Paikallisuutiset

Olympiavoittaja Samppa Lajusen kiinteistösijoitusyhtiö Samla Capital osti puolet kokkolalaisesta kauppakeskus Chydeniasta – Verkkokaupan haasteista huolimatta Lajunen uskoo kauppakeskuksen vetovoimaan

Perjantain uutispommista Kokkolassa vastasi yhdistetyn olympiavoittajana vuosituhannen alussa tunnetuksi tullutSamppa Lajunen, jonka kiinteistösijoitusyhtiö Samla Capital osti puolet kauppakeskus Chydeniasta.

Chydenia Center Oy eli ns. vanhempi osa siirtyi Samla Capitalin hallinnoimalle Samla Toimitilat II:lle perjantaina julkistetulla kaupalla. Myyjänä oli kansainvälisen kiinteistösijoitusyhtiö Aberdeen Standard Investmentsin hallinnoima rahasto, jonka neuvonantajana järjestelyssä toimi helsinkiläinen Mrec Oy. Osapuolet eivät paljasta kauppasummaa.

– Kauppa sopii sijoitusstrategiaamme, johon kuuluu keskittyä kehä kolmosen ulkopuolisiin kasvukeskuksiin, Lajunen kertoo Keskipohjanmaan haastattelussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lajunen löytää useita syitä, joiden vuoksi Samla Capital kiinnostui Chydeniasta.

– Sijainti on ensinnäkin kaupungin ytimessä. Kauppakeskuksella on hyvä saavutettavuus omalla autolla, parkkitilaa riittää. Myös rautatieasema on vieressä. Kohde on lisäksi kohtalaisen uusi. Kiinteistön tekninen kunto on hyvä ja pohjaratkaisu toimiva. Kun kauppakeskuksessa kävelee, tulee hyvä fiilis. Näen kiinteistössä paljon potentiaalia, Lajunen perustelee.

Lajunen sanoo käyneensä henkilökohtaisesti paikalla arvioimassa kohdetta. Myös ulkopuolisia arvioijia on käytetty.

Lajunen kertoo, että neuvotteluprosessi kesti noin vuoden. Kauppasummaa osapuolet eivät liikesalaisuuteen vedoten paljasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ostaja haluaa kohteen mahdollisimman edullisesti, myyjä taas maksimihinnan. Kompromissiratkaisujahan nämä ovat aina. Sanotaan näin, että hinta oli sopiva tässä markkinatilanteessa, Lajunen sanoo.

Markkinahintaan vaikuttaa tällä erää yleisen taloustilanteen ohella myös koronaviruspandemia, joka jyllää koko talouden perusteita.

– Markkintatilanne tuo omat haasteet ja riskit. Tietysti se vaikuttaa myös hintaneuvotteluihin.

Lajunen ei suoraan puhu ostajan markkinoista, mutta sellaiset ajat ovat olemassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Erityisesti verkkokaupan yleistymisen myötä – ja tätäkin kehitystä korona-aika on ruokkinut – kauppakeskuksille on ennustettu haastavia aikoja.

– Kauppakeskuksille viimeiset kolme kuukautta ovat olleet äärimmäisen hankalia, myös Chydenialle. Onneksi tartuntatilanne on menossa parempaan suuntaan ja ihmiset vähitellen uskaltavat lähteä ostoksille.

Lajunen ei olisi kauppaa tehnyt, ellei hän uskoisi kauppakeskusten vetovoimaan.

– Aktiivisella johtamisella ja markkinointiin panostamalla saamme Chydeniaan eloa. Tietysti se vaatii kovaa työtä ja uusia ideoita. Meillä on hyvä tiimi, joka on työhön valmis.

Chydenia Center Oy:n kiinteistössä vuokrattavaa tilaa on 8 012 neliöä.

– Pyrimme tiiviiseen yhteistyöhön nykyisten vuokralaisten kanssa, samaan aikaan panostamme siihen, että tyhjät tilat täyttyvät uusilla vuokralaisilla. Soittolista nykyisille vuokralaisille on valmis. Nyt lähdetään liikkeelle, kun kauppa on sinetöity, Lajunen kertoo Keskipohjanmaalle.

Kuinka pitkäaikaisen omistajan kauppakeskus Lajusen yhtiöstä saa?

–  Pikavoittoja ei haeta. Meillä Samla Toimitilat II:ssa sijoitushorisontti on noin kymmenen vuotta, olemme keskipitkiä omistajia, Lajunen vastaa.

Lajusen, 41, huippu-urheilu-ura kesti kahdeksan vuotta. Tähtihetki osui kolme olympiakultaa tuoneisiin Salt Lake Cityn olympialaisiin. Urheilu-ura päättyi 24-vuotiaana keväällä 2004.

– Alun perinkään ei ollut tarkoitus tehdä elämänuraa urheilusta. Sijoittaminen ja erityisesti kiinteistösijoittaminen on osoittautunut alaksi, jossa saa haastaa itseään vähintään yhtä paljon kuin urheilussa. Molemmilla aloilla tulos vaatii kovaa työntekoa.

Onko olympiavoittajan statuksesta ollut bisneksille hyötyä?

– Kaksipiippuinen juttu. Voi olla hyötyä ja avata ovia, mutta synnyttää myös ennakkoluuloja, että osaako tuo muuta kuin urheilla.

Samla Capital Oy

Samla Capital Oy on toukokuussa 2015 perustettu vaihtoehtoisrahastoja hallinnoiva yhtiö. Samla Capital hallinnoi Samla Toimitilat Ky, Samla Asunnot Ky sekä Samla Toimitilat II Ky -nimisiä vaihtoehtorahastoja, joiden tekemien sijoitusten arvo on yli 90 miljoonaa euroa.

Samla Capital Oy:n pääomistaja Samppa Lajunen. Hän tuli tunnetuksi yhdistetyn hiihtäjänä, joka voitti urallaan mm. kolme olympiakultaa Salt Lake Cityssä 2002. Lajunen, 41, lopetti huippu-urheilijan uransa 24-vuotiaana keväällä 2004.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä