Paikallisuutiset

Asuntomarkkina jakautuu Suomessa yhä voimakkaammin – Helsinki, Tampere, Turku ja Oulu menestyvät, kasvukeskusten ulkopuolella asuntojen arvo laskee – Kokkolassa on myynnissä 700–750 asuntoa, viime vuonna kauppoja syntyi 500

Pellervon taloustutkmis PTT peilasi viikko sitten suomalaista asuntopolitiikkaa ja -markkinan tilannetta. PTT:n selvityksen keskeinen anti oli selkeä. PTT:n mukaan maa on asuntopoliittisesti jakautumassa yhä olennaisemmin kahteen tai jopa useampaan kastiin.

PTT:n mukaan markkinan menestyjiä ovat isot kasvukeskukset eli pääkaupunkiseutu, Turku, Tampere ja Oulu. Näillä alueilla asuntomarkkinat toimivat ”normaalisti” eli kauppa käy ja markkina toimii. Vastaavasti kasvukeskusten ulkopuolella asuntojen arvo laskee eikä kauppakaan ole vilkasta.

Kaikkein lohduttomimpana PTT näki itäisten maakuntien tilanteen Kymenlaaksosta Lappiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keski-Pohjanmaalla asuntojen hinnat ja asuntokaupan vilkkaus vaihtelee. OP Koti Pohjanmaa Oy:n toimialue kattaa ison alueen Keski-Pohjanmaalta Kala- ja Pyhäjokilaaksoon sekä Vaasaan saakka. ToimitusjohtajaMika Heikkilä näkee terveen markkinatalouden ohjaavan nyt asuntomarkkinoita.

Jos uusia asukkaita ei tule, ei asuntokauppakaan kasva. Antti Porko YrittäjäKiinteistömaailma Kokkola

– Asuntomarkkina on murrosvaiheessa, mutta harmittaa, että valtakunnallinen keskustelu rajoittuu vain kolmeen-neljään kasvukeskukseen

– Alueellisesti ja paikallisesti voi olla isojakin eroja esimerkiksi yhden kunnan tai kaupungin sisällä, mutta ei asuntomarkkina ole hiipunut. Asumisen tarve pysyy aina, Heikkilä sanoo.

OP Koti Pohjanmaa Oy:n toimitusjohtaja Mika Heikkilä.
OP Koti Pohjanmaa Oy:n toimitusjohtaja Mika Heikkilä. Kuva: Markku Jokela

OP Koti Pohjanmaan viime vuosi sujui Mika Heikkilän mukaan edellisvuoden lukujen tasolla. Kuluvan vuoden tammikuussa asuntokauppaa on Heikkilän mukaan tehty hyvin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kauppa vilkastui jo viime vuoden lopulla. Nyt tammikuusta tulee parempi kuin viime vuoden vastaavasta, Heikkilä toteaa.

Heikkilän mukaan vuodet 2017–18 olivat asuntokaupassa pienen laskun vuosia, kun uudistuotanto oli ollut laskussa.

– Kokonaisuutena suhtaudun positiivisesti alkaneen vuoden kehitykseen, hän sanoo.

YrittäjäAntti Porko Kokkolan Kiinteistömaailmasta on Mika Heikkilän tavoin samoilla linjoilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kauppojen määrissä ei ollut juuri nousua eikä laskua. Trendi on ollut kuitenkin ehkä hiukan laskeva.

Porkon mukaan asuntokauppaan ovat vaikuttaneet ennen muuta pankkien tiukentuneet luototusperusteet:

– 10–20 prosentin omarahoitusosuus on asunnon ostoa suunnittelevalle nuorelle parille korkea. Monissa tapauksissa vaatimus on mahdoton ja kauppa kariutuu siihen.

Antti Porkon mukaan asuntokauppa elää olennaisesti paikkakunnan asukasluvun kehityksestä.

– Esimerkiksi Kokkolassa vuosi 2016 oli viimeinen todellinen väkiluvun kasvun vuosi. Se oli myös asuntokaupassa hyvä vuosi. Jos uusia asukkaita ei tule, ei asuntokauppakaan kasva.

– Kauppa seisoo, kun Ihmiset asuvat hyvissä asunnoissa, eikä kenelläkään ole tarvetta vaihtaa uuteen. Tarvitaan niitä uusia asukkaita, jotka sysäävät ketjun liikkeelle, Porko perustelee.

Asuntomarkkinat ovat jakautuneet kasvukeskusten ja muun Suomen välillä.
Asuntomarkkinat ovat jakautuneet kasvukeskusten ja muun Suomen välillä. Kuva: Clas-Olav Slotte

NSA-Yhtiöt Oy:n toimitusjohtajaJan Storbacka muistuttaa asuntorakentamisen ja kaupan olevan aina aaltoliikettä.

– Pari-kolme vuotta sitten oli kova buumi, mutta sitten on tasoittunut. Viime vuosina ei ole rakennettu juuri mitään uutta ja monia hankkeita Kokkolassa seisoo eri syistä.

NSA-Yhtiöiden viime vuosina rakennuttamien kohteiden kysyntään Jan Storbacka on tyytyväinen.

– Vanhan meijerin alueelle rakennettiin 150 asuntoa, joista kuusi on enää myymättä. Samoin Pikiruukkiin rakennettavien asuntojen kysyntä on ollut hyvä.

– Minusta tilanne ei ole huono silloin, kun 65 prosenttia asunnoista on myyty puolitoista vuotta ennen asuntojen valmistumista, Storbacka toteaa Pikiruukkiin tulevista kerrostaloista.

JanStorbacka toivoo monien muiden tavoin, että kaupungin keskustaan saataisiin lisää asuntoja.

– Pikiruukki on 1,5 kilometrin päässä keskustasta, mutta sijainti on hyvä. Sieltä on näköala merelle ja luonto lähellä.

Jan Storbacka on myös sitä mieltä, että asuntorakentamista ja -kauppaa voi luonnehtia tavallaan sopuli-ilmiöksi.

– Kun buumi lähtee liikkeelle, sitten myös tapahtuu. Paljon riippuu kuitenkin kaupungin yleisestä kehityksestä.

Storbackan mukaan yksin asuminen lisääntyy koko ajan. Toinen nykyajan trendi hänen mukaansa on omakotitalorakentamisen vähentyminen, mikä näkyy koko maassa.

– Yksiöille ja jopa pienille yksiöille on kasvavaa kysyntää koko ajan. Niitä eivät hanki vain sijoitusasuntojen ostajat vaan monet ihmiset haluavat tietoisesti ostaa itselleen pienen asunnon, Storbacka toteaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä