maanantai 6.2.2023 | 04:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Joukko Kalajoen valtuutettuja huolissaan kaupunginhallituksen päätöksenteosta – Valtuutetut vaativat vastauksia useisiin eri asioihin, kuten siihen, miksi kaupunginhallitus ei noudata yhdessä sovittuja pelisääntöjä

17 valtuutettua syyttää kaupunginhallitusta esimerkiksi jääviydestä ja epäasiallisesta käytöksestä

Hanna Parhaniemi
Ti 25.8.2020 klo 21:42

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Valtuutettu Kullervo Niemelä (kesk.) toi Kalajoen kaupunginvaltuuston kokouksessa esiin valtuutettujen huolen kaupunginhallituksen tavasta tehdä päätöksiä sekä henkilöstöasioiden hoidosta. Niemelä muistuttaa, että kaupunginhallituksen tulee nauttia valtuuston luottamuksesta.

Joukko valtuutettuja vaativat kaupunginhallitukselta vastauksia kaikkiaan 11 kohtaan. Allekirjoittaneina on kaikkiaan 17 valtuutettua tai varavaltuutettua. He ovat Päivi Alho (vas.), Kauko Hukka (vas.), Ritva Mäntymäki (kesk.), Juha Rahkola (kok.), Sirkka Alho (vas.), Lasse Joensuu (kesk.), Sami Mölsä (kok.), Hanna Saari (kok.), Jouko Arvo (kok.), Eero Kinare (vas.), Kullervo Niemelä, Jaana Siermala (kesk.), Miika Heikkilä (kesk.), Raili Myllylä (kesk.), Juha Tuliniemi (vas.), Tapani Ojala (kok.) ja Aulis Vuotila (kesk.).

Ihmettelyn aiheena on heti alkuun se, miksei kaupunginhallitus ja osa lautakunnista noudata yhdessä linjattuja pelisääntöjä. Useassa kohdassa nousee esiin asumispalvelujohtajan viran lakkauttaminen. Valtuutetut kysyvät, miten näin toimittiin ilman huolellista kuulemista ja onko asumispalvelujohtajan oikeusturvasta huolehdittu. Sivistyslautakunta oli valtuutettujen mukaan kuullut valmistelussa virkamiehiä, joita hyvinvointipalvelujen jakaminen koskee. Perusturvalautakunta perusti Antti Nikulan (kesk.) johdolla luottamushenkilöistä koostuvan toimikunnan, joka ei lautakunnan puheenjohtajana toimineen Kullervo Niemelän esityksestä huolimatta ollut sallinut eriävää mielipidettä toimikunnan lausuntoon.

Valtuutetut kysyvät myös, onko perusturvalautakunnassa jääviyttä, sillä kuntalain mukaan kaupungin työntekijä ei voi olla oman sektorin lautakunnassa. Kuitenkin perusturvalautakunnassa on kaupunginhallituksen edustajana perusturvan palveluksessa oleva henkilö.

– Jääviyttä tulee harkita myös niissä yksittäisissä asioissa, joissa toimielimen jäsenen lähisukulainen on työsuhteessa hänen yksikköään koskevassa asiassa, kirjelmässä todetaan.

Valtuutetut kokevat myös, että kaupunginhallitus on luonut pelkoa ja epävarmuutta henkilöstöön epäasiallisella päätöksellä hyväksyä julkisen ponnen, jossa moititaan maankäyttöpäällikköä asioiden valmistelusta.

– Onko linjaus kaupunginhallituksen periaate valmistelijoita kohtaan tuoda moitteet esiin julkisesti? Virkamiesten töitä vaikeutetaan ja julkinen moite on henkilölle raskas.

Valtuutettujen mukaan kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Vesa Hihnala (kesk.) on estänyt koronariskiryhmään kuuluvan Sirkka Alhon osallistuminen kokoukseen, jossa käsiteltiin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riitta A. Tiluksen tietovuotoasiaa. Varapuheenjohtaja ei sallinut etäyhteyttä.

Kyselyn laatineet valtuutetut eivät kommentoi asiaa tässä vaiheessa.

Antti Nikula arvelee, että kyselyn takana on halu puuttua organisaatiomuutoksen valmisteluun. Hän kertoo tuoneensa koko valtuustokauden ajan esiin viranhaltijoilta tulleita huolia, joihin perusturvalautakunnassa on jouduttu puuttumaan jatkuvasti. Nikulan mukaan hän ja monet muut luottamushenkilöt ovat kokeneet, ettei asioita ole otettu riittävän vakavasti, eikä haasteita ole pyritty ratkaisemaan vaan sivuuttamaan.

Nikula kertoo, että hallitukselta on tulossa vastine kyselyyn.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »