Paikallisuutiset

Sievistä maskeja kansalle – Suodatinvalmistajana tunnettu Teho-Filter kasvattaa tuotantoaan ja palkkaa lisää työntekijöitä: "Työ on kevyttä mutta erittäin puhdasta ja tarkkuutta vaativaa"

Toukokuussa kasvomaskien ja hengityssuojainten valmistuksen aloittanut Teho-Filter aikoo nostaa kapasiteettia tuntuvasti.

Sieviläinen Teho-Filter uskoo pystyvänsä vastaamaan kotimaiseen kasvomaskien ja hengityssuojainten tarpeeseen. Yritys tekee Sievi-kansanmaskeja, terveydenhuollon käyttöön tarkoitettuja suu-nenä suojaimia sekä hengityssuojaimia.

Tuotanto alkoi toukokuussa ja tehtaan työntekijämäärä on kasvanut tänä aikana kolminkertaiseksi Yrityksen noin 100 työntekijästä 65 valmistaa suojaimia kolmessa vuorossa.

– Tuotantokapasiteetti tulee nousemaan lähiaikoina huomattavasti. Emme rupea nyt sanomaan, montako kappaletta voimme tehdä päivässä vaan toteutamme sen ensin ja esittelemme tulokset sitten, sanoo hallituksen puheenjohtajaMauri Karvonen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Teho-Filter on sieviläinen sopimusvalmistaja, joka tunnetaan suodatintuotannosta kotimaisille laitevalmistajille. Yrityksessä suhtaudutaan vakavasti kansalliseen tarpeeseen aloittaa uudelleen kotimainen tuotanto.

Nämä tuotteet ovat sellaisia, että ne suojaavat ihmisiä, joten kaiken pitää olla eksaktia. Mauri Karvonen Teho-Filterin hallituksen puheenjohtaja

– Moni tuotanto on helpompaa, kun kyse on kuitenkin vain koneista ja laitteista, jos jokin menee rikki. Nämä tuotteet ovat sellaisia, että ne suojaavat ihmisiä, joten kaiken pitää olla eksaktia, Karvonen sanoo.

Puhdastiloihin mennään eteisen kautta. Mauri Karvonen tuotantotilojen ovella.
Puhdastiloihin mennään eteisen kautta. Mauri Karvonen tuotantotilojen ovella. Kuva: Esko Keski-Vähälä

Teho-Filter on hankkinut laitteet ulkomailta ja materiaalit eurooppalaiselta valmistajalta. Tuotanto tapahtuu kahdella tuotantolinjalla puhdastiloissa - jotka odottavat virallista sertifiointia, jotta ne täyttävät asetetut vaatimukset.

Kasvomaskien ja hengityssuojainten valmistuksessa ei tarvita ompelemista tai liimaamista. Keskipohjanmaa pääsi seuraamaan valmistamista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ultraäänihitsaus sulattaa materiaalit toisiinsa kiinni. Myös korvalenkki hitsataan paikalleen, sanoo tehtaanjohtajaMiko Torvinen.

Ylivieskalainen Tommi Takalo pitää kasvomaskien valmistamista kiinnostavana. Maskit kootaan ultraäänihitsaamalla.
Ylivieskalainen Tommi Takalo pitää kasvomaskien valmistamista kiinnostavana. Maskit kootaan ultraäänihitsaamalla. Kuva: Esko Keski-Vähälä

Kesän aikana tuotantoon on palkattu lisää väkeä ja palkataan myös jatkossakin. Koulutusvaatimuksia ei alalle ei ole mutta on hyvä olla ammattitutkinto pohjalla.

– Työ on kevyttä mutta erittäin puhdasta ja tarkkuutta vaativaa, Karvonen sanoo.

Tuotanto on hyvässä vauhdissa tällä hetkellä. Torvinen ja Karvonen eivät ole juuri kesälomia pitäneet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Yhtään ei tehdä varastoon. Kaikki mitä tehdään, menee saman tien. Kysyntä on kovaa tällä hetkellä, Torvinen sanoo.

Kahdenlaisia kasvomaskeja. Hallituksen puheenjohtaja Mauri Karvosen kasvoilla on Sievi-maski ja tehtaanjohtaja Mika Torvinen käyttää kirurgista suu-nenä suojainta.
Kahdenlaisia kasvomaskeja. Hallituksen puheenjohtaja Mauri Karvosen kasvoilla on Sievi-maski ja tehtaanjohtaja Mika Torvinen käyttää kirurgista suu-nenä suojainta. Kuva: Esko Keski-Vähälä

Ensimmäisen kerran Teho-Filterillä pohdittiin maskituotannon aloittamista jo helmikuussa. Karvosen mukaan tuotantoa tullaan jatkamaan osana yhtiön toimintaa.

– Kyllä tämä on sekä bisnestä että koronatilanteeseen apuun tuloa. Ei voi ajatella, että tekee tällaista ilman tulosta. Samalla saadaan kotimaahan tarvittavaa tuotantoa, Torvinen sanoo.

Tuotannon pyörittäminen on merkinnyt yritykselle paljon perehtymistä vaatimuksiin, joka koskee maskien ja hengityssuojainten valmistamista. Mukana on ollut paljon ammattilaisia talon ulkopuoleltakin.

Jos arvioidaan tuotannon vaativuutta, niin yritys on saamassa hyväksynnän myös kaikkein vaativimman FFP3-luokan hengityssuojainten valmistamiseen.

Kirurgiset suu-nenä suojaimet luokitellaan lääkinnällisiksi tuotteiksi ja ne on tarkoitettu terveydenhuollon käyttöön. Ne vaativat tyyppihyväksynnän laboratoriossa, ja niissä vaativin taso on typeIIR- jota Teho-Filter valmistaa.

Kansanmaskien kysyntään puolestaan vastaa Sievi-maski, jota myydään jo kaupoissa. Kertakäyttöinen valkoinen maski tuntuu yllättävän mukavalta käytössä.

– Sievi-maskissa on pieni painehäviö, joten sen takana on helppo hengittää, Torvinen selittää.

Teho-Filterin tilat sijaitsevat Kajaanintien varrella Sievissä. Suodatinvalmistajana tunnettu yritys aikoo jatkossakin valmistaa kasvomaskeja ja hengityssuojaimia.
Teho-Filterin tilat sijaitsevat Kajaanintien varrella Sievissä. Suodatinvalmistajana tunnettu yritys aikoo jatkossakin valmistaa kasvomaskeja ja hengityssuojaimia. Kuva: Esko Keski-Vähälä
Fakta

Hyvä kansanmaski

Kun ostat maskia, mieti ensin, mihin käyttöön olet sitä hankkimassa. Erilaisilla suojaimilla ja kansanmaskeilla on eri käyttötarkoitus.

Kansanmaskin tarkoitus on ehkäistä pärskeiden leviämistä, ei suojata käyttäjäänsä. Kansanmaskeja ovat esimerkiksi kankaiset kasvomaskit.

Jos oireettomalla käyttäjällä on tietämättään virustartunta, kansanmaski voi vähentää pärskeiden leviämistä ympäristöön ja suojata muita virustartunnalta.

Hyvä kansanmaski asettuu hyvin kasvoille ja peittää nenän ja suun. Sen voi pukea ja riisua helposti ja turvallisesti. Hyvän kansanmaskin läpi hengittäminen ei ole liian raskasta.

Jos sinulla on tarve suojata itseäsi virukselta, hanki tähän käyttötarkoitukseen soveltuva hengityksensuojain. Hengityksensuojain on suunniteltu suojaamaan käyttäjäänsä virustartunnalta. Hengityksensuojaimille on huomattavasti tiukemmat vaatimukset kuin kansanmaskeille.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä