keskiviikko 27.5.2020 | 15:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Anni Saaren kolumni: Rahalla siitä selviää – kulttuurialallekin saadaan sopu, kun on mitä jakaa

To 27.2.2020 klo 06:30 | päivitetty to 06:50

Pari vuotta sitten alettiin valmistella kulttuurin valtionosuusjärjestelmän uudistusta. Ei ollut ensimmäinen kerta. Valtiosihteeri Tuomo Puumala muisteli, että asiaa on yritetty jo yli kymmenen vuotta. Valmista ei kuitenkaan ollut tullut.

Tällä kertaa uudistusta yritettiin saada aikaiseksi poikkeuksellisen avoimesti. Järjestettiin keskustelutilaisuuksia, kuultiin laajasti kulttuurin tekijöitä, annettiin lausuntoja.

Aika loppui kuitenkin kesken. Työryhmässä mukana ollut Jarkko Lahti kertoi, että lakiesitys jouduttiin vaalien vuoksi antamaan tilanteessa, jossa se ei oikeastaan ollut vielä valmis. Vos-työskentely oli Lahden mukaan ollut alalle tärkeä keskustelun herättäjä, mutta se ei ollut vielä lakiesitystä annettaessa lähimainkaan päättynyt.

Niinpä lakiesityksen perässä oli pitkä rivi eriäviä mielipiteitä.

Vos-järjestelmä ei ole kasvanut, vaikka kulttuurin kenttä on. Niinpä valtion pysyvää kulttuurirahoitusta on jaettu pääosin 1960-80-luvuilla perustetuille organisaatioille. Uudemmat ovat joutuneet rääpimään elantonsa monista lähteistä kuukausi kerrallaan.

Lisäksi vos-toimijoiden joukossa on vain teattereita ja orkestereita, ei esimerkiksi yhtään sirkusta, kuoroa tai musikaalinäyttämöä. Ne keräävät yhtä lailla yleisöä ja niiden tekijät ovat kovatasoisia ammattilaisia – miksi ne eivät ansaitse pysyvää rahoitusta?

Vastakysymys kuuluu: mistä rahat otetaan? Kuusiston työryhmän ohjeena oli, että valtion menoja ei saa kasvattaa. Joten lakkautetaanko orkesterilaitos? Vai suljetaanko kymmenen teatteria?

Ei ihme, että vos-sidosryhmäkeskustelu pyöri pari vuotta sitten pitkälti tämän kysymyksen ympärillä. Nykyiset vos-toimijat halusivat turvata oman rahoituksensa ja vapaan kentän toimijat päästä siitä osallisiksi. Miten siitä kompromissin teet?

Rahalla.

Nykyinen hallitus on lisännyt vapaan kentän rahoitukseen tälle vuodelle neljä miljoonaa euroa. Esittävän taiteen vos-uudistukseen lisätään seuraavina vuosina lähes 20 miljoonaa.

Siitä riittää jo jaettavaa sekä nykyisille toimijoille että vuosia odottaneille uusille tekijöille.

Nyt täytyy vain toivoa, että työllisyys kasvaa.

Vastakysymys kuuluu: mistä rahat otetaan?

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »