tiistai 16.8.2022 | 00:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Susi on varmistunut vahingontekijäksi Kalajoen Letolla: Lammasvahinko oli poikkeuksellisen suuri, kenties Suomen suurin

Päivi Savela
Pe 14.8.2020 klo 10:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Susi on varmistunut vahingontekijäksi Kalajoen Letolla, josta löytyi heinä–elokuun vaihteessa kuolleita tai raadeltuja lampaita. Näin voidaan sanoa jälkihavaintojen ja puremajälkien perusteella.

– Mikään ei viittaa siihen, että kyseessä olisi ollut jokin muu eläin. Vahingontekijä on ollut susi, sanoo Suomen Riistakeskuksen suunnittelija Jaakko Alalantela Pohjanmaan aluetoimistosta.

Myös tapa, jolla eläimiä oli tapettu ja niiden kimppuun oli hyökätty, viittaa susiin. Muiden suurpetojen tai koirien mahdollisuus on myös poissuljettu.

– Syöntitapa ei viittaa mihinkään muuhun suurpetoon tai koiraan, Alalantela sanoo.

Alalantela kävi tapahtumapaikalla tutkimassa raatoja sen jälkeen, kun niitä alkoi löytyä Letolta elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Alavieskalaisen lammastilan lampaat olivat jakokunnan alueella maisemanhoitotehtävissä.

76 uuhen laumasta kuoli tai jouduttiin lopettamaan 37 eläintä.

– Se on vahinkotapauksena poikkeuksellisen suuri, kenties Suomen suurin. Ainakaan itse en tiedä suurempaa, sanoo SusiLIFE-hankkeessa työskentelevä Alalantela.

Tapahtumapaikalta on kerätty kaksi ulostenäytettä, jotka menevät DNA-analyysiin. Analyysi selvittää, onko kyseessä varmasti susi ja onko kyseessä samat yksilöt, joista on aiemmin saatu DNA-tiedot ulostenäytteen perusteella.

Alueelle asennettiin vahinkojen tultua ilmi riistakamerat valvomaan, jotta sudet voidaan tarvittaessa häätää pois. Alalantelan tietojen mukaan susia ei ole kuitenkaan riistakameroiden kuvaamaksi tullut.

Lisäksi alueella on hirviaidan tyyppinen aitaratkaisu turvaamassa lampaita.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »