tiistai 25.2.2020 | 04:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Kesytetty liina on paras" – Kokkolalainen Katja Kentala ja muut tukihenkilöt perehdyttävät vanhempia kantovälineiden käyttöön kerran kuussa: Lue vinkit lapsen turvalliseen ja mukavaan kantamiseen

Annika Tiitto Keskipohjanmaa
Su 19.1.2020 klo 12:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Pian pari vuotta täyttävä Tuukka Kentala heilahtaa kaaressa äitinsä selkään. Katja Kentala sitoo kudotun kantoliinan kiinni tottunein ottein, ja hetkessä Tuukka istuu tukevasti paikoillaan.

Nyt Kentala voi halutessaan laittaa ruokaa, pestä pyykkiä tai juoda vaikkapa kupin kahvia. Molemmat kädet ovat vapaana eikä lasta tarvitse kannatella epämukavasti toisella kyljellä.

– Kantoliina on ergonominen apuväline sekä lapselle että kantajalle. Sen avulla kumpikaan ei kasva kieroon, Kentala naurahtaa.

Kymmenet äidit kokoontuvat kerran kuukaudessa Koivutuvalle kantovälinetreffeille. Mukaan otetaan kantoliinat, -reput ja tietysti myös perheen pienimmät lapset. Toisinaan paikalla on Kokkolan kantovälinelainaamon edustaja.

– Opastamme ensikertalaisia alkuun ja harjoittelemme konkareiden kanssa haastavampia sidontoja. Tai sitten vain ihastelemme jonkun uutta liinaa tai reppua, kantovälinetukihenkilönä toimiva Kentala kertoo.

Ja liinoissa riittääkin ihasteltavaa. Pöydältä löytyy yksivärisiä ja erilaisilla kuoseilla varustettuja liinoja. Toiset niistä on tehty pellavasta, toiset kudottu käsin. Joissakin on lisämausteena pitsiä tai glitteriä.

Liinoja hypistellessä huomaa erot: toiset niistä ovat paksuja, toiset ohuita. Käytetty liina joustaa hyvin, vastapesty tuntuu paljon jäykemmältä.

– 50 eurolla saa jo ostettua oikein hyvän kantoliinan. Eikä kantoväline huonone käytössä lainkaan, joten se kannattaakin ostaa käytettynä. Puhumme paljon kesyttämisestä: jos liina on käytetty ja kesy, se on paljon helpompi sitoa.

Outi ja Malla Pienimäki, Katja ja Tuukka Kentala, Jenni ja Väinö Huhtala, Maarit ja Elea Kortesalmi sekä Suvi ja Kalle Myllymäki ovat tottuneita kantoliinojen ja -reppujen käyttäjiä.
Annika Tiitto

Kantamisen historia ulottuu vuosisatojen taakse. Lastenvaunujen yleistyessä kantoliinat unohtuivat kokonaan, mutta nyt niiden suosio on jälleen kasvussa.

Liinan avulla lasta voi kantaa edessä, takana tai sivulla. Trikoisen liinan pitää mennä kolme kertaa lapsen ympäri eli sitä ei saa käyttää selässä kantamiseen. Siksi trikoinen liina sopii erityisesti pienille vauvoille, joita suositellaan kannettavan kehon etupuolella.

Noin vuodenikäistä lasta voi ryhtyä kantamaan selässä. Siihen tarkoitukseen sopii hyvin kudottu kantoliina.

– Oikean kantovälineen löytää vain kokeilemalla, sillä sama liina voi esimerkiksi sopia sekä minulle että miehelleni, mutta sama reppu ei välttämättä mukaudu meidän molempien kehoon. Tärkeintä on, että kantoväline todella on ergonominen kantoväline: mikä tahansa liina ei kelpaa, Kentala muistuttaa.

Kun lapsi tottuu kantoliinaan, hän osaa olla rauhallinen jo liinan sitomisvaiheessa. Tässä mallia näyttävät Väinö ja Jenni Huhtala.
Annika Tiitto

Aluksi homma vaatii harjoittelua ja totuttelua. Oikeat liikeradat ja otteet pitää olla hallussa ennen kuin kantoliinan sitomista harjoitellaan lapsen kanssa.

– Ensimmäiset harjoituskerrat saattavat olla äänekkäitä, sillä tilanne on sekä lapselle että kantajalle outo. Pääsääntöisesti lapset kuitenkin tykkäävät kantoliinasta ja siitä, että saavat olla vanhempiensa lähellä.

Kantaja saa aluksi varautua myös lihaskipuihin: kun lapsi on sidottuna selkään tai kehon etupuolelle, kehoa joutuu kannattelemaan eri tavalla ja syvät lihakset pääsevät töihin. Mutta jos voimat vain riittävät, mikään ei estä kantamasta vaikka nelivuotiasta taaperoa päiväkotiin.

– Kantoliina helpottaa oikeasti elämää. Meillä mies laittaa muksun liinaan, heijaa hetken ja sitten he molemmat jo kuorsaavat keinutuolissa.

Liikeradat vaativat harjoittelua. Siksi sekä liikeratoja että varsinaista liinan sitomista harjoitellaan aluksi ilman lasta.
Annika Tiitto

Fakta

Kantamisen hyödyt

Auttaa vahvistamaan lapsen ja vanhemman välistä kiintymyssuhdetta.

Tukee lapsen motorista kehitystä, koska kannettuna lapsi myötäilee aktiivisesti kantajan liikkeitä.

Kantaja huomaa ja pystyy reagoimaan lapsen tarpeisiin helposti ja nopeasti.

Kun lasta kannetaan suositusten mukaisesti kasvot kantajaan päin, lapsi pystyy halutessaan tarkkailemaan ympäröivää maailmaa tai suojautumaan ärsykkeiltä kääntämällä päänsä kantajan suojaan.

Lähde: Kantoliinayhdistys

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »