pääsee itsekin näkemään vähän uusia paikkoja.

Räikkönen ja Saarela.
Jouni Nikula

Fakta

Monelle iso juttu

Vammaispalvelun asiakkaille suunnattu tapaninpäivän ajelu järjestettiin Kokkolassa kuudetta kertaa.

Tapahtuma on monelle tärkeä, sillä joillakin on vain rajatut mahdollisuudet liikkua asuinympäristönsä ulkopuolella. Auton kyyti ei ole kaikille arkinen asia.

Ajelussa ei ole kyse autourheilusta. Tien päällä liikutaan tavallisilla henkilöautoillakin.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »