Paikallisuutiset

Perinteisestä grillistä on tullut entistä harvinaisempi näky suomalaisessa maisemassa – Moni vaatii kaupungin keskustassa rauhaa, jota ei keskustassa voi saada, kiinteistöliiton apulaispäälakimies ihmettelee Kokkolan tapausta: "On tiedetty, että grilli on siinä"

Kokkolan autogrillin yrittäjät Maaret Heinonen ja hänen tyttärensä Janita Heinonen kuulostavat vieläkin vähän yllättyneiltä.

Grillin uusi vuokrasopimus Kokkolan kaupungin tontilla Pitkänsillankadulla tulee voimaan vuodenvaihteessa ja kestää vuoden 2024 lopulle, mutta jos naapurissa sijaitsevan Atomonportin taloyhtiön hallitus olisi saanut asiasta päättää, sopimusta ei olisi uusittu.

Kokkolan kaupunkirakennelautakunta päätti joulun allayksimielisesti hylätä naapuritalon oikaisuvaatimuksen. Autogrillin lähitulevaisuus turvattiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Naapurien vaatimus tuli yllätyksenä totta kai. Mitään ongelmia ei tontilla ole koskaan ollut. Asukkaita on ollut tässä lähellä ennenkin, sanoo Heinonen.

Viisikerroksinen Asunto Oy Kokkolan Atomonportti valmistui kesällä 2018. Kokkolan autogrilli sen sijaan on toiminut Pitkänsillankadun toisella puolella yli kolmekymmentä vuotta.

– Sinä aikana yöelämä on rauhoittunut. Osa porukasta jää pizzapaikkoihin keskustan alueelle. Jos joku vaikka soittaa musiikkia liian lujaa, puutumme siihen. Yhteydet naapureihin ovat meidän puoleltamme kunnossa. Autogrilleistä jäljellä ovat enää me ja Severin grilli, Heinonen sanoo.

Kerrostalossa ihmisten on siedettävä normaaleja elämisen ja asumisen ääniä. Naapurin aiheuttama melu on kuitenkin yksi yleisimmistä asumisen häiriötekijöistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kiinteistöliiton apulaispäälakimiesKristel Pynnönen pitää Atomonportin taloyhtiön oikaisuvaatimusta grillin vuokrasopimuksen jatkamisesta "poikkeuksellisena".

– On tiedetty, kun on ostettu asunnot, että grilli on siinä. Reagointi tällaisissa tapauksissa on yleisempää silloin, kun naapurustossa tapahtuu jotain uutta esimerkiksi kaavamuutoksen myötä. Nyt sellaista ei ole tapahtunut, Pynnönen sanoo.

Kunnan tai kaupungin viranhaltijan päätökseen voi hakea muutosta oikaisuvaatimuksella.

Onko suomalaisten herkkyys noussut?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jotenkin mielestäni trendi on se, että ihmiset ovat entistä tietoisempia omista oikeuksistaan. Oikeuksista otetaan ainakin entistä helpommin selvää, sanoo Pynnönen.

Hän erottaa naapurissa tapahtuvat häiriöt ja taloyhtiön sisäiset ongelmat toisistaan.

– Kokkolan tapauksessa grillitoiminnan jatkosta päätti kaupunki, mutta jos talon kivijalassa on esimerkiksi baari, siitä voi aiheutua taloyhtiön sisäinen ongelma. Taloyhtiössä täytyy arvioida, onko osakkaan tai vuokralaisen toiminta talon käyttötarkoituksen mukaista. Tiukoissa ehdoissa on kuitenkin se ongelma, että uusia vuokralaisia on vaikea löytää, kertoo Pynnönen.

Kokkolan autogrillin vuokrasopimuksen hyväksyi Kokkolan kaupungingeodeettiMatti Kivistö.

Hänen mukaansa autogrillin paikka on tyypillinen paikka pienelle grillille.

– Yleensä tontteja ei myydä autogrilleille, koska kaupunki haluaa liiketonteilleen isompia toimijoita, sanoo Kivistö.

Kokkolan keskustassa grillejä toimii myös yksityisillä tonteilla; esimerkkinä Severin grilli Teollisuuskadulla, vanhan Citymarketin parkkipaikan vieressä.

­– Siinäkin oli käsittääkseni naapurin taloyhtiöllä moittimista, mutta valituskierteeseen asti ei menty, sanoo Kivistö.

Grilliyrittäjän kohtalo on usein väistyä isompien tieltä. Sekä Severin grilli että Kokkolan autogrilli ovat joutuneet hakemaan paikkaansa.

– Usein käy niin, että pysyvää paikkaa ei löydy. Melkeinpä kaikki Kokkolan grillit ovat liikkuneet paikasta toiseen. Pysyvämpi paikka vaatisi asemakaavan, joka sallisi toiminnalle juuri sopivan alueen. Yleensä paikat on tehty isommille liikerakennuksille.

Kokkolan autogrillin vuokrasopimuksen oikaisuvaatimusta Kivistö pitää harvinaisena tapauksena.

– Vastaavaa en ole aiemmin kokenut. Yrittäjä joutuu vielä hakemaan rakennusluvan, koska vuokrasopimus uusittiin juuri. Nykyinen rakennuslupa on voimassa kesälle.

Lue myös:

Kokkolassa 30 vuotta toiminut autogrilli saa jatkaa – Lue, miten naapuritalo perusteli lautakunnalle grillin aiheuttamaa häiriötä ja mitä grilliyrittäjät vastasivat väitettyihin häiriötekijöihin

Kokkolan keskustassa toimiva autogrilli herättää närää naapurustossa – Kaupunkirakennelautakunta käsittelee vuokrasopimuksesta jätettyä oikaisuvaatimusta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä