Paikallisuutiset

Sähkön siirtohinnoissa suuria eroja– Nivalassa ja Kalajoella pientalon omistaja maksaa sähköstä yli 300 euroa vuodessa enemmän kuin naapurissa Sievissä, puhumattakaan Kokkolasta: Katso millaista siirtohintaa kuntasi alueella peritään!

Lesti- ja Perhonjokilaaksoissa sähköä siirretään maaseutuverkosta huolimatta edullisesti. Verkko Korpelan hinnat eivät kalpene edes tiiviisti rakennetun Kokkolan sähkönhintojen edessä

Sähkön siirtohinnoissa on suuria alueellisia eroja Keski-Pohjanmaalla. Parhaimmillaan tai pahimmillaan siirtohinta vaihtelee samanlaiseen pientaloon tai maatilalle jopa yhden kunnallisveroprosentin verran riippuen siitä, missä kunnassa kiinteistö sijaitsee.

Sähkön siirtohinta kahden eri kunnassa sijaitsevan maatilan välillä voi nousta 370 euroon, vaikka tilat käyttävät vuodessa vain 10 000 kwh sähköä. Keskivertopalkansaajan kunnallisveron prosenttiyksiköstä maksama vero on noin 400 euroa vuodessa kunnallisveron ollessa 22 prosenttia.

Keskipohjanmaa vertasi sähkön siirtohintoja levikkialueellaan. Levikkialueella toimii seitsemän verkkoyhtiötä. Sähkön siirrossa verkkoyhtiöillä on omalla alueellaan luonnollinen monopoli, eli sähkön siirtohintoja ei voi kilpailuttaa toisin kuin varsinaista sähkön kulutusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Oheisessa taulukossa sähkön siirtohintaan sisältyvät varsinaisen siirtohinnan lisäksi kotitalouksilta ja maataloudesta perittävä 2.8 sentin sähkövero sekä 24 prosentin arvonlisävero ALV. Lisäksi hintoihin sisältyy huoltovarmuusmaksu, mutta ei perusmaksua. Teollisuudessa sähkövero on 0,9 senttiä. Vertailu perustuu Energiaviraston tuoreimpaan sähkön siirtohintatilastoon marraskuulta 2019.

Olemme tällä tavalla edistämässä Korpelan alueen asukkaiden ja elinkeinoelämän etua ja hyvinvointia. Antti Toivola Hallituksen puheenjohtaja, Korpelan Voima

Keskipohjanmaan levikkialueella Energiaviraston hintatietojen perusteella voi tehdä mielenkiintoisia vertailuja. Tilanne konkretisoituu verkkoyhtiöiden rajamailla, joissa on hyvin samanlaiset olot sähkön siirrolle. Tästä huolimatta siirtohintojen erot voivat olla suuret riippuen siitä, minkä verkkoyhtiön toimialueella asuu.

Vertailua helpottaakseen Energiavirasto on laatinut esimerkkitariffeja.

Yhdessä tariffissa asukas lämmittää taloaan sähköllä ja kuluttaa vuodessa energiaa 15 000 kilowattituntia (kwh). Jos pientalon omistaja asuu Sievissä eli Verkko Korpelan toimialueella hän maksaa vuodessa siirtohintaa veroineen ja huoltovarmuusmaksuineen 943,50 euroa. Jos talo sattuu olemaan sata metriä Nivalan puolella eli sähköyhtiön Elenian verkossa, siirtomaksu nousee 1258,50 euroon. Ero sadan metrin välillä voi olla 315 euroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toisessa hintaluokassa vertaillaan maatiloja, joissa ei ole sähkölämmitystä ja jotka käyttävät 10 000 kwh sähköä vuodessa. Jos maatilat sijaitsevat Verkko Korpelan alueella Himangalla tai Elenian verkossa kanta-Kalajoella, hintaero humpsahtaa jo 369 euroon. Kanta-Kalajoella sähkö siirto maatilalle maksaa 1208 euroa ja Himangalla 839 euroa.

Keskipohjanmaan valitsemissa kolmessa esimerkkitariffissa Kokkolassa verkon omistava Kokkolan Energian tytäryhtiö Kokkolan Energiaverkot siirtää sähköä Korpelan edullisella hintatasolla. Selitys on Kokkolan Energian toimitusjohtajanMikko Rintamäen mukaan varsin luonteva. Kokkolassa verkko on tiivis ja sen huoltaminen on siksi tehokasta ja edullista.

Keskipohjanmaan levikkialueella Herrforsin verkkoyhtiö siirtää sähköä Ylivieskassa ja Alavieskassa ja Pietarsaaren lähistöllä. Herrforsin hinnat ovat vertailun keskitasoa samoin kuin Kruunupyyn, Uudenkaarlepyyn ja Vetelin kuntakohtaiset sähköverkot.

Kalajokilaaksossa Revon Sähkön omistajakunnat möivät sähköliiketoiminnan Vattenfallille vuosituhannen vaihteessa. Vattenfall on puolestaan myynyt verkon myöhemmin lähinnä kansainvälisille sijoittajille, jotka nimesivät yhtiönsä Eleniaksi. Elenian omistuspohja on vaihtunut kertaalleen tämän jälkeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Korpelan Voima on seitsemän kunnan omistama kuntayhtymä. Omistajiin kuuluu myös Kalajoki, mutta sen omistusosuus on kaupungin kokoa pienempi, sillä Kalajoki on tullut omistajaksi vain Raution ja Himangan sähköverkkojen tuomalla osuudella. Myös Kokkola pyrki aikoinaan Korpelan Voiman omistajaksi, mutta yhtymän kunnat eivät Kokkolan omistusosuutta hyväksyneet. Kokkolassa Lohtajan, Kälviä ja Ullavan sähköverkon omistaa Korpela ja kanta-Kokkolan taas Kokkolan Energiaverkot Oy. Kruunupyyn kunnan sähköyhtiö omistaa kunnan alueella muun paitsi Teerijärven kyläverkon, joka on Herrforsin omaisuutta.

Korpelan Voiman hallituksen puheenjohtajaAntti Toivola Sievistä sanoo Korpelan strategiassa olleen alusta asti pyrkiä tuottamaan luotettavaa ja mahdollisimman edullista sähköä.

– Olemme tällä tavalla edistämässä Korpelan alueen asukkaiden ja elinkeinoelämän etua ja hyvinvointia. Emme pyri maksimoimaan voittoa vaan maksamme osinkoa tavallaan edullisena sähkönhintana. Olemme laskeneet, että voisimme nostaa siirron hintaa yhteensä noin kolmella miljoonalla vuodessa rikkomatta sähkölakia, joka säätää katon sähkön siirtohinnalle, Toivola kertoo.

Kokkolassa energiayhtiö Kokkolan Energia huolehtii osaltaan myös kaupungin palveluiden rahoituksesta. Esimerkiksi viime vuonna se maksoi lähinnä tytäryhtiönsä Kokkolan Energiaverkot Oy:n ansiosta kaupungin kassaan noin 1,5 miljoonaa euroa konserniavustusta.

Sähkönkuluttajat maksavat siten eräänlaista piiloveroa. Sikäli kysymys ei ole piiloverosta, sillä päättäjät tietävät varsin hyvin, mistä on kysymys ja hyväksyvät sen silti osana kaupungin tulonhankintaa.

Kokkolan Energian ja Energiaverkkojen toimitusjohtaja Mikko Rintamäki sanoo energiayhtiön ja sen verkkotoiminnan olleen aina hyvin hoidetun. Tämän vuoksi ja tiiviin rakentamisen ansiosta Kokkolan siirtohinnat ovat konserniavustuksesta huolimatta kilpailukykyiset ja muuta maakuntaa alhaisemmat.

– Olemme pyrkineet jakamaan edullista sähköä, sillä se on osa Kokkolan kilpailukykyä. Siksi konserniavustus on nähdäkseni ollut maltillinen. Sillä ei ole vaarannettu kilpailua teollisuudesta ja asukkaista. Kokkolassa verkon niin sanottu alituotto on konserniavustuksesta huolimatta suuri ja se jää sähkönkuluttajan eduksi, Mikko Rintamäki tuumaa.

Juttua muutettu 27.5.2020 kello 15:35: Otsikkoa on muokattu ja kommenttiosioon korjattu oikea sähköveron määrä, joka on yksityistaloudessa 2,253 senttiä/kWh eikä 2,8 senttiä. Kommentissa mainittu 2,8 senttiä sisältää myös ALV:n osuuden.

Fakta:

Sähkönsiirron monopoli

Suomessa sähkönsiirto on verkkoyhtiön monopolitoimintaa

Siirrolle määritellään voittokatto

Kohtuullisen tuoton vaatimusta säätelee Energiavirasto

Jos tuottoa peritään liikaa, Energiavirasto patistaa hyvittämään liikatuoton

Siirtohintoja nostanut säävarman verkon lisääntynyt rakentaminen

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä